Českotřebovský deník 138/2014 (3.6.)                                   

Sešli jsme se 31. 5. 2014 dohromady ze tříd 9. A a 9. B. ZDŠ Nádražní ul. padesát let potom, co jsme opustili zdejší školní lavice. Pozvání přijali i učitelé, p. Čebišová, Petrová a p. Mazánek. Loni na naše setkání přijel také pan učitel Burian z Brna a přišla i paní učitelka M. Chadimová, letošního srazu se ale nezúčastnili...  Další naši učitelé už nežijí... Mnohé z nás znáte, přesto pro jistotu doplníme naše jména...... (třeba do zítřka?)
 
Vzpomínka na Emila Janáčka (26.12. 1919  26. 7. 1994)

20 let od jeho úmrtí.
Emil Janáček se narodil jako nejmladší ze čtyř bratrů v Řetové v rodině Žofie a Josefa Janáčkových. jeho otec pracoval jako dílovedoucí továrny v Hylvátech. Po vystudování základní školy se Emil přihlásil na textilní průmyslovku  v Ústí nad Orlicí a po jejím absolvování nastoupil do n.p. Perla v České Třebové.  Oženil se s Emilií Vaňousovou z Přívratu. Bydleli ve "Velkém domě" v Husově ulici čp. 93. Narodila se jim dcera Vlasta a syn Zdeněk.
Emil byl technicky talentovaný a rozhodl se získat další vědomosti studiem v Brně. Krátce pracoval na podnikovém ředitelství Perly v Ústí nad Orlicí, ale láska k České Třebové byla silnější. V roce 1966 se velkou měrou zasloužil o postavení dvougeneračního domu pro svoji rodinu, Byl aktivním pomocníkem při realizaci skvělého nápadu  pana ředitele Morávka, ze kterého vznikl závod Primona Česká Třebová, tehdy s počtem asi 2 000 zaměstnanců. Až do odchodu do důchodu pracoval jako hlavní energetik a vedoucí teplárny. Měl také nemalé zásluhy při její výstavbě v padesátých letech.
Byl také předsedou podnikového hasičského sboru Primony.
Emil Janáček byl dobrý člověk, nikdy nebyl členem žádné strany, měl rád lidi, a lidé měli rádi jeho. I dnes 20 let po jeho odchodu v roce 1994 na něho stále s hrdostí vzpomíná celá rodina.
Uvádíme také historickou fotografii, na kterém jsou společně všechny jeho lásky: vlevo teplárna, vpravo Primona a také jeho dcera Vlasta se dvěma vnučkami.....

 

 

 

 

Bude v kraji zimní Olympiáda dětí a mládeže?

Pardubice (3. 6. 2014) – O kladnou odpověď na tuto otázku dnes usilovali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a krajský radní pro sport René Živný, kteří se o vhodnosti pořadatelství Her VII. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky 2016 snažili přesvědčit tři zástupce Komise Olympiády dětí a mládeže. O organizaci her rovněž usiluje Ústecký kraj. Rozhodnutí padne na půdě olympioniků příští týden.
Jsem přesvědčený, že jsme nabídli ty nejlepší možné podmínky pro pořádání zimní dětské olympiády u nás v regionu. Máme k dispozici zázemí kvalitních a moderních areálů, do kterých se v posledních letech významně investovalo. Velmi si vážíme podpory měst a obcí, ale i významných sportovců, kteří se nás v naší kandidatuře rozhodli podpořit. Na olympiádu jsme připraveni také rozpočtově. Rozhodnutí je teď v rukou Olympijského výboru,“ sdělil hejtman Martin Netolický po asi hodinové prezentaci a diskuzi se zástupci komise Olympiády dětí a mládeže.
Dějištěm olympiády by měla být zejména oblast Orlických hor a Podorlicka, zahajovací ceremoniál by se konal v pardubické ČEZ Aréně, medailový a závěrečný ceremoniál pak na Václavském náměstí v Letohradě. „Například pro alpské lyžování bychom využili areál Ski centrum Říčky v Orlických horách, pro běžecké lyžování počítáme s biatlonovým areálem v Letohradě, disciplíny jako skicross a snowboarding by se odehrávaly na Dolní Moravě. Je třeba upozornit, že v těchto sportech máme tradici v úspěšných olympionicích, kteří jsou buď našimi rodáky, nebo tyto areály využívají k tréninku a mohou být ideálními vzory pro účastníky olympiády,“ uvedl příklady některých míst zimní olympiády René Živný.
Výhodou Pardubického kraje také je, že se jednotlivá sportoviště nachází v blízké vzdálenosti od sebe a sportovci by tak nebyli zatěžováni dlouhým a náročným cestováním. Kraj je na pořádání olympiády velmi dobře připraven také po stránce ubytovacích kapacit. „Předpokládaný počet účastníků her je více než 1300. Do organizace olympiády jsme připraveni zapojit i střední školy. Pro pořadatelství jsme udělali maximum, naši připravenost ocenili i zástupci komise,“ shrnul René Živný.   

Svitavská nemocnice ušetří energie. Kraj zatepluje další budovu

Svitavy (3. 6. 2014) – K důležitým investicím Pardubického kraje patří v letošním roce zateplování dalších budov v majetku kraje. Na práce v areálu Svitavské nemocnice se přijel tento týden podívat hejtman Martin Netolický. Stavbaři převzali budovu polikliniky v březnu a hotovo mají mít do konce září letošního roku.
„Budova volala po rekonstrukci už dlouho, hlavně okna byla ve velmi špatném stavu, proto přišel tento projekt jako záchrana,“ konstatoval hejtman Netolický a pokračoval: „Kromě výměny oken a zateplení obvodových zdí se zateplí také strop pod střechou a střecha samotná. Máme spočítáno, že by to nemocnici mělo ušetřit ročně 1 355 gigajoulů energie a do ovzduší se dostane každý rok o 75 tun oxidu uhličitého méně.“
Na financování stavby za necelých devět milionů korun se podílí 85 procenty Evropská unie z Operačního programu Životní prostředí, pěti procenty Státní fond životního prostředí České republiky a deseti procenty Pardubický kraj.
Z rekonstrukce budovy má radost i starosta Svitav David Šimek. Na Facebooku ji komentoval slovy: „Jsou to dobře vynaložené prostředky.“
Fakta:
Zahájení stavby:             24. 3. 2014
Dokončení stavby:           1. 9. 2014
Celkové náklady:        8 697 468 Kč
Dotace EU z OPŽP:  7 392 847 Kč
Dotace SFŽP ČR:         434 873 Kč
Pardubický kraj:             869 748 Kč
 
Kraj úspory na energiích znovu investuje

Pardubice (29. 5. 2014) – Díky využití metody energetických služeb se zárukou úspor (EPC) měl Pardubický kraj loni smluvně zajištěny úspory energie ve výši 20 milionů korun. Jak informovala radní Ludmila Navrátilová, dosažená úspora energie byla ve skutečnosti o 34 procent vyšší. Díky tomu mohl kraj investovat do dalších energeticky úsporných opatření například v elektrotechnické průmyslovce v Pardubicích a v dalších školách.
„Za rok 2013 přesáhla celková reálná úspora 37 milionů korun,“ uvedla radní Navrátilová a pokračovala: „Po odečtení všech nákladů na projekt, splátky bance a náklady na management zůstala příspěvkovým organizacím Pardubického kraje úspora ve výši 8,5 milionu korun. Díky těmto projektům jsme také snížili emise oxidu uhličitého o 4,5 tisíce tun.“
Kraj se proto po dohodě se společností ENESA a.s., jedním z poskytovatelů energetických služeb, rozhodl tyto prostředky investovat do dalších energeticky úsporných opatření. Ve Vyšší odborné škole a Střední škole technické Česká Třebová a Gymnáziu Pardubice byly vyměněny termostatické ventily. V prvně jmenované škole byl také rozšířen systém měření a regulace. Ve Střední průmyslové škole elektrotechnické a Vyšší odborné škole Pardubice mají nyní v tělocvičně zateplený strop a kompletně zrekonstruované osvětlení. Ve Střední škole automobilní v Ústí nad Orlicí byl přepojen systém přípravy teplé vody. Celková výše znovu investovaných úspor činila 1 140 000 korun.
Modernizace energetiky metodou energetických služeb se zárukou započala v roce 2007, kdy bylo v Pardubickém kraji investováno 138 milionů korun. Ve 41 objektech byl úplně rekonstruován nebo modernizován zdroj a distribuce tepla včetně individuálního systému regulace vytápění. V červenci roku 2013 pak byl zahájen zatím nejnovější, v pořadí již šestý projekt EPC, a to v Pardubické krajské nemocnici, s investičními náklady 90,6 milionů korun.
Výhoda projektů EPC spočívá v tom, že počáteční investice se vrátí ze smluvně daných a prokázaných úspor, za které nese odpovědnost poskytovatel energetických služeb. Bonusem je pak investiční zhodnocení objektů.
Na celý komplex energeticky úsporných opatření uzavřel kraj dohodu se společnostmi ENESA, EVČ a Siemens, které mají s projekty EPC dlouhodobé zkušenosti. „Projekt EPC v Pardubickém kraji je největší „krajský“ projekt tohoto druhu v České republice. O jeho úspěšnosti hovoří výše skutečných úspor. Ty jsou především výsledkem dobře nastartované vzájemné spolupráce a skutečného zájmu o zvyšování hospodárnosti,“ hodnotí dosavadní průběh projektu Ivo Slavotínek, ředitel ENESA a.s.
 
Orlické hory mají ADVENTURE GOLF!

Tuto sobotu 31.5.2014 se v Říčkách v Orlických horách otevřelo veřejnosti nové hřiště na adventure golf, které doplňuje stále rok od roku pestřejší nabídku této neprávem opomíjené horské destinace.  Jakékoliv zpestření letních aktivit vítají nejen ubytovatelé, ale i samotní návštěvníci. „Orlické hory jsou tradiční destinací s hlavní zimní sezónou a adventure golf, který je pro mnohé úplnou novinkou, skvěle rozšiřuje zdejší letní a mimosezónní nabídku“ podotýká Martin Musil, realizátor a provozovatel Adventure Golf Říčky. „Poprvé jsem ho hrál před 3 lety, kdy byl u nás adventure golf teprve v začátcích, a natolik mě tento sport oslovil, že jsem si řekl, proč ne tady v Říčkách v Orlických horách, které jsou mojí srdeční záležitostí“ svěřuje se nám pan Musil. Své kořeny má adventure golf v severní Americe, kde dokonce patří mezi jedny z nejoblíbenějších rekreačních i profesionálních sportů. Může ho hrát v podstatě kdokoliv, zvládnou jej i poměrně malé děti, má proto v sobě velký potenciál stát se zábavou pro celou rodinu. Vychází vstříc jak individualistům, kteří se chtějí soustředit pouze na sebe a svůj výkon a odpočinout si od jinak každodenního pracovního kolektivu, tak skupinám a kolektivům, kteří dávají přednost společné zábavě nebo chtějí rozvíjet týmovou spolupráci. Adventure golf tak nabízí možnost vyzkoušet si obě tyto formy, v tomto případě navíc v přírodě, na svěžím horském vzduchu, a je tedy velmi dobrou kombinací pro relaxaci i pro rozvoj osobnosti. Ač jej mohou někteří považovat za nezáživný sport, skrývá v sobě skutečné dobrodružství, soustředěnost i uvolnění, chvilku napětí a radost z výsledku. Tento zajímavý sport u nás velmi rychle zdomácněl a stává se čím dál více populárním, což dokládá stále se rozvíjející síť vybudovaných hřišť na adventure golf po celé České republice. Adventure Golf Říčky není sice v celorepublikovém pohledu žádným unikátem, ve východních Čechách je však prvním hřištěm svého druhu, navíc zasazeného do krásné přírody s výhledem na laskavé kopce Orlických hor.
 
Adventure Golf Říčky – hřiště pro všechny
Adventure Golf Říčky nemá ambice profesionálního hřiště, jeho cílem je stát se příjemným hřištěm pro všechny, pro širokou veřejnost i rodiny s dětmi, být relaxací, zábavou či místem společných setkání. Areál najdete ve strategické poloze turistických a cyklistických tras, se zastávkou cyklobusu, v centru horského střediska a v zázemí Aparthotelu Pod Zakletým. V sezóně je otevřeno denně od 10 – 20 hod. Více o Adventure Golf Říčky na www.adventuregolfricky.cz