Českotřebovský deník 139/2014 (4.6.)                                    
Uvolníme Slovanskou ulici od zaparkovaných aut?  Možná by to šlo ...

Po frézování hlavního průtahu městem Na Skalce  se dnes ve středu pracovalo na Slovanské ulici. po realizovaných výkopových pracích spojených s rekonstrukcí sítí je třeba opět scelit povrch vozovky. Podvečer zde pak vznikla idyla, na ulici nebyla běžně zaparkovaná auta právě v místě, kde strážníci městské policie rozdají nejvíce botiček. Právě nyní po uvolnění parkoviště u pošty 02 se nabízí řešení - vůbec zde žádné parkování na Slovanské ulici, ve které je silný provoz automobilů nepovolit, místní úpravou zde instalovat plný zákaz stání a pro vozidla rezidentů  vyčlenit parkoviště dole pode zdí, kam se vejde dostatek vozidel. Auta zde zaparkovaná by byla velmi dobře oddělena od ostatního provozu a dobře chráněna. Vzdálenost na parkoviště by nebyla velká ani pro řidiče bydlící u loni rekonstruovaného úseku. Co mají např. říkat majitelé vozidel na sídlišti Lhotka, také nemohou mít auto pod svými okny. Před poštou je místo pro parkování vozidel rezidentů jako stvořené. Na ulici by pak bylo (poblíž polikliniky) povolené jen krátkodobé stání do 20 minut. Byl by to jistě příspěvek ke zvýšení bezpečnosti provozu a za značkou "zákaz stání" by si nedovolil zaparkovat ani nikdo z cizích řidičů. Nyní zde omezení pro nerezidenty určuje "začátek zóny", který je ovšem velmi vzdálen a každý se v plánu ulic v zóně nevyzná.
 

Klidné místo...

Čtvrť na Vinohradech patří mezi ty klidné lokality v našem městě, bez velkého dopravního provozu. Není tu ani velký hluk od blízkého vlakového  nádraží, projíždějící vlaky jsou v hlubokém terénním zářezu. Přesto zde čas od času vznikne kritická situace. Připomenu jen ty z poslední doby. Proražený plot  železničního oplocená již více než dva měsíce svědčí po tom, jak opilý řidič ukradené oktávie projel  tak rychle Brožíkovou ulicí, že nezaregistroval její ukončení a zůstal viset nad nádražím... O něco starší je také noční událost z křižovatky ulic Alešova - Brožíkova, kde dodávkové auto málem projelo až do půjčovny svatebních šatů.  Včera brzo ráno zde zase policisté úspěšně pronásledovali a také dohonili a odchytili vandala, rozbíjejícího ve městě automobily. Takže to zas tak klidná čtvrť není. Je to jistě dáno i blízkostí  vlakového nádraží, které je bránou do našeho města nejen pro ty hosty, které vítáme, ale i pro ty nevítané návštěvníky.

 

Závod Ústecké schody pomáhá hledat budoucí olympijské vítěze 

Ústí nad Orlicí (3. 6. 2014) – Druhý ročník závodu Ústecké schody v parku Kociánka v čele s patronem akce, olympijským vítězem z Londýna Jaroslavem Kulhavým a celou českou bikerskou špičkou byl skvělou propagací cyklistického sportu. Závod, který je součástí projektu Hledá se vítěz, přijeli osobně podpořit i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, pod jehož záštitou se akce konala, nebo starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Kraj akci pomohl také finančně.
„Podporujeme především ty kluby a osobnosti, které ve své disciplíně vynikají svými mimořádnými výsledky a mohou svou činností oslovit mladou generaci, která potřebuje vzory. V Pardubickém kraji je bezesporu takovou osobností Jaroslav Kulhavý,“ řekl hejtman Martin Netolický, který letos nepřijel na závody na kole, neboť mu to pracovní vytížení a časové možnosti neumožnily.
Hejtmanství se rozhodlo finančně přispět nejenom na druhý ročník závodu Ústecké schody, ale i na celý projekt Hledá se vítěz. „Na uspořádání závodu jsme přispěli 15 tisíc korun. Celý cyklus závodů jsme podpořili částkou 40 tisíc korun. Je třeba pomáhat těm sportům, které mají v regionu tradici a je zde potenciál nalezení nových talentů a jejich rozvoje. To je cílem i toho projektu,“ vysvětlil Netolický důvod podpory a pokračoval: „Do projektu se zapojilo 6 cyklistických oddílů z regionu, ale i například Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu v Chocni. Pořadatelé předpokládají, že krajský seriál náborových závodů v jízdě na kole přiláká stovky žáků ze základních škol v Pardubickém kraji. Přeji si, aby se tento cíl podařilo naplnit,“ doplnil hejtman.
Cyklistické kluby pracující s mládeží, které se zapojily do projektu: KC Luže, Cyklo Lanškroun, CYKLO-SKI klub Polička, SK Prima Polička, Cyklo Bendl – Club 98 Vysoké Mýto, SK Donocykl Vysoké Mýto
Nejpilnější v třídění odpadu v České republice byli minulý rok lidé v Pardubickém kraji.

Na jednoho obyvatele připadlo 44,3 kilogramu recyklovatelných komunálních odpadů s výjimkou kovů. Na druhém místě je Praha, Královéhradecký kraj se umístil na páté příčce se 41,7 kilogramy na hlavu. Republikový průměr v třídění papíru, plastů, skla a nápojových kartonů loni činil 39,7 kilo.  „Pardubický kraj i mnoho obcí v regionu organizují informační kampaně a motivační programy na podporu třídění odpadu. To má zřejmě dopad na umístění kraje. Sběrná kontejnerová síť tady přitom hustší není," řekla Šárka Nováková, mluvčí společnosti EKO-KOM, která provozuje celorepublikový systém recyklace komunálního odpadu.  Hejtmanství skutečně každoročně vyhlašuje soutěž obcí ve sběru tříděného odpadu Perníková popelnice v několika kategoriích podle počtu obyvatel. S oceněními jsou spojené i finanční odměny. Za loňský rok se absolutním vítězem staly Horní Ředice na Pardubicku.