Českotřebovský deník 140/2014 (5.6.)                                    

Na základní školu na Parníku dorazil 28. května čtyřčlenný tým z divadla SLUNEČNICE v Brně.
Pro více jak 80dětí z I. stupně si herci připravili hudební pohádkovou show.
V ní inspektor Rampepurďák přichází na kontrolu do pohádkové hudební školy, kde chybí paní učitelka, a tak je nucený její roli převzít. Záhadně se ale ocitne v říši lidí mezi dětmi. Tady se potká s krásnou Evelínkou a mladým Patkou, které učí, jak se mají k sobě chovat a co mají v určitých situacích dělat. Vzniká tak celá řada vtipných situací. Děj celé pohádky je motivován a posouván  nejznámějšími melodiemi z pohádek a dětských filmů. Vrcholí tím, že jsou na scénu pozváni všichni účastnící představení.
Brněnští herci včele s Vladimírem Řezáčem odvedli vynikající práci. Dokázali i v provizorních podmínkách tělocvičny celou hodinu udržet děti v dobré náladě. Děti napjatě sledovaly celou pohádku a na závěr představení se skvěle zapojily do příběhu. Domů děti potom odcházely spokojené, s úsměvem na tváři a krásnými zážitky. Všichni malí i velcí diváci mohou představení divadla SLUNEČNICE vřele doporučit i ostatním školám a školkám.                                                             Kristýna Dostálová
 

HRONOVSKÉ JABLÍČKO NA BEDNĚ

Již od ranních hodin směřovaly 3 autobusy do Kulturního domu v Hronově, kde se konala jedna z největších pohárových soutěží. Sjelo se na ni na 2000 tanečníků z celé České republiky a Polska. První autobus vyrážel v 6:30 druhý 7:30 a třetí v 12:00. Na 150 tanečníků školy jelo představit své taneční schopnosti, které se během roku naučili. V devět ráno již nastupovaly první složky nejmenších dětí. Po té junioři, mládež a nakonec Ženy. Během přestávky na oběd předvedla nesoutěžně své umění Taneční konzervatoř Praha. Atmosféra soutěže se nedala popsat. Blížící se konec tanečních soutěží byl vidět i na samotných dětech. Tančily absolutně bez trémy a s naprostým nadšením což následně kladně ohodnotila i odborná porota složená z tanečních profesionálů. Ženy, které finišovaly, ve večerních hodinách, po té probudili již ospalé tanečníky a neuvěřitelně jim povzbuzoval celý sál.
Výsledky:
1. místo – Blbiny -
1. místo – Monstern High
2. místo – The Game
2. místo – Black and white
2. místo – Nová doba - Ženy
3. místo – Když vzlétnu já
3. místo – Business woman
3. místo – Hip Hop Mims
3. místo – Proti proudu
7. místo – Locos
 

HURÁ PRÁZDNINY & FARMÁŘSKÉ TRHY
Příští sobotu 14.6. odpoledne se koná v Javorce akce  HURÁ PRÁZDNINY & BLEŠÍ a FARMÁŘSKÉ TRHY, kde je jako spolupořadatel uvedena i ZO ČSOP Podorlicko.Vytvoří zde svoje stanoviště (stánek), kde představí svoji činnost a připravit něco zajímavého pro děti. Hlavní organizátor  akce je Martin Saifrt.
 
Anonym chce pořádek

Pořádek  má být všude a plně souhlasím s "neznámým" pisatelem v tom, že se každý má o své pozemky starat a Město a jeho instituce by mělo vyžadovat, aby nedělaly městu ostudu. Platí to zřejmě i o "obecně" popisovaném pozemku, umístěném zřejmě na rohu ulice Komenského v sousedství dopravního terminálu, o který se město prostřednictvím městské společnosti Eko Bi dobře stará, je zde trvale pěkně posekaná tráva a dobře ošetřena i ostatní vysázená zeleň.

Odmítnout musím tvrzení o zřízení dvou  či více trvalých pobytů ve městě, které by měly legalizovat parkování. Zakoupením pozemku nevzniká další trvalý pobyt, ovšem parkovat na zakoupeném pozemku samozřejmě lze. O parkování na vlastním pozemku přece nemůže rozhodovat žádná městská vyhláška nebo jiné nařízení, nelze jej takto omezovat. Nerozumím tomu, proč je toto třeba kritizovat. (Rada města rozhoduje jen o zřízení vjezdu na soukromý pozemek, to na doporučení dopravního inspektorátu Policie ČR.

Odmítnout musím také anonymní formu kritiky, vypadá to spíše tak, že si pisatel potřebuje s majitelem pozemku vyrovnat nějaké vlastní nesrovnalosti.  Myslím, že podepsat se pod kritiku je důležité a potřebné. Pisateli přece nehrozí žádná újma.