Českotřebovský deník 135/2014 (1.6.)                                    
Nehledá někdo autosedačko - podsedák?  

Dnes při návratu z akce S Krakonošem do pohádky, pořádané DDM na Horách jsme podél cesty, kde předtím parkovaly auta, našli dětskou autosedačku-podsedák, zřejmě někomu při nastupování vypadl. Majitel mě může kontaktovat na tel.: 734 780 601.
S pozdravem Iva Voltnerová
 
Příspěvek Zpravodaj piáno na Terminálu

Údajně dle názorů nebyla žádná vyhláška porušena. Ovšem, bylo zasaženo do původního stavu a hluk pro okolní obyvatelé, který je z autobusového i  železničního nádraží, který je ve veřejném zájmu navýšen piánem a jeho učedníky. Pokud má město zájem být in, bylo by vhodné na Terminál umístit stan pro bezdomovce.
Jinak je hluk zdravotně závadný pro určitou skupinu populace, bez ohledu na nízkou hlukovou výši mezi 30-40 dB a způsobuje zdravotní potíže v rozmezí 150-200 MHz, tudíž nelze hodnotit hluk z dopravy přejezd, aut, letadel, vlaků, který trvá několik vteřin neb minut, poté je pauza  s pinkajícím piánem a jeho učedníky. Tak jak nařizuje Evropská protihluková Směrnice 49/2002 ES a její příloha článek 5 odst. 3. Rovněž vyhl. č. 137/1998 Sb., m.j. uvadí. - Správní orgány musí posoudit různé aspekty hluku, na vliv a pohodu bydlení v okolí. Pokud by mocný úředník zapnul mozek, tak před tímto zásahem do zvyšování hlukové zátěže, předem věc projednal s dotčenými majiteli sousedních nemovitostí. Ještě výhodněji by bylo umístit in piáno do podzemních garáží, kde mohou zájemci do něho jakoliv ťukat až budou alarmy v plechovkách aktivovat, případně na Staré náměstí před Městský úřad, aby se úřed
níkům lépe pracovalo, neb do tunelu směrem na Semaním, aby uklidňovalo řidiče při jízdě po menším tankodromu, kdy není vůle vozovku alespoň dočasně řádně opravit. S pozdravem Kryštof
 

Bezvadná akce T.J. Sokol spojená se společným sportováním rodičů s dětmi v krásné přírodě se letos opět zopakovala.  Svědčí o tom pěkné fotografie Mirky Červinkové.


Brzo oslavíme 105 let  paní  Anny Vašinové 

Paní Anna Vašinová se narodila v Přívratu 29. července 1909 a letos oslaví 105.narozeniny. Provdala se za Františka Vašinu do nedaleké Zhoře kde pobývala převážnou část svého života.Později se přestěhovala 1995 - 2004 do České Třebové a bydlela u syna Václava ( na Trávníku )  Celá léta pracovala v parnické textilce. Později pracovala v živočišné výrobě JZD ve Zhoři. Nyní pobývá v Domově důchodců v Horní Sloupnici. I dnes je ve svém neuvěřitelném věku pořád čilá neopouští ji humor a láska ke svým nejbližším a ke svému okolí.  Maminko, přejeme Ti hodně zdraví, spokojenosti a optimismu do dalších let. Za všechny kteří Tě mají moc rádi dcera Věra a syn Václav a také tvá vnoučata, pravnoučata a prapravnoučata.

Cyklobusy vyjely - zatím poloprázdné 

V sobotu 31.5. poprvé v letní sezóně vyjely cyklobusy, z České Třebové vedou tradičně do Dolní Moravy a do Orlických hor. Zatím v sobotu ze Třebové vyjely spíše prázdné, možná přibraly další zájemce na trase.
Novinkou letošní turistické sezony v našem kraji je ještě je zavedení nového spojení pro cyklisty a turisty z Pardubicka. „V sobotu 31. května vyjede poprvé cyklobus, který propojí Pardubice a Sezemice s atraktivními oblastmi Orlických hor. V provozu bude každý víkend až do konce září,“ oznámil dobrou zprávu Jaromír Dušek, náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost.

Mapa všech cyklobusů v oblasti Orlických hor je k dispozici na stránkách http://www.euro-glacensis.cz/files/cyklobusy_2014/plakat-2014.pdf.