Českotřebovský deník 143/2014 (10/6)                                  
Koalice pro Českou Třebovou jde znovu do voleb rozšířená a posílená              

Před několika dny byla opět otevřena webová stránka www.koaliceproct.cz, kterou zřizuje volební sdružení, které vzniklo před čtyřmi lety před posledními komunálními volbami.  Na výše uvedené webové stránce, která bude pravidelně aktualizován, chce toto "staronové" sdružení  hodnotit volební období,  prezentovat svou práci v orgánech města, představovat své kandidáty do říjnových komunálních voleb 2014 a v neposlední řadě uvádět aktuální náměty pro naše město. Sdružení chce spolupracovat se všemi aktivními občany města, reagovat na dotazy a připomínky v duchu hesla   "Naslouchat lidem".   Více najdete na webové stránce www.koaliceproct.cz., Takto se nové volební sdružení na svém webu stručně představuje:

Kdo je Koalice pro Českou Třebovou ?

Jsme sdružení Třebováků, kteří opravdu chtějí pro naše město něco udělat. Nejsme typickou stranickou kandidátkou. Většinu členů tvoří nezávislí kandidáti, osobnosti, kteří mají zájem společně a aktivně pracovat pro naše město.  Koalici pro Českou Třebovou podporují politické strany KDU-ČSL, SNK - ED a Strana zelených.  Z 27 členné kandidátky pro předešlé volby většina pokračuje, pro nové říjnové Komunální volby jsme připravili novou posílenou kandidátku. Máme velké ambice, chceme oslovit mnohem větší počet voličů, zapojit se do práce v radě města, máme i kandidáty pro uvolněné funkce starosty a místostarosty. Chceme se se vší odpovědností podílet na správě a rozvoji našeho města.

PODLE VÝSLEDKŮ MINULÝCH VOLEB JSME BYLI TŘETÍ NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ  VOLEBNÍ STRANOU
LETOS V ROCE 2014 CHCEME BÝT VE VOLBÁCH ÚSPĚŠNĚJŠÍ, MÁME VĚTŠÍ KOALIČNÍ POTENCIÁL
novou kandidátku  pro volby 2014  MÁME JIŽ SESTAVENOU,  již brzy JI představíme..
 
TECHNICKÉ HAVÁRIE MOHOU OHROZIT ZDRAVÍ OBČANŮ

Únik amoniaku v Ústí n.O. nebo kyseliny dusičné v Pardubicích byly v posledních dnech ukázkou, že nebezpečí číhá všude kolem nás, že si máme být vědomi a že technická závada může ohrozit zdraví i životy. I v České Třebové můžeme počítat s nebezpečím, zejména ze strany železnice (Nákladní vlaky převáží kde co a stav železničních vagonů  či železničního svršku nemusí být vždy 100%) a nákladní dopravy silniční. Rostoucí kamionová přeprava po úzkých ulicích  města není bezpečným řešením. Dopravní poměry ve městě jsou složité, městem se vozí hořlaviny, výbušné látky, zapáchající látky na otevřených vozech ( např. VÚA Žichlínek), zvláště v posledních horkých dnech dokážou doslova zamořit město. Zdá se mi, že tímto směrem se bezpečnost občanů snižuje a mnoho se pro zlepšení nedělá., zatímco třeba na hluk jsou velmi přísné předpisy a velké pokuty.
 
Únik amoniaku v areálu Zimního stadionu městské společnosti TEPVOS

V neděli 8. 6. 2014 došlo ve večerních hodinách k úniku amoniaku v areálu Zimního stadionu provozovaného městskou společností TEPVOS, spol. s r.o. Událost byla oznámena ve 21 hodin na informační středisko a na místo ihned vyjela profesionální jednotka hasičů z Ústí nad Orlicí a jednotky dobrovolných hasičů z Černovíru, Hylvát a Ústí nad Orlicí. Na místě byli také zástupci společnosti TEPVOS, kteří areál otevřeli pro zásah hasičů.
 „K úniku došlo přes gumové těsnění olejoznaku, zřejmě vlivem přetlaku způsobeného nadměrnými teplotami. Vše během krátké doby opravil technik společnosti ČKD Choceň, která se o zařízení komplexně stará.  Z bezpečnostních důvodů se amoniak před každou letní sezónou, z nádrže odčerpává, technicky však nelze veškerý amoniak ze systému odstranit. Došlo pouze k úniku zbytkového, neodstranitelného množství, které zůstalo v kompresoru, odhadem se mohlo jednat o cca 1-2 kg. Nebezpečí pro okolní domy, vzhledem k odlehlé poloze Zimního stadionu, bylo minimální, veškerá opatření byla provedena pro absolutní jistotu, že nedojde k ohrožení zdraví osob“ uvedl Petr Hovádek ředitel divize Služby.
Na místě bylo provedeno měření nebezpečných koncentrací a bylo zjištěno, že se amoniak nachází do vzdálenosti přibližně 5 metrů od místa úniku. Po zásahu technika společnosti ČKD Choceň, bylo místo sledováno pracovníky společnosti TEPVOS, ještě po odjezdu hasičských jednotek.
„Jednalo se o výjimečnou situaci. Takovýmto situacím se snažíme předcházet a pravidelně všechna zařízení s tlakovými nádobami kontrolujeme. Spravujeme městská zařízení a splňujeme všechny potřebné normy a kontroly. Věříme, že se již nebudou podobné situace opakovat, i když je těžké předvídat, jaký vliv budou mít vysoké teploty na technická zařízení. Pro tyto případy máme na každé zařízení, které může ovlivnit životní prostředí nebo ohrozit zdraví lidí zpracovaný havarijní plán. Lze tedy konstatovat, že celý systém včetně spolupráce s integrovaným záchranným systémem zafungoval bezchybně a nedošlo tak k žádnému ohrožení obyvatel města“ dokončil ředitel Hovádek.
 
Únik kyseliny z Penty způsobil zkorodovaný šroub. Kraj doporučuje další preventivní kontroly

Pardubice (10. 6. 2014) – Nad výsledky kontroly, kterou provedli pracovníci Krajského úřadu Pardubického kraje a České inspekce životního prostředí, úniku kyseliny dusičné z podniku Penta na Chrudimsku se včera večer sešel předseda Bezpečnostní rady kraje Martin Netolický spolu s tajemníkem rady Alešem Boňatovský a vedoucím odboru životního prostředí a zemědělství Josefem Hejdukem. „Ze šetření vyplynulo, že únik kyseliny dusičné způsobil zkorodovaný šroub a následné uvolnění objímky na kontejneru,“ shrnul příčiny Martin Netolický.
Česká inspekce životního prostředí spolu s Krajským úřadem Pardubického kraje se shodly na tom, že vzniklá a šetřená havárie naplňuje podmínky závažné havárie dle zákona o prevenci závažných havárií. „Kontroloři si proto vyžádali ještě další podklady k doplnění. Jednoznačně jsme se shodli na tom, že navíc doporučíme provést preventivní kontroly opotřebení a kvality materiálu, v nichž jsou tyto nebezpečné látky skladovány, aby se riziko vzniku podobných událostí snížilo na minimum,“ doplnil předseda Bezpečnostní rady kraje Martin Netolický.
 
Na výstavě Naše pole si připomněli ruchadlo 

Nabočany u Chrudimi (10. 6. 2014) – I v letošním roce se stal Pardubický kraj hlavním centrem zemědělství v republice. Koná se tu totiž dvoudenní celostátní přehlídka polních odrůd, ochrany a výživy rostlin, ale také nejmodernější zemědělské techniky. Velkou pozornost upoutala i přesná replika ruchadla bratranců Veverkových, kterou pro tuto příležitost vyrobili žáci Střední průmyslové školy v Rybitví. Akci, kterou již tradičně kraj podporuje, navštívili hejtman Martin Netolický s krajským radním Václavem Kroutilem, ale i prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman a senátor Jan Veleba.
„Nejsme krajem veletrhů, ale jsem rád, že se pole u Nabočan, které v průběhu roku slouží především výzkumu, stalo opět centrem zemědělců. Tím, že se výstava koná přímo na poli, dodává celé akci mimořádnou atmosféru a pro zemědělce také potřebnou praktičnost. Všem zemědělcům přeji bohatou úrodu a doufám, že v letošním roce nedojde k žádným mimořádným událostem v podobě povodní nebo dlouhého sucha,“ řekl hejtman Martin Netolický při slavnostním zahájení výstavy, který také upozornil na výkyvy počasí v posledním roce a dnešní extrémní teploty.
 
Poklona bratrancům Veverkovým
Pardubický kraj ve spolupráci s Agrární komorou České republiky nechal vyrobit přesnou repliku ruchadla bratranců Veverkových, neboť způsob orby půdy je stále aktuálním tématem a jejich vynález byl tehdy průlomem v zemědělství. „Pardubický kraj je také krajem bratranců Veverkových. Letos v únoru to bylo přesně 165 let, co zemřeli. Domníváme se, že je potřeba tyto vynálezce připomenout, ve své době ukázali um českého řemesla a zemědělství a dali celé Evropě příklad v tom, jak se má základní zpracování půdy dělat, neboť je to základní předpoklad dobré úrody. Proto jsme nechali žáky naší školy v Rybitví vyrobit repliku ruchadla v životní velikosti,“ vysvětlil radní Kroutil.
Hejtman Netolický s krajským radním Kroutilem využili setkání s odborníky na zemědělství také k jednání o nastavení zemědělské politiky v České republice do roku 2020, ale i k debatě se zástupci Agrární komory ČR a dalších zemědělských svazů.
O vynálezu ruchadla                                                                                            
Bratranci Václav a František VeverkovéRybitvíPardubic upravili tehdejší takzvaný záhonový pluh, aby půdu nejen rozrušoval a provzdušňoval, ale převracel ji tak, že vrchní vrstva se dostávala dolů a spodní vrstva odpočaté půdy navrch. První brázdu novým ruchadlem vyorali bratranci za kovárnou v Rybitví v roce 1827. Jejich konstrukce předčila i takzvanou skotskou radlici Jamese Smalla, která sice půdu také obracela, ale nedokázala ji tak účinně a jemně drolit a kypřit. Ruchadlo umožnilo také výrazné snížení spotřeby tažné síly a hloubka orby dosahovala až 22 centimetrů. Přestože o vynález byl mezi zemědělci velký zájem, sami bratranci Veverkové na něm neprofitovali.
 
Pasivní veřejné budovy šetří energie, první zkušenosti budou mít v Holicích

Pardubice (10. 6. 2014) – Zástupci měst a obcí Pardubického kraje, Krajské hospodářské komory a energetického klastru se dnes seznámili se zkušenostmi s výstavbou a provozem šetrných budov. Garantem odborné konference na téma pasivních domů ve veřejném sektoru byla radní Pardubického kraje pro majetek a investice Ludmila Navrátilová.
„Toto téma je zajímavé zvláště pro Energeticko-technický inovační klastr, s jehož pomocí hledáme možnosti šetřit energie v našich příspěvkových organizacích. Tyto standardy budou navíc po roce 2018 pro nové veřejné budovy podle evropské legislativy povinné,“ uvedla radní Navrátilová.
O principech šetrných budov hovořili na konferenci architekt Dalibor Borák a ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda. Další odborníci se zabývali novými technologiemi pro jejich výstavbu i možnostmi financování.
Prvním příkladem veřejné budovy v pasivním standardu v našem kraji je dokončovaná Základní umělecká škola v Holicích. Podle místostarosty Vítězslava Vondrouše město ušetří na provozních nákladech objektu až 60 procent, než kdyby stavělo běžnou budovu. Naopak stavební práce i vybavení školy nebudou dražší než u jiných staveb. Město má hotovou hrubou stavbu a v září by rádo zahájilo školní rok.