Program hudebního festivalu Antonína Bennewitze obohatil dětský muzikál  

Občas se říká, že je peklo na zemi, ale můžete si být jisti, že někdy bývá i peklo v pekle.  Možná se o to postará spousta rázných a hubatých Káč, ale také čerti, čertíci a Lucifer, tak jako v dětském muzikálu, který přivezl v neděli 18. května Kühnův dětský sbor z Prahy. Spolu se souborem také přijeli všichni protagonisté, kteří pomáhali tomuto autorskému muzikálu přijít na svět (nebo i do pekla), tedy včetně  autora libreta Jana Tůmy, dirigoval Josef Chvál, stejně jako při premiéře hry ba Smetanově Litomyšli 2012.
Hudební pohádka Čert a Káči aneb Peklo v pekle pro mladší diváky si vzala na paškál závislost mladé generace na technických vy- možnostech a baví všechny diváky zcela novou představou o pekle. Peklo dnešní společnosti znamená: žádný internet, žádný signál, žádná wifina, žádný Facebook, ale také žádná koupelna, společný záchod, zápach potu.
Káči jsou neschopné si svůj život představit bez permanentního kontaktu s virtuálním světem, bez sprchového gelu a parfému. Hyperaktivní čerti žijí v beznadějně zaostalém analogovém světě a odmítají se mýt a pracovat.
Čert Barnabáš má za úkol odnést do pekla jakousi Káču. Ukáže se, že Káč je sedm, a protože Barnabáš je fešák, chtějí být všecky uneseny. Barnabáš chce zmizet, ale nakonec všecky Káči skončí i s ním v pekle. Tam udělají čertům peklo v pekle. Nejsou spokojeny s hygienickou situací, s technickým vybavením, Lucifer pro ně není víc než obyčejný smraďoch. Čerti trpí jako zvěř, ale Káč se nemohou zbavit, když už jednou chtěly do pekla. Bůh s dlouhým plnovousem Luciferovi vysvětlí, že by se Káči musely zříct svého způsobu života, aby mohly z pekla odejít. Tomu ale nic nenasvědčuje, spíš naopak.....
V sále vystoupil velký dtěský sbor, sedm Káč a k nim sedm čertů, také Bůh a Lucifer. Mezi čerty jsme našli také dva kluky, ke kteří mají k České Třebové hodně blízko: bratry Václava a Martina Preislerovy,  syny  nedávno zemřelého dirigenta Františka Preislera, jinak také vnuky ředitele Kulturního centra doc.Františka  Preislera. Jak je vidět, tak i další generace preislerů bude pokračovat v uměleckém působení, byť zatím v Kühnově pěveckém sboru. (mm)
 

Čert a Káči aneb Peklo v pekle  -
Dětský muzikál pro sólisty, sbor a instrumentální soubor  volně na motivy známé pohádky
Libreto Jan Tůma, dramatizace Eliška Toperczerová
Dirigent: Jiří Chvála Režie: Eliška Hrubá Toperczerová
Kühnův dětský sbor a Instrumentální soubor
Premiéra se konala 18.června 2012 Smetanova Litomyšl