Českotřebovský deník 145/2014 (12.6.)                                  

Silnice Česká Třebová - Řetová se opravuje 

Ve směru od Řetové bylo provedeno frézování  starého podkladu, od křižovatky se silnici Česká Třebová - Přívrat se provedly výspravy povrchu. Silnice opravu moc potřebuje, v úseku pod vedením vysokého napětí a v lesním úseku byla prakticky "po smrti" a oprava je tedy záchranou silnice, která tvoří zejména pro osobní automobily pěknou zkratku mimo obec Přívrat. Rozhodující část prostředků poskytl Pardubický kraj, i když tato silnice není v jeho majetku a v zimě tedy např. není udržována. 
V závěru května byl opraven velký úsek silnice II/31512 Česká Třebová - Skuhrov. To vše je ukázkou, že Pardubický kraj investuje také do komunikací na Českotřebovsku.  Děkujeme. 
Máme ovšem ještě spoustu dalších příležitostí co opravit.  Takovým příkladem mohou být chybějící svodidla na frekventované silnici II/358 Česká Třebová - Litomyšl, zejména  na Člupeckém kopci a také pod zatáčkou na Kohoutě. Tyto kopcovité úseky jsou v zimě často kluzké a těžké vozidlo může nekontrolovaně  proklouzat ze silnice až do hlubokého údolí...  Uvedené úseky dělají tuto silnici velmi nebezpečnou, zvláště ve spojení s velkým počtem těžkých kamionů převážejících kontejnery na  terminál Metrans. (mm)
Fotografie Luboš Kozel.
 
ČESKOTŘEBOVŠTÍ MILOVNÍCI PŘÍRODY PODPOŘILI ÚSTECKÉ TURISTY 

Klub českých turistů v Ústí nad orlicí uspořádal v sobotu 7. června 38. ročník pochodu  a cyklojízdy „ORLICKÝM PODHŮŘÍM“.
Sluníčkem prozlacený blankyt přilákal do Zahradní restaurace U MALINŮ i desítky českotřebovských nadšenců. Na kole se projelo celkem 101 cyklistů, pravidelně zde  nechybí českotřebovské kvarteto řízené Ing. Václavem Polákem. Nechtěje své ovečky v třicetistupňovém vedru zničit, udávala  letos jeho taktovka tempo spíše vlažné…  O 552 účastníků pečovalo téměř padesát ústeckých pořadatelů.  Milan Richter. „POLÁKOVO ČESKOTŘEBOVSKÉ KVARTETO“   Foto: M. Richter
 
Hřbitovní pranýř 

U vchodu do českotřebovského hřbitova je umístěna informační skříňka s uvedením několika desítek jmen uživatelů jednotlivých hrobových míst. To by bylo jistě v pořádku za předpokladu, že by se jednalo třeba o službu návštěvníkům tohoto ponurého místa k snadnějšímu nalezení zde odpočívajících.Jenže skutečnost je poněkud odlišná.Při podrobnějším pročtení vystavených listin zjistíte, kolik jmenovitě uvedených hříšníků je na štíru se svými finančními povinnostmi vůči firmě Eko-Bi. Jedním z uveřejněných jsem byl i já. Dověděl jsem se,že svoje domnělé manko zaplatím zpětně cca 1200 Kč. Za normálních okolností bych patrně, tuto návnadu spolkl i s navijákem. Jenže můj starobní důchod není takový, abych mohl na každé zapísknutí reagovat kladně, a tak jsem pracně vyhledal deset roků starý doklad, potvrzující zaplacení požadované pohledávky, ten si u vymahačské firmy nechal ověřit a tím se i zbavit případných soudních či exekutorských nepříjemností. Omluvy jsem se podle očekávání nedočkal. Důvodem k uveřejnění neblahého prožitku je hlavně vybídnutí širší veřejnosti k větší kontrole neschopných administrativních pracovníků, kteří patrně spoléhají na naši nevšímavost a mají tak možnost získání neoprávněných výhod /ať už pro sebe či svoje chlebodárce/.  Dominus nobiscum  Ingr    JL
DDM Kamarád informuje  

Nabídka
DDM Kamarád hledá vedoucí zájmových kroužku: Ekologie pro děti, Kytary (hromadná výuka), Geocatching, flétna (individuální výuka). V případě zájmu nás kontaktujte:  e-mail:  ddm.kamarad@centrum.cz nebo na telefonním čísle 777 292 242.
 
Úřední hodiny červenec, srpen
Pátek                    18.7.2014            9:00-11:00           13:00-17:00
Pondělí                  21.7.2014            9:00-11:00           13:00-16:00
Pondělí                  28.7.2014            9:00-11:00           13:00-16:00
Pátek                      1.8.2014             9:00-11:00           13:00-16:00

Hledám pani (slečnu) na hlídání dítěte - věk 2,5 roku, chlapec, denně cca 7-8 hodin.... Auto podmínkou - hlídání v místě bydliště dítěte. Info na tel.: 602 615 309.
Pardubický kraj plní slib – vlaky se vrátí na trať do Chornic

Zásadní změny na železnici v Pardubickém kraji přinese nový jízdní řád, který začne platit 15. června. Cestující se od září dočkají návratu osobních vlaků na trať mezi Chornicemi a Moravskou Třebovou. Pro Chornice to znamená také obnovení železničního spojení s Českou Třebovou. Pardubický kraj tak pokračuje v odstraňování problémů, které ve veřejné dopravě v minulosti způsobila společnost OREDO.  „Jedním z důvodů obnovení tohoto spojení je očekávaný velký počet cestujících z této oblasti. Současné napojení vlaku na autobus v Moravské Třebové je nevyhovující a je příliš vzdálené. Kromě toho jsme vrácení vlaků na tuto trať loni slíbili,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. „Také máme téměř hotovou studii o přeshraniční dopravě na hranicích s Olomouckým krajem, a to autobusové i železniční, která bude řešit i problém případného prodloužení trasy z Chornic do Dzbelu a propojení na Olomoucký kraj,“ dodal Dušek.  Je to sice jeden z prvních pokusů o návrat vlaků, které bývalý organizátor veřejné dopravy společnost OREDO nahradil nedostatečně a navíc těžkými autobusy zatěžujícími silnice II. a III. třídy, ale z ohlasů veřejnosti lze předpokládat postupné doplňování jízdního řádu o další spoje. Osobní vlaky tu přestaly jezdit v prosinci 2011.
 
Kraj ušetří za energie na Gymnáziu Moravská Třebová

Pardubice (12. 6. 2014) – Pardubický kraj ušetří za energie na Gymnáziu Moravská Třebová, neboť uspěl se svým projektem na zateplení budov školy v rámci Operačního programu Životní prostředí. „Celkové náklady projektu jsou 11,4 milionu korun. Více než 7,9 milionu korun pokryjí unijní prostředky, kraj se na investici podílí třemi miliony, zbytek uhradí Státní fond životního prostředí,“ vysvětlil financování projektu krajský radní zodpovědný za regionální rozvoj a evropské fondy Zdenek Křišťál.
Projekt počítá s provedením úsporných opatření na všech objektech školy. „Budou zatepleny nejenom obvodové stěny a střešní konstrukce, ale budou vyměněna také okna. Úspory na energiích máme propočítány na 250 tisíc korun ročně,“ doplnila krajská radní zodpovědná za majetek a investice Ludmila Navrátilová
Záchranka ve Skutči bude mít od září nepřetržitý provoz

Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje vyjíždí od dubna roku 2013 také ze základny Skuteč. Zatím zde posádky rychlé záchranné pomoci sloužily přes den, v noci tuto oblast pokrývali záchranáři z Chrudimi a Hlinska. Krajští radní dnes odsouhlasili financování skutečských posádek i v nočních směnách.
„Otevřením stanoviště Zdravotnické záchranné služby ve Skutči v loňském roce se podařilo zkrátit dojezdové doby za pacienty. Rozšíření dvanáctihodinového provozu na nepřetržitý je tedy logickým vyústěním a dalším zkvalitněním dostupnosti zdravotnických služeb na Skutečsku,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Rada reagovala na žádost ředitele Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavla Svobody i na přání desítek starostů obcí z dotčené oblasti v čele se starostou Skutče Pavlem Novotným. „Nepřetržitý provoz záchranky ve Skutči bude zahájen 1. září 2014. Do konce roku 2014 navýšíme rozpočet o 840 tisíc korun. S celodenní službou záchranářů v této části regionu počítáme i v příštích letech,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
Celkem je v Pardubickém kraji 16 výjezdových základen. Stanoviště záchranky ve Skutči připomínající skalpel vybudoval kraj v roce 2013. Celková investice činila 3,75 milionu korun. Kraj zaplatil částku 3,25 milionu, zbytek přispěly okolní obce. 
Radní podpořili i Český červený kříž
Dalším zdravotnickým tématem byla na dnešním jednání rady podpora čtyřem okresním organizacím Českého červeného kříže v Pardubickém kraji. Ty mezi sebe rozdělí rovným dílem 100 tisíc korun. „Vážíme si jejich záslužné činnosti při školení první pomoci a zejména při oceňování dárců krve,“ konstatoval Roman Línek.
 
Vít Ulrych: Se zpochybňováním mandátu europoslance Zdechovského nesouhlasím

Pardubice - Dovolte mi, abych reagoval na opakované články v Deníku o podané stížnosti na volby do Evropského parlamentu. Já sám jsem stížnost nepodával. Prohlašuji, že nikoho nechci připravit o mandát europoslance, tím méně Tomáše Zdechovského, kterého si nesmírně vážím a který si za svoji práci, aktivitu a vzdělání tento mandát zaslouží. Má účast na kandidátce měla hlavně podpořit KDU-ČSL ve volbách do Evropského parlamentu.
Na své osobní stránce na Facebooku jsem jen reagoval na zprávy od mých přátel, kteří zjistili, že nebyly započítány jejich preferenční hlasy jak pro mě, tak i pro Tomáše Zdechovského, kterého volili spolu se mnou. Někteří z mých přátel se připojili ke stížnosti Mgr. Marka Blahuše z Uherského Hradiště, aby upozornili na to, že některé z volebních komisí nepracují kvalitně.
Do budoucna je třeba hledat model, který vyloučí chybu lidského faktoru, například ve formě alespoň částečné elektronizace. Absolutně nemohu souhlasit se zpochybňováním mandátu Tomáše Zdechovského ze strany Pirátů a Zelených. Pravidla voleb byla dopředu dána a tyto dvě strany 5% hranici nepřekročily. Zákon je třeba dodržovat. Zpětně volební zákon měnit nelze, do budoucna ano. 
MUDr. Vit Ulrych, KDU-ČSL