Českotřebovský deník 144/2014  (11.6.)                                 

  • Fotografie Luboše Kozla z jednání krajského finančního výboru na výjezdním zasedání ve Skutči. Jednání se zúčastnil i hejtman Pardubického kraje. Martin Netolický a vedoucí finančního odboru Krajského úřadu Ing. Oldřich Felgr. Spolu se starostou Jaroslavem Zedníkem, který je  také členem finančního výboru zde tedy byli tři Třebováci.....
  • Hledám pani (slečnu) na hlídání dítěte - věk 2,5 roku, chlapec, denně cca 7-8 hodin.... Auto podmínkou - hlídání v místě bydliště dítěte. Info na tel.: 602 615 309.

    V neděli se jede šestý cyklomaraton

    Chceš si na vlastní kůži vyzkoušet trať cyklomaratonu, na které třikrát vyhrál olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý? Přijeď v neděli 15. června do České Třebové na šestý ročník cyklomaratonu. Čeká tě zajímavý závod pěknou krajinou, singltreky, výživný kopec a sjezd do cíle po sjezdovce. Kratší závod na 34,5 km (s převýšením 800 metrů) vloni zdárně absolvovalo pět „nezletilých bikerů" ve věku od 9 do 13 let, takže ho zvládne i méně trénovaný biker, klidně i na trekingovém kole! Zdatnější hobby cyklisté si mohou vyzkoušet svou fyzičku v hlavním závodě, který měří 65 km a jeho převýšení činí 1 350 metrů. Centrem cyklomaratonu je sportovní areál pod sjezdovkou Peklák, kde naleznete prostorné parkoviště, šatny, sprchy i občerstvení. Za parkování se na závodě v České Třebové neplatí, ani se nebudete mít pod hadicí nebo v potoce. Pokud je vaše sportovní výkonost na vysoké úrovni, pak byste si mohli ukrojit něco z finanční dotace závodu 20 000 Kč, vítěz a vítězka závodu na 65 km získají broušené poháry věnované starostou města. Dále máme připraveny věcné ceny pro první tři bikery v každé kategorii, v areálu fotbalového stadionu budou probíhat dětské cyklistické závody a soutěže pro děti. Konec akce bude patřit losování tomboly, ve které bude 20 věcných cen. Tričko závodu jako bonus obdrží pouze ti závodníci, kteří budou mít do 20. května uhrazeno startovné! Na teplé jídlo po závodě se mohou těšit účastníci, kteří budou mít k 12. 6. zaplacené startovné. 

     
    Šumná Česká Třebová
    na třech stránkách
    aktuálního čísla časopisu 
    MOJE ZEMĚ 

    V aktuálním vydání časopisu Moje země, číslo 3/2014, je uveřejněn článek Šumná Česká Třebová.

    Architekt David Vávra nás v textu provází naším městem, městem mnoha tváří, a upozorňuje na architektonické skvosty.

    Konkrétně se pozastavuje nad budovou nádraží a vlastně i celého komplexu terminálu, budovou gymnázia, vodárny či Vyskočilovy vily. Upozorňuje na nepřehlédnutelné a neprávem opomíjené budovy Habrmanovy základní školy a nájemního domu ,,červeňák", které jsou charakteristické svou fasádou z neomítnutých červených cihel.

    A samozřejmě, jako milovník umění, upozorňuje na kraj, kde pobýval Max Švabinský.

     

    Text článku, který napsal David Vávra ve spolupráci s Radovanem Lipusem, doplňují nádherné fotky Michala Horáka a Pavla Radosty.

    Článek je na stranách 14 - 17 třetího letošního čísla časopisu. Toto aktuální číslo je v prodeji od 5. června 2014.

    Příjemným překvapením je rovněž příloha časopisu v podobě mapy Pardubického kraje a

    České Třebové.


     
    Ohlas na nepořádek kolem obřadní síně

    Když bylo v  loňském roce po ohlasu několika čtenářů zpravodaje uklizeno okolí obřadní síně, měla jsem z toho radost.  Obřadní síň je sice v přední části celkem upravena, zeleň udržována, nesmíte však zajít k bočnímu východu z ní směrem na hřbitov. Tam je opět spadané jehličí a listí,  zřejmě ještě z loňského roku, schody nezametené, asfalt porostlý zeleným  mechem.  Okolí posledního rozloučení s blízkými osobami by mělo být důstojné a tím pádem by k tomu přispěla i jeho pravidelná údržba. Chodím na hřbitov pravidelně každý týden, takže až uvidím zlepšení této situace, budu z toho potěšena nejen já, ale i ostatní návštěvníci hřbitova.
                                                                                                                                                                         Marie Kratochvílová
    Mladší žáci, volejbalisté T. J. Sokola II. v absolutní republikové špičce.

    Mladší žáci T.J. Sokola Česká Třebová II jsou opět v absolutní republikové špičce, když po 1. místě v Pardubickém kraji a 1. místě ve společné soutěži s Královehradeckým krajem, skončili na pěkném 5. místě na Mistrovství České republiky v Kolíně. I přesto, že jsme se v loňské sezoně stali Mistry České republiky, rozhodně jsme letos jako favorité do Kolína nepřijeli. Samotný system soutěže, který byl i o štěstí na nasazení, tak velice silná základní skupina mnoho optimismu nedávala. Skutečnost však byla jiná a naši mladíci hráli celý víkend jako z partesu.
     Družstvo vyhrálo bez porážky skupinu, kde se postupně utkali s Prahou. ŠSK Beskydy Frýdek-Místek, Českými Budějovicemi a Mnichovým-Hradištěm. V další fázi turnaje po bezchybném výkonu porážíme Jihlavu a po minimálním odpočinku narážíme na jednoho z favoritů M-ČR, Českou Lípu. Po setech 25:23 pro náš tým, 25:27 ve druhém setu a 15:17 v tie-breaku dosti nešťastně prohráváme a na turnaji končíme. Končíme však na skvělém 5. místě na které jsme ani ve snu na začátku letošní sezony nemysleli. Bez porážky odehrálo celé mistrovství pouze družstvo ČZU s jedinou porážkou skončilo na M-ČR naše družstvo a Kometa. O to víc nás musí mrzet ten fakt, že jsme pro Třebovou nezískali některou z medailíí, ale přece jenom pátí v republice a za našim družstvem mládežnická družstva z velkých volejbalových center z celé ČR. Po pátém místě na M-ČR starších žáků je tak oddíl volejbalu T.J. Sokol Česká Třebová II druhým nejúspěšnějším oddílem v České republice v kategorii žáci !! Mistrem ČR se stalo družstvo ČZU Praha, náš přemožitel Česká Lípa skončil na místě třetím.
    Českotřebovský volejbal a TJ. Sokol Česká Třebová II na M-ČR v Kolíně reprezentovali:  A. Chrobák, D. Jaško, A. Provazník, J. Jirásek, A. Olejár, V. Tecl, M. Vodička, O. Unzeitig. Trenéři: L. Vašina, M. Olejár, M. Štorch

     

    Konečná tabulka krajského přeboru I.třídy (tři nejlepší týmy)

    p.

     

    družstvo

    utkání

    V

    P

    K

    sety

    míče

    body

    1.

     

    TJ Sokol Česká Třebová II

    6

    5

    1

    0

    11:2

    301:223

    16

    2.

     

    TJ Svitavy

    6

    4

    2

    0

    8:6

    288:263

    10

    3.

     

    TJ Sokol Česká Třebová

    6

    0

    6

    0

    1:12

    201:304

    1

    Konečná tabulka společné soutěže Pardubického a Královehradeckého kraje

    p.

     

    družstvo

    utkání

    V

    P

    K

    sety

    míče

    body

    1.

     

    TJ Sokol Česká Třebová II

    12

    12

    0

    0

    24:0

    600:408

    36

    2.

     

    TJ Slavia Hradec Králové

    12

      7

    5

    0

    8:6

    508:463

    21

    3.

     

    TJ Svitavy

    12

      6

    6

    0

    1:12

    491:504

    18

    Celková bilance mistrovských zápasů mladších žáků v sezoně:  24 vítězství, 2 porážky

     

    Za Českotřebovský volejbal a T.J.Sokol Česká Třebová II – Lubomír Vašina

     
    Dobrovolní hasiči převzali od kraje dotace za 3,5 milionu korun

    Pardubice (11. 6. 2014) – Starostové více než dvou desítek obcí se včera sešli s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. Ten jim v sále Jana Kašpara v budově krajského úřadu slavnostně předal dotační smlouvy za celkem 3,5 milionu korun pro jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí. Smlouvu o dotaci a 31 požárních hadic převzal také starosta Východočeské župy České hasičské jednoty.
    „Krajskou dotaci využijí obce na pořízení a opravy dopravních a cisternových požárních vozidel. Ta jsou klíčová pro jejich mobilitu a akceschopnost, a to nejen na území kraje. Zvláště pro malé obce a jejich jednotky dobrovolných hasičů je to významná část pořizovací ceny aut,“ vysvětlil smysl dotace hejtman Martin Netolický. „V krajském rozpočtu se nám daří držet pro sdružení dobrovolných hasičů obcí stabilní finanční podporu ve výši pěti milionů korun,“ dodal hejtman.
    Kraj podpořil i Českou hasičskou jednotu
    Dotaci ve výši deset tisíc korun z rozpočtu Pardubického kraje a 31 požárních hadic v hodnotě téměř 50 tisíc korun převzal dnes také Miroslav Obolecký, starosta Východočeské župy České hasičské jednoty. Hadice budou sloužit především na soutěžích v požárním sportu. Činnost Východočeské župy České hasičské jednoty podpořil kraj poprvé v roce 2013. Toto občanské sdružení dobrovolných hasičů se soustředí především v práci s dětmi a mládeží.
    Peníze na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů se z rozpočtu kraje rozdělují na základě jasně stanovených pravidel na celé volební období. Obce podávají žádosti na kraj, kde se sumarizují. Návrh rozdělení dotací posuzuje odborná komise. Rozdělení dotací Pardubický kraj zveřejňuje na svých internetových stránkách, kde se každý může přesvědčit o tom, kolik peněz jednotlivé obce obdržely.
    První bezpečné branky putují do Žamberka a Krouny

    Prachovice (10. 6. 2014) – První dva páry bezpečných branek v našem kraji předali hejtman Martin Netolický a radní René Živný zástupcům klubů 1. FC Žamberk a TJ Sokol Krouna o poločase finálového utkání Poháru hejtmana Pardubického kraje v Prachovicích. Další čtyři páry těchto branek, nakoupené z dotace Pardubického kraje, budou umístěny do čtyř klubů v každém z okresů kraje v následujících dnech.
    „Pardubický kraj uvolnil na program Bezpečné branky Fotbalové asociace České republiky v první fázi celkem 300 tisíc korun. Branky jsou určeny pro kluby, jejichž družstva hrají mistrovské soutěže starších a mladších přípravek a mladších žáků,“ uvedl Martin Netolický. Program by měl pokračovat i v dalších letech.
    Finálové utkání Poháru hejtmana mezi TJ Sokol Dolní Újezd a FC Libišany skončilo poměrem utkání 1:1, na kopy z pokutové značky zvítězil FC Libišany 7:6. Vítězům předal pohár hejtman Martin Netolický osobně.
    Fotbalová asociace České republiky tak reagovala na vzrůstající počet zranění dětí při převržení a pádu branky, několikrát dokonce se smrtelnými následky. Podepsal proto memorandum s hejtmany jednotlivých krajů o spolupráci zaměřené na výměnu branek. Ty nové musí mít odborný certifikát Bezpečná branka od Českého vysokého učení technického v Praze.
     „Nová generace přenosných fotbalových branek je vyrobená z lehkých materiálů a z hlediska možnosti vážného úrazu je mnohonásobně bezpečnější než dosud používané branky ocelové či duralové. Ke shození potřebujete 17x více energie než u běžné branky,“ informoval o vlastnostech bezpečných branek radní pro sport René Živný.
    První držitele bezpečných branek doporučila Komise mládeže Krajského fotbalového svazu, další rozdělí Okresní fotbalové svazy v Chrudimi, Pardubicích, Svitavách a v Ústí nad Orlicí.
    „Vysoce oceňujeme přístup Pardubického kraje a konkrétně pana hejtmana k tomuto projektu a děkujeme za dosavadní spolupráci při rozvoji fotbalu v kraji. Věříme, že společný postup bude pokračovat i nadále,“ konstatoval předseda výkonného výboru Pardubického Krajského fotbalového svazu Michal Blaschke.

     

    Mraky na Českou Třebovou
    fotografoval v úterý 10. června
    odpoledne Martin Šebela.
    Teplota toho dne šplhala přes 30,
    bouřku mraky nepřinesly