Hudební festival Antonína Bennewitze pokračuje               
Pěvecký koncert v Přívratu

Českotřebovský Bendl je v Přívratu stálým hostem, každý rok je velmi dobře přijat zdejším vděčným publikem, každý rok si do Přívratu přivede nějakého nového hosta. Letos se už konal festivalový koncert v sále U Coufalů po šestnácté. Opět to bylo  sympatické setkání kvalitních pěveckých sborů, tentokrát z České Třebové a Ústí nad orlicí, které si, přes geografickou blízkost našli k sobě cestu  poprvé až v loňském roce, kdy Bendl zpíval na ústeckém pěveckém festivalu společně se dvěma ústeckými sbory, právě smíšeným sborem Alou vivat a dále ještě s pěveckým dámským sdružením Generace. Po tradičním zahájení akce přívratským starostou Ing. Janem Stránským patřila první polovina koncertu koncertu "domácímu" Bendlu. pro Bendl byl koncert v Přívratě velmi osvěžující, neboť si sem "odskočil" z dlouhotrvajícího nácviku náročného projektu Stabat Mater Antonína Dvořáka, který přednese v průběhu května spolu s dalšími účinkujícími celkem čtyřikrát.  Po dvou latinských skladbách tvořily jádro vystoupení Bendla skladby zamřené k letošnímu Roku české hudby, tedy českým skladatelům, aby se pak v další části vystoupení vrátili k českým lidovým písním, se kterými má sbor na koncertu v Přívratu tradičně velký úspěch.  Zajímavostí, svědčící o vysokém úrovni sboru je i taková maličkost, že až na jednu (druhou skladbu S. Mapeliho, sbormistra Scholy st. Eusebio Agrate Brianza - Ave Maria) zpívali Bendlovci všechny skladby zpaměti a jediný, kdo  měl noty rozloženy, byl sbormistr Josef Menšík. 

Loni při 15. ročníku hudebního festivalu Antonína Bennewitze ocenilo zastupitelstvo obce Přívrat spolupráci s Bendlem udělením Ceny obce Přívrat, krásné skleněné plastiky, kterou  si sbor stále velmi cení. Letos na oplátku zase sbor Bendl udělil obdobou "skleněnou cenu" s cennou 12 let starou náplní (až kdesi ze Skotska (!) starostovi a zastupitelstvu obce, též i s pamětním listem, velmi vhodným do kanceláře starosty obce.  Starosta Jan Stránský byl viditelně iniciativou Bendla potěšen, překvapen a za celé zastupitelstvo slíbil, že se rozhodně na této skleněné "plastice"  prach neusadí....

V druhé polovině koncertu  pak vystoupil Orlickoústecký smíšený pěvecký sbor Alou vivat, proti Bendlu opravdový mladíček, dorostenec, neboť vznikl až v roce 2001, 74 roků po sboru Bendl.  Svým repertoárem se Alou vivat přizpůsobuje současnému trendu v hudbě a nebojí se zařadit i skladby moderní muziky. V čele sboru stojí sbormistr Josef Novotný, který se při koncertu střídal s Mgr. Kamilou Pavlíkovou, učitelkou českotřebovského gymnázia, která také vede studentský pěvecký sbor na této škole. Oba sbory předvedly tedy v Přívratu rozdílný program, který se míjel tak, že jsme se letos "U Coufalů" nedočkali ani žádného společného vystoupení s několika závěrečnými písněmi, tak, jak bylo zvykem prakticky ve všech předchozích ročnících. Obecenstvo na koncertu tak mělo možnost porovnat dvě různá pojetí sborového zpěvu i rozdílného přístupu k prezentaci přednesených skladeb. Zatímco program Bendla uváděla podle pečlivě připraveného textu  MUDr. Alena Formánková, (která se blýskla také v programu svým sólovým vystoupením), program Alou Vivat uváděl přímo sbormistr  spíše v lidovějším stylu.

Festival Antonína Bennewitze pak pokračoval v neděli odpoledne profesionálním provedením muzikálu Čert a Káči a neb Peklo v pekle v provedení Kühnova dětského pěveckého sboru a ve čtvrtek bude zakončen koncertem Komorní filharmonie Pardubice s britsko - italským sólistou, houslistou Hugo Ticciati. (viz další soubory)                            (mm)
Fotografie Milan Mikolecký
 
Pěvecký sbor Bendl Česká Třebová:



Smíšený pěvecký sbor Alou vivat Ústí nad Orlicí: