Ukládání stavebního odpadu od 15.5.2014 :
Eko bi si určuje vlastní pravidla - na novou městskou vyhlášku ohled nebere    

Na webové stránce města Česká Třebová je od 13.5. 2014 zveřejněna dále uvedená informace, jejíž text bohužel neodpovídá schválené vyhlášce OZV č. 1/2014. Vyhláška má všeobecnou platnost  (viz článek č. 1 vyhlášky) a provozovatel systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů nemá žádné právo na ní něco měnit.  

 

  • V  uvedeném textu je totiž věta, kde je napsáno: Zpoplatňuje se odpad nad 500 kg/ kalendářní rok/čip, který nikde ve schválené vyhlášce nenajdete a který nelze z textu vyhlášky ani odvodit.   Pokud by byla tato věta platná, znamenalo by to, že čip musí dostat každý občan města platící  poplatek za odpady. Jasně to vyplývá z článku IV. schválené vyhlášky:
  •  

    1.      Poplatníci platící místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů mohou stavební odpad, vzniklý při jejich stavební činnosti (tj. při stavební činnosti fyzických osob), do celkové hmotnosti 500 kg za kalendářní rok odložit ve sběrném dvoře.

    2.        Tento stavební odpad musí být vytříděn od ostatních skupin odpadu tak, aby mohl být při jeho odložení ve sběrném dvoře samostatně zvážen.

     

    Nikde se o "čipu", který dostává každá domácnost, ve vyhlášce nic neuvádí. Také pojem "domácnost", který je užíván v pravidlech pro používání čipů  není ve vyhlášce uveden. V pravidlech pro užívání čipů je již uvedeno "Čip bude vydán společně pro celou domácnost pouze jedné fyzické osobě".  V rámci vyhlášky OZV  č. 1/2014 jsou v článku 2 uvedeny "základní pojmy", se kterými vyhláška pracuje. Nikde zde pojmy "domácnost", a "čip"  nejsou vysvětleny.  Je nepřípustné, aby se informace provozovatele systému občanům opíraly o pojmy, které nejsou ve vyhlášce definovány a vydanou vyhlášku tím neodůvodněně zpřísňovaly. Pokud tedy bude skutečně Eko bi ve sběrném dvoře vybírat peníze za stavební odpad nad limit 500 kg/čip, bude vybírat peníze neoprávněně, vyhláška počítá s množstvím 500kg/osobu.

     

    Možná bylo záměrem navrhovatele udělat  limit  právě takový, nicméně do vyhlášky to  bylo vpraveno jinak a je třeba se toho držet.  Stavební odpad nevzniká  v domácnostech tak, že by jeho množství rostlo úměrně s počtem členů domácnosti a proto si docela dobře dovedu představit, že vyhláška skutečně uvede omezení nikoliv na osobu, ale domácnost. Možnost odkládat stavební odpad ve sběrném dvoře je více méně "nadstandard". Ve starém stavebním dvoře v Benátkách se stavební odpad takto neodebíral. To by ovšem musela být tato skutečnost ve vyhlášce přesně specifikována. Pokud  to však ve vyhlášce není, nelze si samovolně provádět  zpřísňující opatření v nějakých vlastních "pravidlech". Jak jsem již uvedl, tak omezení v hodnotě 500 kg/osobu považuji za málo přísné a pokud by platilo, tak by se asi v nákladech za likvidaci stavebního odpadu jen málo změnilo. Je smutné, že jsme měli na přípravu vyhlášky více než 4 měsíce a přesto byl vyroben neúčinný polotovar vyvolávající spory, který bude třeba asi změnit.  Za překládaný text ke schválení ovšem jistě někdo odpovídá (právní odbor? rada města?). Text není věcně špatně, ale podle všeho nevyhovuje záměrům pro potřebné omezení množství stavebního odpadu odkládaného zdarma.

     

    Ještě douška: Nového systému na ukládání stavebního dopadu si všiml také Orlický deník, který formuloval možnost omezit nakládání stavebního odpadu jinak:  Za poslední rok docházelo  k nárůstu množství ukládaného stavebního odpadu až na neúnosnou mez. Bylo rozhodnuto, že se stanoví limit. A co bude nad něj, si lidé zaplatí," vysvětluje Miloslav Cink, jednatel společnosti Eko Bi, jež dvůr provozuje. Limit byl obecně závaznou vyhláškou stanoven na 500 kilogramů za rok. Tolik tam může uložit každý obyvatel, který řádně platí za odpady. „Nad limit se bude platit koruna za kilogram stavebního odpadu," doplnil Miloslav Cink.

      
    Tato informace  z Orlického deníku se tedy s tvrzením ve schválené vyhlášce kryje, výše uvedená "informace" z webu města ji popírá.
    Čemu tedy máme věřit?

    Jak z toho ven? Novou vyhláškou OZV č. 1/2014 by se mělo městské zastupitelstvo zabývat ještě jednou a vyjasnit si pojmy. Pokud chce Město skutečně omezit množství odkládaného odpadu na 500 kg na domácnost, bude třeba text vyhlášky změnit. Příští jednání zastupitelstva města se bude konat v červnu.

    Milan Mikolecký 14.5.2014