Hejtman vyzval poslance k jednotě. Kvůli R35           



Pardubice (2. 5. 2014) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes požádal dopisem deset poslanců z regionu o podporu novely zákona č. 416/2009 Sb. ve Sněmovně. Novelu zákona schválil vládní kabinet na svém jednání v minulém týdnu. Hejtmanství si od něho slibuje odblokování situace s výkupy pozemků a otevření cesty pro dokončení klíčové stavby R35, ale i ostatních staveb v regionu. 

„Návrh zákona totiž počítá se zvýšením odkupních cen majitelům pozemků, které Ředitelství silnic a dálnic České republiky potřebuje, aby mohlo pokračovat ve výstavbě. Nemusím nikomu z vás připomínat, že kvůli razantnímu snížení výkupních cen v únoru 2013 se téměř úplně výkupy pozemků v kraji zastavily,“ apeluje hejtman Pardubického Martin Netolický ve svém dopise adresovaném poslancům. Návrh novely zákona počítá se zvýšením cen při výkupu na osminásobek či šestnáctinásobek stávajících cen. „Jsme přesvědčeni, že se tímto legislativním opatřením podaří patovou situaci odblokovat a vyhneme se tak případům několik let trvajících vyvlastňovacích procesů,“ pokračuje Netolický.

Podle Netolického mají poslanci zvolení do Sněmovny za region unikátní možnost posunout desítky let trvající výstavbu R35 kupředu. Žádá je proto o podporu v Parlamentu a vyslovuje přání, aby byl vládou navrhovaný zákon schválen již v prvním čtení. „Dovoluji si vás proto v zájmu regionu požádat o vaši aktivní podporu při projednání tohoto bodu v Poslanecké sněmovně v tzv. zkráceném režimu bez ohledu na stranickou příslušnost. Jsem přesvědčený, že si nikdo z nás nepřeje oddalování realizace R35 a všichni jsme si vědomi téměř ročního zdržení, pokud by se zákon projednával v klasickém režimu. Zároveň Vás touto cestou žádám o aktivní prosazování tohoto přístupu i ostatních kolegů ve vašich poslaneckých klubech,“ uzavírá hejtman svou prosbu poslancům.