Českotřebovský deník 141/2014  (8/6)                                    
Hledám pani (slečnu) na hlídání dítěte - věk 2,5 roku, chlapec, denně cca 7-8 hodin.... Auto podmínkou - hlídání v místě bydliště dítěte. Info na tel.: 602 615 309.

Zahradní slavnost na MŠ Vinohrady aneb když počasí neporučíš 

Poslední krásné dny před prázdninami bývají věnované loučení s dětmi, které nám v září usednou do školních lavic. Letos poprvé nám bohužel nepřálo počasí a tak jsme slavnost přesunuly do prostor školky. Byli jsme sice trochu stísněnější, ale i tak máme pocit, že se slavnost vydařila a rodiče i děti si přinesli z tohoto deštivého dne hezké zážitky. Jako před rokem, tak i letos, se o zábavný program postaral pan Šimon Pečenka z agentury TV R1 z Pelhřimova. Zahráli jsme si hry, soutěžili jsme o drobné ceny, tancovali jsme za doprovodu chytlavých písniček a děti si mohly nechat pomalovat obličej. Nezbývá než říct, že asi nejmilejší chvílí celého dne bylo pasování našich předškoláčků na školáky, pro které byla slavnost určena především. Není se čemu divit, že mnohým z nás ukápla při pasování slzička dojetí. Přejeme všem budoucím školákům, aby se jim ve škole dařilo a doufáme, že si odnesli ze školky mnoho hezkých zážitků, nové znalosti a spoustu milých přátelství.                                                                    Zapsala N. Vavřínová
 
Český Videosalon opět v Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí bude 13. a 14. června 2014 opět hostit špičky českého amatérského filmu (dnes označované nepřesně výcevýznamovým „neprofesionální film“). V tyto dny bude možné potkat ve městě ale hlavně v Kulturním domě třeba Petra Barana, Ladislava Ženožičku, Danuši Kubátovou, Miroslava Šolce, Eduarda Mocka, Miroslava Trudiče, Bohumila Kheila a mnoha dalších včetně mladých nadějných talentů, jako Vojtěcha Koblížka nebo Martu Vančurovou. Jedním ze zajímavých filmů bude „Dežaví po česku“ od Jaroslava Dolečka. Tento film určitě zaujme svým satirickým pojetím i když autor sám tvrdí, že si dělá jenom legraci. Je však zajímavé, že ty jeho „legrácky“ jak za minulého režimu a pozoruhodně i dnes jsou přesně cílenými politickými satirami na rozdíl od většiny profesionální produkce, které lezou současné politické representaci do …. . Ona  profesionální produkce to vlastně dělá už minimálně 85 let na celém světě. Není divu, protože peníze světem vládnou. A tak skutečně svobodným uměním jsou často jenom amatérské počiny. A máte možnost některé z nich 13. a 14. června uvidět právě v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí.
Promítat se začne v 9:00 hodin v pátek a bude promítnuto celkem 42 filmů v devíti blocích. Zajímavé bude i slavnostní zahájení českého Videosalonu 2014, protože tam bude překvapení Jaroslava Nykla. Nevím co to bude ale tuším, že to bude premiéra jeho nového animovaného filmu. A kde se dovíte celý program? V Kulturním domě se bude prodávat brožurka s úplným programem Videosalonu, kde se dovíte přesné časy promítání a tituly promítaných filmů. Jste zváni, vstupné je dobrovolné.
A na konec ještě upozornění, součástí Videosalonu je také „Zlaté slunce“, soutěž mladých školou povinných. Tato soutěž už začíná ve čtvrtek soutěžním promítáním. Program je také v již zmíněné brožuře. V pátek pak budete potkávat na různých místech Ústí skupinky mladých s kamerou. To se mladí tvůrci budou učit natáčet a sestříhat film podle zadání lektorů. Večer budou právě natočené filmky lektory „rozebrány do šroubečku“. Buďte jim při natáčení nápomocni.
Adolf Macek
 
Pernicová na dnech chleba vyzdvihla potravinářskou školu 

Pardubice (5. 6. 2014) – Již 20. jubilejní ročník Dnů chleba, největší pekařské slavnosti v České republice, hostil i tentokrát pardubický IDEON. V rámci bohatého programu probíhá soutěž o Chléb roku 2014. Tradičního obřadu svěcení chleba se osobně ujal kardinál Dominik Duka, potravináře přišli na tuto akci podpořit také náměstkyně hejtmana Jana Pernicová a krajský radní Václav Kroutil.
„Vztah k chlebu se tradičně pěstuje již v rodině. Přáli bychom si, aby rodiče vedli své děti také ke vzdělávání v oboru potravinářství. Střední potravinářská škola v Pardubicích vychovala již řadu potravinářů a byli bychom rádi, kdyby tato tradice mohla pokračovat i dále. Pardubický kraj tento středoškolský obor vnímá jako velmi perspektivní a počítáme s ním i do budoucna,“ řekla ve svém úvodním slově náměstkyně Jana Pernicová, která má ve své gesci vzdělávání.
Úcta k chlebu je úctou k člověku
Ostatní významní hosté hovořili v duchu úcty a pokory k chlebu ve vztahu k vzájemnému respektu mezi lidmi. „Velmi dobře si uvědomuji, že přísloví, jak k chlebu, tak k člověku, nabývá na významu.  Musím proto vyslovit přání, abychom i v budoucnu měli možnost v míru obdělávat půdu a péci voňavý chléb,“ upozornil na neklidnou situaci na Ukrajině krajský radní pro zemědělství a venkov Václav Kroutil.
O národní soutěži Chléb roku
Prestižní soutěž probíhá ve dvou kategoriích: „Konzumní chléb roku“, který se vyrábí na průmyslových linkách a „Řemeslný chléb roku“, kde při výrobě převažuje ruční podíl práce. Kvalitu chleba bude hodnotit dvanáct zkušených odborníků z pekařského oboru, kteří byli certifikováni nezávislou senzorickou laboratoří VŠCHT Praha. Jakost chleba se posuzuje podle propracovaného 100 bodového systému ukazatelů, kde se hodnotí: vzhled, tvar, objem, kůrka, barva, vůně, střídka a chuť chleba.
 

 Ústecká umělecko-průmyslová škola a skončený "Týden Ústí v pohybu" 

  • Umprumka byla vidět... a hned několikrát.

    Ústí n. O. – Náročný, ale vydařený týden má za sebou ústecká Střední škola uměleckoprůmyslová. Prezentovala se ústecké veřejnosti třemi vernisážemi a také celodenní prezentační akcí na Mírovém náměstí.

    Se stacionářem již po desáté

    V Malé scéně jsou aktuálně k vidění hned dvě výstavy, v nichž má SŠUP „prsty“ – první v kavárně, druhá v prostorách galerie. Studenti 3. ročníku oboru Užitá fotografie a média představili své práce ve středu 4. června, v kinosále zhlédli přítomní také jejich výstupy z předmětu Multimediální prezentace.

    O dva dny později byla na stejném místě představena další expozice – jubilejní 10. výstava společných prací žáků ústecké umprumky a zdejšího stacionáře. Že by tradiční spolupráce obou institucí měla pokračovat i do budoucna, na tom se shodli všichni přítomní, mezi nimiž nechyběli ani starosta města Petr Hájek či radní Pardubického kraje Pavel Šotola. „Mám pocit, že naši klienti se na návštěvy k vám těší rok od roku více,“ dodala očividně spokojená ředitelka Stacionáře Ústí nad Orlicí Radka Vašková na adresu SŠUP. Výstava, kterou před lety spoluzakládal tehdejší pedagog školy a bývalý ústecký starosta Richard Pešek, je letos zaměřená na dopravní prostředky. K vidění jsou v galerii Malé scény nejen výtvarné práce, ale také modely různých velikostí.

    Přicházeli malí i velcí

    Ve čtvrtek 5. června vyrazila SŠUP už podruhé na Mírové náměstí, aby po loňské úspěšné premiéře znovu prezentovala svoje obory v rámci týdenních městských slavností. Není bez zajímavosti, že mezi návštěvníky byli jak ti nejmenší, kteří by se jednou mohli žáky umprumky stát, tak řada absolventů bývalé textilní školy, kterou nynější SŠUP desítky let byla. „Myslím, že akci můžeme hodnotit jako vydařenou,“ konstatovala vyučující Ivana Franzová, jež měla akci nazvanou Umprumka na náměstí na starost.

    Pomyslnou třešničkou na dortu pak byla vernisáž výběrové výstavy s přiléhavým názvem Umprumka vystavuje. V Galerii pod radnicí jsou nyní k vidění nejlepší práce žáků oboru Grafický design tiskovin. Zaplněný sál byl svědkem dvou zajímavých momentů: nejprve vyučující Ludmila Skokanová obdržela květinovou pozornost ke kulatým 60. narozeninám a hned poté předala model, který osobně šila. Oděv vznikl podle návrhu vítězky soutěže základních škol Štěpánky Fibigarové, která se od září stane žákyní

     

  •