Českotřebovský deník 142/2014 (9/6 2014)                            
 

Týden sportu 2014


Za týden bude Týden sportu 2014 již v plném proudu. Zatím můžeme posloužit zveřejněním schváleného programu.  Webová stránka www.tyden-sportu.cz obsahuje zatím pár informací, třeba o tom, kdo nad akcí převzal záštitu.  Byl to hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a dále také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Program týdne sportu je ještě zveřejněn na webové stránce města. Dříve jsme uváděli program již v červnovém vydání Českotřebovského zpravodaje, letos se tento záměr nepodařilo splnit. Program najdete na tomto odkazu

Hejtman Netolický: Část místní silnice opravíme společně s obcemi

Přívrat (9. 6. 2014) – Frekventovaná místní silnice, která je důležitou spojnicí mezi Českou Třebovou a Řetovou, dostane v nejbližších dnech na nejkritičtějším úseku nový kabát. Není sice v majetku kraje, ale vzhledem k jejímu katastrofálnímu stavu inicioval hejtman Martin Netolický obnovu povrchu při  společném jednání obcí Přívrat, Řetová, Řetůvka. Dnes se začíná frézovat nejvíce postižená část v lesním úseku. „Stav byl neúnosný, jednalo se bezesporu o jednu z nejhorších silnic v kraji,“ konstatoval hejtman Netolický a pokračoval: „Jsem rád, že na silnici, která sice není v našem majetku, ale je důležitou spojkou mikroregionu s krajskou sítí silnic, se podařilo nalézt krajské i obecní prostředky. Celkové náklady budou 470 tisíc korun.“ Po vyfrézování bude na část silnice položen nový asfalt.
V kraji platí výstraha zvýšeného nebezpečí požárů

Pardubice (9. 6. 2014) – Český hydrometeorologický ústav na základě vysokých teplot vzduchu a nedostatku srážek vydal výstrahu nebezpečí vzniku požárů pro území Pardubického kraje s platností od pondělí 9. 6. 2014 12 hodin do úterý 10. 6. 2014 19 hodin. Z důvodu zabezpečení požární ochrany se občanům zakazují některé činnosti v místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru.  Opatření vycházejí z nařízení Pardubického kraje č. 1/2013. Nařízení vymezuje místa se zvýšeným nebezpečí požáru, mezi které patří lesní porosty a jejich bezprostřední okolí do vzdálenosti 50 metrů, suché travní porosty, plochy zemědělských kultur, ale také například sklady sena, slámy či obilovin. Na těchto místech je zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň, kouřit, odhazovat hořící předměty. Nařízení také omezuje vjezd motorovým vozidlům do lesů, ale také na polní cesty či suché travní porosty.  Informaci hejtmana Pardubického kraje o začátku období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů uveřejnil Krajský úřad Pardubického kraje na úřední desce. Dotčené obecní úřady jsou povinny tuto informaci zveřejnit dle místních zvyklostí. Další informace poskytuje Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje.
 
10 Květnových DNÍ plných FLORBALU na zimním stadionu na Skalce

Již 7. ročníkem 10 dní florbalu v České Třebové se mohli pyšnit organizátoři z florbalového klubu FbK Orlicko Třebovsko.
Během celého týdne byly k vidění zápasy mezi základními školami, středními školami, firmami, mezi veřejností a rodinami. Opět jsme zaznamenali rekordní účast škol, za což jsme rádi. Tradičně jsme do programu začlenili také florbalovou školičku, které se zúčastnila MŠ Habrmanova z České Třebové a MŠ Dělnická z Ústí nad Orlicí. Celý týden se sportovalo, celý týden se hrál florbal! 10 dní florbalu zahájil „Turnaj žen“, kterého se zúčastnila 3 družstva. Pozvaná byla družstva jak z druhých a prvních ligových soutěží, tak i z extraligy. Bohužel, účast přislíbalo celkem 5 družstev, ale nakonec 2 ještě účast odřekly, proto byl tento turnaj komornější. Turnaje se zúčastnilo družstvo domácí prvoligové FbK Orlicko Třebovsko a 2 druholigová družstva – FBC Dobré, FTC Vysoké. Na posledním místě skončilo družstvo z Vysokého Mýta, druhé bylo FBC Dobré a první domácí ženy z FbK OT.  Více ZDE

 

Ke změně vlakových jízdních řádů


Na www stránkách ČD v sekci „Traťové jízdní řády“ i na www stránkách SŽDC v sekci „Knižní jízdní řády (platné od 15. 6. 2014)“ jsou už dostupné nové traťové tabulky KJŘ ČD / SŽDC platné od 15.06.2014 - na www stránkách SŽDC je navíc dostupný i soubor „přelepek“ do tištěné verze KJŘ jako „ Změna platná od 15. 6. 2014“, zahrnující v předstihu i údaje účinné od mimořádné změny jízdního řádu platné od 05.07.2014, kdy má být zahájen peážní provoz osobní železniční dopravy ČD přes saské území mezi Dolní Poustevnou a Dolním Žlebem (přes Sebnitz a Bad Schandau = „linka U28 Regiotaktu“).  

===+++===+++===+++===+++===+++===+++   

Další pro mnohé užitečnou informací týkající se jízdních řádů je upozornění na skutečnost, že na www stránkách (= v „internetovém magazínu“) občanského sdružení „VLAKY.NET“ je už několik dnů k dispozici „Prvý návrh GVD 2014/2015 pre osobnú dopravu“ - jednotlivé soubory s traťovými tabulkami lze i stáhnout, bohužel pouze individuálně po jednotlivých tratích.  

======================================================  

Pro získání základního přehledu o zájmových a nostalgických akcích připravovaných na nadcházející víkend v ČR je tentokrát třeba zkombinovat údaje nabízené „Kalendárom akcií 2014: Veteránske akcie v Českej republike“ internetového portálu „VETERANY.EU“ (zatím poslední aktualizace ze dne 23.05.2014 ve 15:42 hodin) s údaji nabízenými „Kalendářem akcí internetového portálu ZELPAGE.CZ“, protože ani v jednom z těchto zdrojů ne jsou zapracovány všechny akce připravované pro víkend na přelomu měsíců května a června 2014 - na některé akce dokonce neupozorňuje žádný ze zmíněných „kalendářů“. 

===+++===+++===+++===+++===+++===+++   

O zájmových akcích připravovaných na Slovensku nabízí asi nejlepší přehled „Kalendár akcií 2014: Veteránske akcie na Slovensku“ internetového portálu „VETERANY.EU“ (zatím poslední aktualizace ze dne 23.05.2014 v 15:25 hodin) s možnou „podporou“ poskytovanou „Kalendárom nostalgických jázd ŽSR na rok 2014“ internetového portálu „VLAKY.NET“, který ovšem není vůbec aktualizován, takže některé v něm zapracované údaje jsou nespolehlivé či dokonce nepravdivé.

Únik čpavku na ústeckém zimním stadionu postrašil Oušťáky

Událost se v neděli podvečer vyřešila rychle, zasahovali profesionální hasiči v přetlakových oblecích, nebylo potřeba je střídat. Únik čpavku byl naštěstí zlikvidován rychle bez nějakých vážnějších následků. Ty, kdo žijí v obytné zástavbě okolo, ale nenechal lhostejnými. Chladicí zařízení stadionu má nějakou životnost a už není nejmladší ani nejvýkonnější, v Ústí je pravidlem, že led mají až od listopadu. Amoniak s největší pravděpodobností unikal z kompresoru, kterým se přečerpává látka z cisterny do chladícího zařízení. V cisterně bylo 80 kilogramů tohoto média.  Servcisní technik závadu brzo odstranil.
Prešovský kraj postihly povodně. Kraj pomůže milionem korun

Pardubice (9. 6. 2014) – Pracovní setkání se zástupci Prešovského samosprávného kraje absolvovala v posledních dnech delegace z Pardubického kraje vedená hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. Spolu s náměstkem Jaromírem Duškem, krajskou radní Ludmilou Navrátilovou a zástupci slovenské strany vyhodnotili loňské společně projekty. Diskutovali také o financování dopravy či čerpání evropských peněz v období 2014 - 2020. Řešili i aktuální témata, neboť prešovský region před třemi týdny zasáhly ničivé povodně. „Rozhodli jsme se proto našim partnerům nabídnout finanční pomoc ve výši jednoho milionu korun,“ informuje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Hejtmana se situací v povodněmi postižených částech Prešovského samosprávného kraje (PSK) osobně seznámil předseda PSK Peter Chudík. Společně navštívili oblasti, kde se povodně pravidelně opakují. Rozsah vzniklých škod bohužel převyšuje možnosti rozpočtu Prešovského samosprávného kraje. „Námi nabízená pomoc ve výši jednoho milionu korun je v kontextu vzniklých škod spíše symbolická. Škody způsobené vodním živlem před třemi týdny jsou mnohonásobně vyšší. Vnímáme to jako projev solidarity s naším partnerským regionem,“ vysvětluje Netolický.
Peníze pomohou v obci Osturňa. Hrozí zde plošné sesuvy půdyKraj chce finanční pomoc poskytnout účelně obci Osturňa. „Tuto obec ležící v chráněném pásmu Pieninského národního parku jsme navštívili mimo původně plánovaný program.  Hrozí zde plošný sesuv půdy, který ohrožuje i přilehlé domy, kterým fakticky hrozí zřícení. Je třeba zasáhnou okamžitě,“ popisuje situaci hejtman Netolický a pokračuje: „Ještě tento týden návrh na pomoc předložím radě kraje a 19. června zastupitelům ke schválení. Použijeme na to finanční úspory z kapitol kanceláře hejtmana a kanceláře ředitele z loňského roku. Jsem přesvědčený, že kdyby se něco podobného událo u nás, přijde pomoc zase z Prešovského samosprávného kraje,“ doplňuje Netolický. Pardubický kraj neposkytuje partnerskému regionu na Slovensku pomoc při povodních poprvé. Naposledy to bylo po povodních v květnu a červnu v roce 2010, kdy na odstraňování škod přispěl částkou 500 tisíc korun.