Českotřebovský deník 152/2014 (19/6)                                   
"Koalici pro Českou Třebovou" najdete také na facebooku

Koalice pro Českou Třebovou jde znovu do voleb posílená o další kandidáty, koaliční potenciál se zvětšil o další podporující stranu - Stranu zelených.  Od 9. června má zřízenou webovou stránku www.koaliceproct.cz  a navíc ji také najdete na facebooku na svém vlastním profilu www.facebook.com/KoaliceproctV nejbližších dnech (během víkendu) zde bude již prezentována společná fotografie kandidátů. Scházíme se pravidelně v naší stálé základně, pracuje se na volebním programu a jeho prioritách, hodnotíme současné volební období, vybíráme co přineslo pozitivního a čeho bychom naopak již znovu rádi nebyli svědky. Připravujeme různé způsoby představování kandidátů Koalice a vlastní volební kampaň tak, abychom do ní co nejvíce zapojili veřejnost, před kterou se nemíníme schovávat, ale naopak chceme se inspirovat potřebami občanů. Jsme si vědomi, že po celé následující volební období budeme v našem městě omezováni splácením poměrně velkého dluhu města,  během příštích 4 let bude třeba jen na dluhovou službu věnovat na 60 milionů korun, tedy peníze, za které bychom dokázali pořídit opravdu zajímavou investici. Přitom zůstatek nerozdělených finančních prostředků pro další léta, který nové zastupitelstvo zdědí, není opravdu závratný... Přesto chceme připravit splnitelný program, kterým nebude jen kopec slibů a snů, na které by bylo třeba získat jen další úvěry. Takto  lákat voliče nebudeme. Aby se to podařilo, bude třeba veškeré finanční hospodaření města podrobit podrobné analýze a zajistit transparentní zveřejňování všech dotací  i samotného rozpočtu města.                   Koalice pro Českou Třebovou
 
Víme, kam jdeme… do komunálních voleb  (Malé ohlédnutí do historie)

V letošním roce slaví místní organizace TOP 09 v České Třebové druhé narozeniny, proto je na místě ohlédnout se a posoudit, jaké ty dva roky byly. Po schválení založení MO začala naše činnost pozváním pana docenta Leoše Hegera na besedu se zájemci u bowlingu v Národním domě. Následně se naše organizace zapojila do volby prezidenta. Náš kandidát, pan kníže Schwarzenberg, nakonec klání nezakončil vítězně. Povedlo se ale oslovit velkou část populace, zapojit i mladé voliče a získat ve společnosti podporu i nové členy pro TOP 09. Po prezidentské volbě jsme pozvali předsedu Schwarzenberga k návštěvě našeho regionu. Setkání s ním si nenechalo ujít mnoho občanů Žamberku, Litomyšle a České Třebové. V rámci krajských voleb jsme uspořádali i akce pro děti, například plavání s TOP 09 v českotřebovském krytém bazénu. Z dalších akcí bych připomenul nedávno konané jednání výkonného výboru TOP 09 v České Třebové. Přítomní poslanci navštívili místní podniky včetně velkého investičního projektu – firmy Metrans. Při této příležitosti byl zdůrazněn vliv komunikace R 35 na veškeré dění v našem regionu.
V současné době se naše místní organizace připravuje na podzimní komunální volby. A co můžeme občanům nabídnout? Kombinaci zkušeností našeho starosty pana Zedníka s novými tvářemi společné kandidátky.
Občanům nechceme slibovat vzdušné zámky, ale poctivou práci pro naše město. Ctíme tradiční hodnoty a neděláme populistickou politiku. Naše místní organizace je stále vstřícná pro všechny pracovité lidi, kteří jsou ochotni udělat něco pro druhé.
Za MO TOP 09 Česká Třebová, Pavel Doubrava
 
Tak co, jak to dopadlo u Vás na Zušce?      

S touto a podobnou otázkou mě častovala řada kolegů na Střední zdravotnické škole v Ústí nad Orlicí, kde učím na částečný úvazek a několik dnů jsem zde nebyl.  "Proč Vás to tak zajímá," ptám se. "Regionální noviny to pěkně rozmazávají", dostávám jasnou odpověď.
"Podobnou otázku jsem dostal od dalších kolegů z ústeckého gymnázia  u oběda ve školní jídelně a znovu odpoledne při návštěvě jedné orlickoústecké firmy, kde jsem byl vyjednávat podmínky inzerce. Je z toho vidět, že českotřebovské problémy se rychle přelily  i mimo katastr města. Při delším hovoru se dohodneme na tom, že stávající situace opravdu třebovské Zušce nepřidává na jejím kreditu a může to stát třeba úbytek žáků. "Třeba se to nyní rychle vyřeší a bude klid, emoce opadnou,"  říkají znalci poměrů ve školách. Nejhorší by bylo, kdyby měla destabilizace školy trvat delší dobu. (mm)
 
Krajské nemocnice posílí nyní stomilionová dotace

Pardubice (19. 6. 2014) – Projekt fúze nemocnic akutní péče Pardubického kraje je těsně před prvním milníkem, od 1. července dojde ke spojení pěti akciových společností do jedné. Pacienti ani lékařský personál žádné změny nezaznamenají.
„Veškeré přípravné práce na fúzi nemocnic probíhají podle plánu, dnes jsme se zastupiteli projednali úpravy základního jmění,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.  Poté co byl u některých nemocnic základní kapitál snížen a krajské zastupitelstvo schválilo navýšení základního jmění Chrudimské nemocnice o 20 milionů korun, přibude nyní na účet Pardubické krajské nemocnice dalších 100 milionů korun. „Je to první ze dvou předpokládaných  dotací kraje určených na stabilizování nové akciové společnosti,“ připomenul Línek.
„Na dofinancování nemocnic si kraj nemusí brát žádný úvěr, 100 milionů korun ušetřil při loňském hospodaření,“ zdůraznil hejtman Martin Netolický. Druhá splátka přijde nemocnicím v prvním čtvrtletí příštího roku.
 „Investice do základního kapitálu je předpokladem vzniku ekonomicky zdravé společnosti, která se po uskutečnění dalších fází transformace dostane do vyrovnaného hospodaření, kdy se nejen kryjí příjmy a výdaje, ale vytváří se předpoklad pro obnovu majetku a pro investice do přístrojů z vlastních zdrojů,“ konstatoval Roman Línek s tím, že další procesy budou od 1. ledna 2015 probíhat v postupných krocích.
 
Pardubický kraj trvá na dvou jednatelích společnosti OREDO

Pardubice (19. 6. 2014) – Zastupitelé projednali a schválili úpravu společenské smlouvy společnosti OREDO s.r.o., kterou vyžaduje do 30. června  ustanovení nového zákona o obchodních korporacích. Obsahově se významně neliší od smlouvy předchozí, Pardubický kraj i nadále trvá na dvou jednatelích pro spoluvlastníky, Pardubický a Královehradecký kraj.
„Po zkušenostech a problémech, které jsme se společností OREDO měli v předchozích letech, trváme na tom, aby oba kraje měly svého jednatele se stejnými pravomocemi a jednali ve shodě,“ uvedl náměstek hejtmana Jaromír Dušek. Na rozdíl od něj Královehradecký kraj navrhuje mít pouze jednoho jednatele, jeho zastupitelé o tom budou jednat příští týden.
Systém dvou jednatelů podpořil prostřednictvím svého předsedy Petra Tupce  i výbor pro dopravu a dopravní obslužnost Zastupitelstva Pardubického kraje.
V současné době má společnost OREDO jednatele Jiřího Pálku pouze za Pardubický kraj, funkce druhého jednatele za Královehradecký kraj není od konce ledna obsazena.
 
Příjmy kraje se zlepšují

Zastupitelé Pardubického kraje dnes schválili účetní závěrku Pardubického kraje za rok 2013. Hospodaření kraje skončilo v loňském roce v kladných číslech ve výši 552 milionů korun. Ve finanční rozvaze se pozitivně projevily vyšší příjmy ze sdílených daní. „Při tvorbě rozpočtu ctíme zásadu hospodárnosti a opatrnosti. Držíme se částky v plánovaných příjmech 2,5 miliardy korun, díky tomu v roce 2012 se podařilo, že příjmy byly o 87 milionů korun vyšší. Sestavujeme konzervativní rozpočet, v roce 2013 činilo zvýšené inkaso daní již 172 milionů korun,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
„Odhady jsou záměrně podhodnoceny, aby poté byl větší manévrovací prostor zejména v oblasti investic. V příštím roce proto očekáváme příjmy vyšší, což zohledníme při tvorbě rozpočtu. Peníze budeme chtít investovat do školství, oprav silnic a Programu obnovy venkova. Ten by se měl navýšit až na 45 milionů korun,“ dodal hejtman s tím, že díky střídmosti se uskuteční investice například do Sportovního gymnázia v Pardubicích nebo sportovní haly Dašická. Příjemcem dotací z Programu obnovy venkova jsou obce do dvou tisíc obyvatel. Závěrečný účet za rok 2013 bude nyní po odsouhlasení Zastupitelstvem Pardubického kraje zveřejněn na úřední desce Pardubického kraje a na webových stránkách www.pardubickykraj.cz.
 
Kraj přispěje na rekonstrukci školky v zakarpatském Chustu 

Pardubice (19. 6. 2014) - Generální opravy  by se měl v následujícím roce dočkat objekt jeslí a mateřské školy pro 146 dětí v zakarpatském Chustu, a to s významnou pomocí Pardubického kraje.  Dnes to odsouhlasili zastupitelé. Celkové náklady rekonstrukce činí přibližně 1,2 milionu korun a budou zahrnovat výměnu oken a dveří, vytápění celé budovy, provedení zateplení budovy a rekonstrukci jídelny.  „Pardubický kraj se na této částce bude podílet sumou 330 tisíc korun pokrývající náklady na výměnu oken a dveří. V této oblasti žije velké množství našich krajanů. Tím, že Ukrajina není členskou zemí Evropské unie, řada potřebných projektů stojí. Proto jsme se rozhodli pomoci se zateplením objektu určeného dětem,“ řekl hejtman Martin Netolický. Projektová dokumentace na rekonstrukci školky a jeslí je připravena a práce mohou okamžitě začít. Skončit by měly do jara 2015. Kraj v roce 2013 podepsal se Zakarpatskou oblastí Memorandum o spolupráci a  prostřednictvím dobročinného  fondu ViZa již uskutečnil jeden projekt na základní škole v Koločavě. V něm  přispěl částkou 150 tisíc korun na vybavení základní školy. Díky těmto prostředkům se mohla nově vybavit  jedna učebna, byly zakoupeny  sportovní potřeby a navíc bylo pořízeno nové vybavení školní jídelny.
 
Kraj pomůže ohrožené obci Osturňa v Prešovském kraji

Pardubice (19. 6. 2014) – Prešovský kraj, partnerský region Pardubického kraje, postihly před měsícem ničivé povodně způsobené vytrvalými dešti. Hejtman Martin Netolický předložil zastupitelům návrh poskytnout Prešovskému kraji finanční dar v hodnotě jednoho milionu korun pro obec Osturňa ohroženou odtržením vozovky a plošným sesuvem půdy. Zastupitelé s návrhem souhlasili.
„Byli jsme spolu s dalšími kolegy ze zastupitelstva přímo na místě a viděli jsme, jaké obrovské škody voda v těchto místech napáchala. Naše pomoc bude v kontextu potřebných prostředků spíše symbolická, ale vnímáme ji jako projev solidarity s naším partnerským regionem,“ vysvětluje hejtman Netolický.
Obec Osturňa leží v chráněném pásmu Pieninského národního parku. Dar Pardubického kraje pomůže řešit havarijní stav silnice III. třídy 542005, u které plošný sesuv půdy ohrožuje i přilehlé domy. Těm fakticky hrozí zřícení a je třeba zasáhnout co nejdříve.
„Použijeme na to finanční úspory z kapitol kanceláře hejtmana a kanceláře ředitele z loňského roku. Jsem přesvědčený, že kdyby se něco podobného událo u nás, přijde pomoc zase z Prešovského samosprávného kraje,“ doplnil Netolický.
Pardubický kraj neposkytuje partnerskému regionu na Slovensku pomoc při povodních poprvé. Naposledy to bylo po povodních v květnu a červnu v roce 2010, kdy na odstraňování škod přispěl částkou 500 tisíc korun a před tím v roce 2004, kdy oblast postihla kromě povodní i větrná smršť v Tatrách.
Hradecká výstava letectví přinese obchody v rekordní výši 

Východní Čechy Ve čtvrtek 19. června 2014 se na hradeckém letišti otevřely brány celosvětové výstavy vrtulníků a letecké techniky European Festival of Aviation (EFA). Již teď vystavovatelé avizují překonání hodnoty uzavřených obchodů z loňského roku. Letošní rozšířený ročník EFA bude dokonce patřit k  největším vrtulníkovým akcím na světě.
„V rámci loňského ročníku výstavy se uzavřely obchody ve výši 25 milionů dolarů. Letos díky rozšíření výstavy i na letouny očekáváme ještě vyšší hodnotu,“ přibližuje zákulisí výstavy za pořadatele předseda představenstva DSA Tomáš Suchánek a dodává: „Již první den výstavy upozorňují vystavovatelé na zájemce o podpis smluv v hodnotě milionů dolarů a to nejen na prodej letecké techniky, ale i na servis a pojištění.“  Samotné výstavy se zúčastní řada představitelů České republiky, velvyslanců a ředitelů nadnárodních koncernů z celého světa. Díky tomu na výstavě dojde k navázání nových partnerství a mezinárodní spolupráce.
„V tuto chvíli již víme, že přímo na výstavě bude například podepsán kontrakt francouzské vysoké školy o spolupráci s ATO DSA a.s.. Bude také uzavřen kontrakt s Airbusem na modernizaci vrtulníků a kontrakt na zastoupení významné americké společnosti ENSTROM v České republice, na Slovensku, Maďarsku a Polsku,“ dodává Suchánek.
 
Návštěvníky sobotní show čeká bohatý program
Na letišti bude v rámci akce více jak 200 strojů. Na obloze jich diváci spatří desítky, ať už při akrobatických vystoupeních nebo při simulacích záchranných akcí. Svou autogramiádu budou mít na letišti dvojnásobný medailista z Mistrovství světa v letecké akrobacii Martin Šonka a závodník na MOTO GP Karel Abraham.
Nejzajímavějším prvkem letošního programu budou jednoznačně rychlostní závody a to mezi nejvýkonnějším jednomotorovým vrtulníkem AS 350 a nejvýkonnějším akrobatickým speciálem Extra 300 SR a druhý mezi motorkou a vrtulníkem AS 350. Ty diváci mohou vidět vůbec poprvé na vlastní oči na takovémto typu akce. „Protože Abrahamova závodní motorka Honda RCV1000R je nyní na cestě ze závodů MotoGP ve Španělsku na další závod do Holandska, musel si Karel na závod proti vrtulníku vypůjčit to nejsilnější, co nabízí současná produkce Hondy, supersportovní model CBR 1000 RR Fireblade. Sám nedokáži odhadnout, jakým výsledkem oba závody skončí,“ láká návštěvníky Daniel Tuček, pilot vrtulníku ze společnosti DSA.
Pořadatel navíc připravil speciální výhody pro ty návštěvníky, kteří přímo na akci přiletí svým strojem. Ti budou mít vstup zdarma a pořadatel jim pokryje náklady na přistání. „O tuto novinku je obrovský zájem. Již v tuto chvíli je nahlášených 150 příletů návštěvníků akce,“ uzavírá Daniel Tuček z pořadatelské společnosti DSA.                                                                Gabriela Vaňková
 
Hejtmanství plánuje více peněz pro venkov

Pardubice (19. 6. 2014) – Hejtman Martin Netolický o tom včera informoval zástupce Sdružení místních samospráv České republiky a starosty z regionu v průběhu jednání v sále Zastupitelstva Pardubického kraje. Hejtman se starosty diskutoval kromě Programu obnovy venkova také o možnostech čerpání evropských dotací v období 2014–2020, ale i investicích kraje do modernizace a oprav silnic II. a III. třídy.
Program obnovy venkova posílí
Hejtmanství díky zlepšenému výnosu z daní předpokládá v příštím roce pětiprocentní nárůst rozpočtu na příjmové straně. „Díky zlepšenému hospodaření budeme moci navýšit celkovou částku Programu obnovy venkova, která letos činí 37 milionů korun. Podporu bychom chtěli více orientovat na konkrétní investiční projekty v obcích, neboť národní zdroje s podporou takových projektů bohužel již tolik nepočítají,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který navrhne posílení Programu obnovy venkova při přípravě rozpočtu kraje na rok 2015.
 
Evropské domy pomohou žadatelům o dotace přímo v regionu
Starostové se rovněž zajímali o možnosti čerpání evropských dotací v novém programovacím období 2014 - 2020. „Při jednáních s ministerstvy tlačíme na to, aby žadatelé o dotace, tzn. nejenom obce, ale i podnikatelé, měli v regionu jeden centrální příjem, kde by dostali potřebné odborné poradenství se znalostí regionálních podmínek. Starostové tak nebudou muset jezdit kvůli administraci projektů do Prahy, ale vše potřebné vyřídí v kraji,“ vysvětlil Netolický a pokračoval: „Pokud chceme, aby se dařilo čerpat evropské peníze efektivně, musí být v regionech odborníci, na které se žadatelé mohou obrátit a kteří jim pomohou se zorientovat ve velmi složitém systému podmínek čerpání.“ Spolupráci s Asociací krajů České republiky při vyjednávání s vládou o novém programovacím období si pochvalovala předsedkyně Sdružení místních samospráv Jana Juřenčáková: „Hejtman Martin Netolický, který vyjednával podmínky pro čerpání za Asociaci krajů, se nás při složitých jednáních vždy dokázal zastat. Za to je třeba mu poděkovat. Jsem velmi ráda, že spolupráce s kraji funguje velmi dobře.“
Aktuální informace k evropským fondů shrnul v podrobné prezentaci starostům Radim Sršeň, 1. místopředseda SMS ČR a prezident Evropské asociace pro rozvoj venkova. Jedním za dalších diskutovaných témat bylo předškolní a školní vzdělávání v malých obcích. „Sdružení místních samospráv vnímám jako silného partnera. Setkání jsou pro mě vždy velmi přínosná, shodli jsme se, že v nich budeme pravidelně pokračovat,“ uzavřel Netolický.