Českotřebovský deník 153/2014  (20/6)                                  
Novým pořadatelem Městské hokejové ligy C.H.L. bude společnost Eko Bi 
Vážení příznivci amatérského hokeje v České Třebové.
Dovoluji si Vám oznámit, že po dohodě s vedením HC Kohouti Česká Třebová, společnosti Eko Bi s.r.o. a vedením města Česká Třebová je společnost Eko Bi s.r.o. pověřena pořádáním amatérské ligy CHL na Zimním stadionu v České Třebové.
K výše popsanému rozhodnutí došlo vedení společnosti Eko Bi s.r.o. po událostech, které proběhly v poslední době kolem pořádání amatérské ligy na Zimním stadionu v České Třebové. Pevně věřím, že tato varianta řešení přispěje k uklidnění situace kolem amatérské ligy.  Pravidla, za jakých se bude liga pořádat, termíny přihlášek a realizační tým Vám sdělím v co nejkratší době. Nechci nic slibovat, ale snad se mně to povede v příštím týdnu (26. týden). Následně Vám nechám čas na přihlášky. Herní systém a počet zápasů bude upřesněn na schůzce zástupců přihlášených týmů, který bude určovat počet přihlášených týmů.
Hokeji zdar a s pozdravem                                                                                                    Zdeněk Řehák vedoucí divize sport
Koalice pro Českou Třebovou představila své kandidáty do komunálních voleb
Sledujte webovou stránku www.koaliceproct.cz nebo www.facebook.com/Koaliceproct
 
Výtvarná Svinná 2014

V sobotu 12. července začíná ve 13 hodin už tradiční kulturní festiválek ve Svinné. Bude ho tvořit výstava výtvarných prací (škola Svinná), divadelní vystoupení sdružení Triarius ( J.Topol, Kočka na kolejích) a několik koncertů.
Přibližný harmonogram akcí:
 
Sobota 12. 7.
13 hodiny – začátek výstavy (bude otevřena dle zájmu do večerních hodin, maximálně do 20 00)
14 hodin – koncert písničkáře Ondřeje Sychry (Vysoké Mýto)
15. 30 – začátek divadelního představení sdružení Triarius
16. 45 – začátek koncertu skupiny Trio de Janeiro (Litomyšl)
18. 00 – začátek koncertu skupiny Adept Blues Band (Police nad Metují)
 
Neděle 13. 7.
13. 00 – 17. 00 přístupná výstava výtvarných prací
Na kteroukoliv část programu Vás srdečně zvou pořadatelé, vstupné na všechny akce je dobrovolné
 
Srdečně Vás zveme na společnou návštěvu babiček a dědečků v Domově pro seniory

a na společné tvoření
MOTÝLKŮ Z ROUNA
KDY: 26. 6. 2014 od 15:00
KDE: v Domově pro seniory, Bezděkov 918, Česká Třebová

Motto: "...spěchejme milovat lidi, protože rychle odcházejí! ...až budeme na konci, nebudeme trpět tím, co jsme špatného udělali, pokud jsme toho litovali, ale tím, že jsme mohli milovat, ale nemilovali jsme, že jsme mohli pomoci, ale nepomohli, že jsme mohli zavolat, ale nezavolali, že jsme se mohli usmát, ale neusmáli, že jsme mohli podržet ruku, ale nepodrželi..."

Poděkování za turnaj 

 Děkuji panu Luboši Vašinovi za uspořádání turnaje ve vybíjené pro žáky praktických škol. Účastnily se týmy z Lanškrouna, Vysokého Mýta a Ústí nad Orlicí. ZŠ Nádražní děkujeme za možnost odehrání turnaje na krásném hřišti a poskytnutí zázemí. Polohu v blízkosti nádraží si naši hosté velmi chválili. Děkujeme všem a těšíme se za rok. Iva Fikejsová, ředitelka ZŠ praktické


Za dva roky kraj proinvestuje více než tři miliardy

Seč (20. 6. 2014) – Jarního setkání podnikatelů Pardubického kraje 2014 se včera zúčastnili bývalý ministr průmyslu a obchodu a nově zvolený prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. O setkání byl mezi podnikateli nebývalý zájem. Těm se představil i nově zvolený předseda představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jiří Doležal. Hlavními diskutovanými tématy byly investice do infrastruktury v kraji, odborné a učňovské vzdělávání a jeho kvalita, ale také daňová zátěž pro podnikatele.
„Prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý prezentoval své představy o roli komory. Zároveň nás seznámil s možnými návrhy zjednodušení struktury této organizace a vrácení prestiže a plnění především servisní role pro podnikatele. Hospodářská komora je vedle Agrární komory organizací vzniklou ze zákona. Diskutovali jsme se proto i otázky nepovinného a povinné členství v těchto organizacích,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
 
Rekordní investice v kraji

Hejtman na pravidelném setkání podnikatelů prezentoval výsledky po osmnácti měsících od zvolení krajské samosprávy. Zdůraznil především zahájenou dynamickou investiční činnost, která se projeví zejména v letech 2014 a 2015. „K dnešnímu dni máme v realizaci stavby za vysoutěženou částku 1,5 miliardy korun. Zajímavé je, že podle projektové dokumentace se v úhrnu jedná o částku 2,5 miliardy korun. Zadávací řízení probíhají u staveb za celkem 473 milionů korun a připravujeme projekty za dalších 780 milionů korun. Celkem se jedná téměř o sto investičních akcí za dva roky. Když k tomu připočteme očekávanou obnovu přístrojového vybavení nemocnic, lze považovat stávající období od vzniku kraje za rekordní,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Štěstí přeje připraveným, proto jsem dal po svém nástupu pokyn k přípravě investičních projektů. Tehdy jsem byl považován za snílka, nyní se ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí a projekty se realizují všechny. Musíme proto pokračovat v přípravách nových projektů do zásobníku tak, aby kraj mohl rozsáhle investovat i v dalších letech,“ doplnil Netolický.
Hejtman při jednání s Vladimírem Dlouhým zmínil také chybějící dopravní napojení z dálnice D11 na Moravu a zejména katastrofální situaci na silnici I/35. Souznění s prezidentem Dlouhým nalezli v otázce duálního vzdělávání. „Jsem rád, že tento termín přestává být frází, ale začíná být používán i v odborných kruzích,“ řekl hejtman.  
 

Evropa nezvládá nápor imigrantů a v Česku se o tom mlčí

Brusel/Praha - Evropa nezvládá problém masového přílivu ilegálních imigrantů, který nyní zažívá. Zatímco v zahraničí plní toto téma první stránky novin, v Česku se o něm mlčí. Nezvládnutí náporu běženců přitom může skončit nejen pro exponované země jižní Evropy jako Itálie, Španělsko a Řecko humanitární katastrofou.
„Evropa přestává masivní příliv imigrantů a uprchlíků zvládat.
Jen v tomto roce se minimálně 42 000 lidí pokoušelo přeplavit přes Středozemní moře do Itálie. Přitom v loňském roce jich bylo pouze 3000.  A to nemluvím o dalších tisících běženců pokoušejících se dostat do Španělska, Řecka a dalších zemí. Situace je opravdu vážná a následky mohou být nedozírné,“ upozorňuje nově zvolený europoslanec Tomáš Zdechovský.
„Problém uprchlíků se zdá být stovky kilometrů daleko. Týká se ale i nás, protože se jedná o záležitost celé EU. Italský ministr vnitra Angelino Alfano nedávno vzbudil obrovskou pozornost, když prohlásil, že prostě pustí běžence z Itálie dále na sever. Je velmi pravděpodobné, že stovky, možná i tisíce ilegálních imigrantů zamíří i k nám,“ dodává Zdechovský
Masový příliv lidí hledajících azyl je problémem celé Evropy. EU jako celek by tedy měla hledat společné řešení. „Je jasné, že starý kontinent není na tak obrovskou vlnu uprchlíků připravený. Navíc jihoevropské státy, kterých se celá záležitost nejvíce dotýká, dnes čelí i mnoha vnitřním problémům. Ze zcela pochopitelných důvodů proto nechtějí nést tíhu náporu běženců samy,“ vysvětluje europoslanec Zdechovský.
Tomáš Zdechovský, tel. +420 774 888 300