Porovnejme dotace do volnočasových aktivit v České Třebové a Ústí nad Orlicí 

Z dále uvedeného porovnání vyplývá, že objem poskytovaných z příspěvků v České Třebové je proti Ústí nad Orlicí podstatně větší zejména v oblasti sportu. Zajímavé je srovnání zejména v příspěvku na podporu činnosti mládeže, kde českotřebovské sportovní organizace musí vykazovat podstatně větší počet sportující mládeže. Při podobné dotaci na hlavu (v Ústí dávají dokonce více než v ČT)  je celková poskytnutá dotace v České Třebové o více než třetinu vyšší.) Svůj příspěvek tedy naše  oddíly "dohánějí"  větším počtem sportující mládeže. Celkový součet sportujících dětí a dorostu je srovnatelný s počtem žáků základních škol ve městě. Máme sice ještě školy střední a mnozí dojíždějí jinam a sportují doma. Nevelký počet zase k nám jezdí sportovat odjinud. Pokud se však zeptáte učitelů na to, kolik procent žactva pravidelně sportuje, dostanete odpověď, která vás nepotěší. Více než sport lákají počítače, hry a s postupujícím věkem jiná zábava. Suma peněz pro dotace sportu se proti loňsku nezměnila. Počet vykázaných registrovaných mladých sportovců proti loňsku trochu poklesl, projevilo se to zvýšením dotace na hlavu. Věřme, že nyní odpovídá reálné skutečnosti, i když si nejsem jist. Opět totiž chybí (stejně jako loni) jakákoliv dotace na mládež a trenéry pro Krasobruslařský klub (přitom pracuje výhradně s mládeží, je občanským sdružením, a jezdí po závodech a má také dobré výsledky). O dotaci zřejmě nepožádal (a tím se ošidil např. o 20 tis. Kč), dostává jen 162 tis. Kč na pronájem ledu. -  V České Třebové dále dáváme další milionovou dotaci na trenéry mládeže, v Ústí n. O. odpovídající částka není.  Na částkách určených na trenéry mládeže je zajímavé, že je určena paušální roční částka dle kvalifikace a dotace nebere v úvahu kolik hodin kdo "odpracuje". Samotné rozdělení dotace je již na sportovní organizaci.
A ještě k samotným "Zásadám" pro poskytování dotací v České Třebové: jsou schváleny radou města, ale přidělování finančních prostředků (vyšších než 50 tis. Kč) podle těchto zásad schvaluje zastupitelstvo města, aniž se mohlo k systému přidělování vyjádřit. Domnívám se, že jde o odstranitelný nedostatek. Snažil jsem se již v loňském roce o to, aby se zbytečně složitý systém přidělování dotací zjednodušil. Podal jsem návrh a očekával, že bude alespoň projednán. Nebyl. Narazil jsem především na neochotu sportovní komise. Letos se už nedá žádná změna očekávat, na podzim budou komunální volby. Těžko diktovat novému zastupitelstvu nějakou změnu?  Jenže když se o ní snažit nebudeme, nebude mít nové zastupitelstvo v příštím roce opět nic jiného než současné "zásady" plné zbytečností. To je přímo voda na mlýn tomu, aby systém přidělování dotací nebyl dostatečně transparentní.
Je nějaká cesta jak z toho ven? Změnit stávající překonané "zásady" na komplexní grantový systém pro oblast sportu, kultury, vzdělávání a sociálních služeb. Podpořit všemožně zájmovou činnost zaměřenou na smysluplné využití volného času zejména pro děti a mládež, nezapomenout ani na seniory a vyloučené lokality a vyvarovat se příspěvků do komerčních aktivit. Nezapomeňme i na to, že každá dotace narušuje konkurenční prostředí a že pohled na její užitečnost bude jiný u toho, kdo finance získává a ostatních.  
Milan Mikolecký  3.5.2014
Dotace v Ústí nad Orlicí        

V Ústí nad Orlicí  byly projednány a schváleny finanční dotace v rámci vyhlášených grantů v oblasti sportu, kultury, vzdělávání a sociálních služeb. Proces schvalování má neměnná pravidla a začíná na úrovni příslušného odboru MěÚ, který provádí administrativní kontrolu obdržených žádostí a zároveň připravuje podrobné podklady pro následující jednání. Žádosti jsou nejprve posuzovány jednotlivými komisemi (sportovní, kulturní, školská a komunitního plánování) a následně schvalovány radou a zastupitelstvem města.
 
V oblasti dotací na sportovní činnost bylo rozděleno 1.066.760 Kč.  Tyto finanční prostředky se již třetím rokem rozdělují podle vytvořené metodiky výpočtu podpory dle počtu členů do 18 let věku.
Pro organizace s nutností údržby sportoviště činí výše podpory 1.450 Kč za každého člena, podpora pro organizace bez údržby sportoviště 1.950 Kč za každého člena a podpora u rekreačního sportu činí 550 Kč za každého člena.

l Dotace na rozvoj a údržbu sportovišť byly rozděleny mezi jednotlivé organizace na základě posouzení předložených žádostí a zpracovaných projektů. Celkově bylo rozděleno 333.000 Kč.
K uvedené částce doplním skutečnost, že v rozpočtu města jsou samostatně vyčleněny finanční prostředky ve výši 800.000 Kč na rozvoj a údržbu sportovního areálu, který je v majetku TJ Jiskra a TJ Sokol Ústí nad Orlicí. Dotace, určené na sportovní a volnočasové akce, dosáhly 200.000 Kč.
l Mimořádné dotace. Samostatně byly posuzovány mimořádné sportovní akce (např. Rieter Cup, Skiinterkriterium, Ústecká 21, Velká cena města ve volejbale juniorek, Memoriál Bohuslava Langa apod.) a mimořádná činnost (výstavba workoutového hřiště, oslavy 100. výročí založení fotbalového oddílu apod.). Mimořádné dotace byly odsouhlaseny v celkové výši 596.000 Kč.
 
V oblasti kulturních aktivit bylo podpořeno celkem 31 žádostí v celkové výši dotace 520.000 Kč.
Mezi příspěvkové organizace města působící v oblasti kultury bylo na samostatné projekty rozděleno dalších 413.000 Kč.
Samostatně byly schváleny dotace na činnost a provoz Malé scény a Klubu přátel umění ve výši 420.000 Kč.
Příspěvky a dotace na vzdělávání, protidrogové a tělovýchovné projekty škol a školských zařízení dosáhly dotace v letošním roce celkové částky 380.000 Kč.
 
V oblasti sociálních služeb a zdravotnictví bylo rozděleno celkem 1.040.100 Kč s tím, že pro tuto oblast zůstává k dispozici pro zbývající část roku včetně dotací uvažovaných v rámci Burzy filantropie dalších 172.900 Kč.
 
V rozpočtu města jsou alokovány další dotační prostředky ve výši 1.300.000 Kč, které budou uvolněny na základě plnění příjmu z poplatků a odvodů z hracích automatů a terminálů.

Tento příjem města je bezezbytku využíván právě na krytí výdajů souvisejících s grantovou podporou neziskového sektoru a se zajištěním provozu městských sportovišť (aquapark, sauna, krytý bazén, zimní stadion).
 
Objemy finančních prostředků jsou v tomto volebním období vyšší než v letech minulých a navíc se podařilo vytvořit metodiku, která je spravedlivá a přehledná pro všechny zúčastněné a zvýhodňuje ty, kteří pracují s dětmi a mládeží.
Dotace v České Třebové     

V České Třebové se grantový program pro oblast sportu, kultury, vzdělávání a sociálních služeb každoročně nevypracovává a nevyhlašuje. Rozdělování částek určených pro uvedené účely v ročním rozpočtu města se provádí na základě "Zásad", schválených radou města.
Dotace do oblasti sportu jsou rozděleny  takto:
 
1) Dotace na sportovní činnost mládeže jsou určeny pro mládež od 4 - 18 let a také pro juniory, ve zvl. kategorii. V roce 2014 bylo takto sportovním oddílům rozděleno celkem  1 566 tis. Kč, tedy více než půl milionu více než v Ústí n.O.
Podle metodiky bylo letos na registrovaného sportovce poukázáno 1450 Kč a neregistrovaného sportovce 500 Kč.
 
2) Dotace na trenéry mládeže. Letos bylo tímto způsobem poukázáno sportovním oddílům 1,104 milionu korun. Podle dosažené kvalifikace město vyplatí na každého trenéra mládeže částku 9800 - 6500 - 2300 Kč.  Celkem je v ČT 186 trenérů mládeže, z toho nejvyšší kvalifikaci má 32 z nich a 104 trenérů splňuje kvalifikaci II. třídy.
 
3) Dotace pro rozvoj a údržbu sportovišť.  Od roku 2013 město poskytuje na tento účel částku 650 000 Kč.  V loňském roce částka pokryla požadavky, letos musely být požadavky kráceny. Oprávněnost požadavků - projektů není posuzována.
 
4) Mimořádné dotace - jsou určeny pro  významné akce jako je Týden sportu (535 tis.Kč), Cyklomaraton (50 tis. Kč), 10 dní florbalu (60 tis. Kč), dotace na úhradu nájmu ZS (hokej mládeže, krasobruslení) a bazénu (mládež - plavci) celkem ve výši 622 tis. Kč, projekt tenisové haly (100tis.Kč) ... 
 
5) Příspěvky na sportovní akce - rozděluje rada města na základě doporučení sportovní komise. Podle schváleného rozpočtu města na rok 2014 má na tento účel prostředky ve výši  200  tis. Kč.
 
6) Příspěvky na zahraniční zájezdy do zemí EU a Norska (alokována částka 150 tis. Kč) - pro sport, školy  i kulturu

  • V oblasti kulturních aktivit má kulturní komise  k rozdělení pouze částku ve výši 250 tis. Kč a musí velmi pečlivě vážit, komu nějakou dotaci poskytne, ve všech případech je třeba požadavky žadatelů krátit nebo dokonce v řadě případů nevyhovět.  Letos tak např. zůstalo bez příspěvku i Českotřebovské vinobraní, které chce být tradiční akcí.  Mimo to Město přímo podporuje přímou dotací z rozpočtu města činnost o.s. Triarius a to částkou 210 tis. Kč.
  • Příspěvky občanským sdružením různého zaměření a jednotlivcům rozděluje rada města již řadu let z balíku 300 tis. Kč. 

    Pro sociální účely bývala v rozpočtu města příspěvek 450 tis. Kč pro českotřebovský stacionář na Lhotce, který je od pololetí r. 2013 součástí  příspěvkové organizace Sociální služby  a není poskytován, pro činnost střediska Naděje v Borku je  v rozpočtu přímo určený příspěvek ve výši 1200 tis. Kč. Město podporuje dále v Borku činnost tamního střediska pro mládež.

    Příspěvky jsou zakotveny ve schváleném rozpočtu města s dalším navýšením během roku se nepočítá, pokud k tomu nebudou vážné důvody.