Českotřebovský deník 149/2014 (16.6.)                                  

Škola v přírodě na  ZŠ Habrmanova  

V týdnu od 9.6. do 13.6. 2014  se žáci z 1.D, 3. A a 3.B zúčastnili Školy v přírodě v RZ Holiday resort Losinka v Rapotíně.  Pro prvňáčky to byla úplně nová zkušenost. Většina z nich byla poprvé na víc dní a nocí bez rodičů. Všichni byli stateční, nikdo neplakal a dokonce se stýskat ani nestačilo. Děti měly nabitý program. Učily se starat samy o sebe, poznávaly svůj třídní kolektiv i v jiných situacích, naučily se, že není důležité vyhrát ale zúčastnit se a našly si nové kamarády. Za svoji snahu, píli a odvahu, kterou projevovaly při soutěžích, turistice i noční hře si odvezly diplomy, věcné ceny, ale hlavně spoustu nezapomenutelných zážitků.
Touto cestou bychom chtěli rodičům těchto žáčků sdělit, že mají šikovné, báječné děti  a děkujeme, že jim tento pobyt umožnili. Dále velké poděkování patří všem, kteří nám finančně přispěli na tuto akci, protože bez jejich pomoci bychom byli ochuzeni o cestování po okolí i o možnost vstupu do Muzea papíru ve Velkých Losinách. Stejnou měrou děkujeme i za všechny materiální odměny a drobnosti, které udělaly dětem velkou radost  při již zmiňovaných aktivitách.                          Třídní učitelky 1.D + 3. A + 3. B
 
 
Slavnostní otevření školního arboreta financovaného z revolvingového fondu MŽP ČR
v rámci projektu  „O přírodě v přírodě“ se uskuteční dne 24.6.2014. Tato akce volně navazuje na předchozí úspěšné projekty „Cesty do neznáma“ a „Pěkné místo pro všechny“ . Začátek v 9:00 v areálu ZŠ praktické.
 
KATEŘINSKÉ KOLÁČE na Týdnu sportu budou!

Spolek od sv. Kateřiny, tak jako každý rok, připravuje na pátek 20.6.2014 při Týdnu sportu prodej Kateřinských koláčů. Prodávat se budou v dolní části Starého náměstí.  Přijďte a ochutnejte,kvalita zaručena! Spolek od sv. Kateřiny.
 
Jedna bronzová a čtyři bramborové medaile plavců !!!

Uplynulý víkend 14. a 15.června proběhlo mistrovství České republiky žactva. Za účasti 75 oddílů se do každé discipliny kvalifikovalo pouze 24 plavců nejlepšími časy z krajských přeborů.
Naše nadějné  družstvo nastoupilo v sestavě
roč.2000- Adam Vágner a Matěj Švíř
roč. 2001 – Vojtěch Krňávek, Vojtěch Novotný, Bára Pražáková, Eliška Štichauerová
roč. 2002- Denis Hýbl a Jan Vinkler
Cením si početného zastoupení našich plavců mezi nejlepšími, menší oddíly jako náš, se zúčastňují s jedním, dvěma plavci . Dokonce jsme postavili 4-člennou štafetu žáků, která skončila na 15. místě , když pouze 20 oddílů mohlo štafetu sestavit.
S velkou dávkou smůly jsme dopadli jako biatlonistka Gabriela Soukalová na OH. Čtvrtá místa se na nás lepila jako….
Eliška Štichauerová na posledním svém startu vybojovalo bronzovou medaili na 400 polohový závod, na 200 motýlek skončila o dohmat čtvrtá a rovněž 4 doplavala na 800 volný způsob. Přímo pytel smůly si vybral Denis Hýbl. V disciplině 100 znak doplaval na 4.místě o pouhých  24 setin, na dvojnásobné trati skončil v rozplavbě třetí, ale o 8 setin mu bronzovou medaili sebral závodník z předchozí rozplavby. Pro dokreslení, jak byla soutěž nabitá, pátý plavec  skončil o pouhé 3 setiny za Denisem.
Náš další medailista z minulého mistrovství Adam Vágner doplaval na 200 motýl na 6. místě a na 100 motýl dohmátl tradičně jako 4, když ještě 10 metrů před cílem byl na 7 místě. Nakonec ale skončil 5. Krásný souboj !
Ale všichni si zaslouží pochvalu za bojovnost a zaplavané výkony, ve kterých zúročili  svůj poctivý přístup k tréninku, ranní vstávání, dřinu na soustředěních.
 
O týden dříve startovali na vrcholné soutěži svých ročníků Poháru 10. a 11. letých Václav Kovář, Jan Průcha a Jan Hurych.
Vašík Kovář / roč.2003/ obsadil 1x4. místo, 1x5.místo a 2x6. místo. Honza Hurych /roč.2004/ 4x4.místo , 1x7. a1x8. místo, a protože se měřilo ručně ,tak několikrát na něho zbylo smutné umístění se stejným časem se třetím  pouze z rozhodnutí rozhodčího.
Honza Průcha /roč.2004 / obsadil nejlépe také pěkné 13. místo. Také těmto mladším patří blahopřání k účasti mezi nejlepšími plavci v republice.
 
Doufám, že na zimním mistrovství se k nám naopak štěstí přikloní více. I když prosadit se mezi velkými kluby je ve starších ročnících stále těžší. Teď jsou před námi závody dálkového plavání na otevřené vodě a hlavně účast na Světovém poháru mládeže ve Vídni 3.- 7. července.                                                                                                                                                                      R.Ei
Doprava na železnici zdražila. Kraj požaduje plnění memoranda

Pardubice (16. 6. 2014) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes jednal s generálním ředitelem Českých drah, a. s., Danielem Kuruczem a jeho náměstkem Michalem Štěpánem o financování regionální vlakové dopravy. Státní podnik České dráhy se stejně jako ostatní dopravci potýká se zdražením dopravní cesty, kterou vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Pardubický kraj je připraven zvýšené náklady zaplatit, pokud na ně stát uvolní peníze v souladu s Memorandem o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti veřejnou regionální železniční osobní dopravou. Tuto smlouvu vláda uzavřela s kraji již v roce 2009.
„Stát krajům za dobu existence memoranda neproplatil celkem 420 milionů korun. Jenom Pardubický kraj tak přišel o téměř 40 milionů korun. Memorandum pro nás bylo příslibem, který považujeme za právně závazný, nicméně stát jej od počátku nenaplňuje. Je logické, že České dráhy požadují plnění ze strany kraje, stejně tak mi požadujeme plnění závazků ze strany státu, tím se kruh uzavírá,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Jádrem sporu je jednostranné rozhodnutí SŽDC o navýšení ceny za dopravní cestu pro dopravce, tedy i České dráhy. Pardubický kraj trvá na úhradě finančních prostředků ze strany státu, pokud bude tento závazek splněn, nemá kraj problém zvýšené náklady dopravci uhradit. „Shodli jsme se na tom, že bychom neradi dospěli až k soudním sporům, ale bohužel ani tuto variantu za dané situace nemůžeme plně vyloučit. Jako samospráva hájíme zájmy kraje a jeho finanční prostředky,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

 

Bezpečnostní rada kraje chce větší připravenost obcí

Pardubice/Semtín (16. 6. 2014) – Bezpečnostní rada Pardubického kraje, která tentokrát zasedla v prostorách společností Synthesia, a. s., a Explosia, a. s., se na svém čtvrtém řádném jednání zbývala vyhodnocením mimořádných událostí v Lanškrouně a Chrudimi. Shodla se na provedení potřebných preventivních opatření. Hejtman a předseda Bezpečnostní rady kraje Martin Netolický proto uloží starostům obcí s rozšířenou působností v regionu, aby do 30. června 2014 prověřili možná rizika spojená s výrobou, používáním a skladováním nebezpečných látek v areálech, které se nacházejí v jejich správním obvodu.
Dubnový rozsáhlý požár v Lanškrouně, ale i únik kyseliny dusičné v Pentě na Chrudimsku 7. června nás vedou k ještě důslednější prevenci. Rozhodli jsme se proto v souladu s krizovým zákonem nařídit obcím s rozšířenou působností, aby znovu posoudily rizika v provozech podniků, kde v případě havárií hrozí největší nebezpečí pro obyvatelstvo,“ objasnil šéf Bezpečnostní rady kraje a hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Chceme po obcích, aby podle krizového zákona porovnaly informace uvedené v havarijních plánech se skutečností. Výsledkem bude návrh na aktualizaci materiálů, případně doplnění operativních karet vytipovaných rizikových objektů, které využívá Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje jako pomůcku při výjezdu do místa, kde došlo k úniku nebo požáru nebezpečné látky,“ doplnil Netolický. Dopis hejtmana obdrží všech patnáct starostů obcí s rozšířenou působností během zítřka.
Bezpečnostní rada kraje vedle toho doporučila řediteli Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Miroslavu Kvasničkovi zaměřit přípravu starostů obcí v krizovém řízení v roce 2015 zejména na praktické otázky řešení mimořádných událostí s důrazem právě na rizika v jejich území.  

 

Prevence bude více i na silnicích
Páteční tragické události byly impulsem pro debatu o nezbytném dohledu dopravní policie zejména na I/35, která se stává závodní dráhou. „Poprosil jsem proto nového ředitele krajské policie plukovníka Jana Švejdara, zda by nemohly být kontroly dopravní policie více zaměřeny na některé úseky I/35. Pan ředitel v tomto ohledu přislíbil součinnost, neboť bezpečnost občanů na silnicích v kraji je pro nás pro všechny velmi důležitá,“ řekl hejtman Netolický. 
Bezpečnostní rada kraje rovněž projednala zprávy o činnosti a připravenosti všech složek Integrovaného záchranného systému Pardubického kraje a Krajského vojenského velitelství Pardubice.