Českotřebovský deník 156/2014  (25.6.)                                 
Tým hokejbalistek zvítězil v turnaji O pohár města Pardubic 

Velká forma a touha vítězit se z domácího turnaje přenesla i na ten, který se konal v rámci Pardubického sportovního dne. Akce, která se nezapočítávala do Východočeského přeboru žen, měla pro trenéry za úkol spíše prověřit formu a připravenost hráček před blížícím se turnajem v Přelouči. A ač se zdálo, že konečný výsledek proto nemusí být zas až tak důležitý, holky nenechaly nic náhodě a za vítězstvím šly hned od úvodního zápasu. V tom se utkaly s Hvězdami ze Svítkova, které určitě nebyly pro začátek jednoduchým soupeřem. Českotřebovačky ale zápas zvládly na výbornou a tím započaly vítěznou jízdu v dalších zápasech přes týmy Letohradu, Přelouče a Pardubického Auto- skla. Tým vedený kapitánkou Petrou Kvasničkovou a velezkušenou Michaelou Rullovou, tak dokráčel bez ztráty kytičky ke druhému turnajovému vítězství v řadě a na této vítězné vlně bude určitě chtít zůstat i při dalším turnaji v Přelouči, který je už součástí Východočeského přeboru žen. Komentář trenéra Jebouska : Z mého pohledu se turnaj žen v Pardubicích hodnotí velmi dobře. Výhra v prvním zápase proti silnému soupeři nás zdravě nakopla k dalším výkonům. Holky velmi rychle zvládly přechod na hřiště nestandardních rozměrů a navíc skvěle dokázaly dodržovat stanovenou taktiku. To vedlo k perfektnímu výsledku a celkovému vítězství na turnaji. Musím také smeknout před organizátory akce, pro propagaci hokejbalu udělali výbornou práci.

PODĚKOVÁNÍ ZA CYKLUS PŘEDNÁŠEK

Rádi bychom touto cestou poděkovali panu Martinu Šebelovi za cyklus přednášek o staré České Třebové. Každou část cyklu měl vždy perfektně připravenou a ochotně odpovídal i na dotazy posluchačů. Jsme si vědomi, že příprava každé hodiny dala jistě velkou práci, již jen výběr fotografií zabral hodně času. Pro nás, starší posluchače, byla každá přednáška návratem do dětství a a času mládí. Znovu jsme chodili po ulicích, které dnes mají jinou tvář, potkávali lidi již dávno zemřelé, které jsme kdysi dobře znali, navštěvovali jsme staré obchody a naše nohy se znovu dotýkaly dlažby, kterou již dávno překryl asfalt a po které jezdily povozy tažené koňmi a jen občas nějaké auto. V uších nám zněl tehdejší ruch města a ve vzdalujícím se dusotu koňských kopyt jsme zaslechli i cosi z našeho dávného, a přece tak milého, dětství. Díky, pane Šebelo, těšíme se na podzimní pokračování cyklu! Ivan a Iva Stolínovi
 
NABÍDKA 

DDM Kamarád hledá vedoucí zájmových kroužku: Ekologie pro děti, Kytary (hromadná výuka), Geocatching, flétna (individuální výuka). V případě zájmu nás kontaktujte: e-mail: ddm.kamarad@centrum.cz nebo na telefonním čísle 777 292 242.
 
ÚŘEDNÍ HODINY ČERVENEC, SRPEN
Pátek 18.7.2014 9:00-11:00 13:00-17:00
Pondělí 21.7.2014 9:00-11:00 13:00-16:00
Pondělí 28.7.2014 9:00-11:00 13:00-16:00
Pátek 1.8.2014 9:00-11:00 13:00-16:00
 
ÚMRTÍ V ČERVNU 

Stanislava Jarešová nar. 1924 Česká Třebová
Jindřich Plšek nar. 1924 Lanškroun
Jiří Bednář nar. 1926 Třebovice
Miloš Čejka nar. 1951 Česká Třebová
Tuyen Dang Van nar. 1962 Česká Třebová
Josef Jožák nar. 1931 Česká Třebová
Jaroslav Svoboda nar. 1931 Česká Třebová
Ladislav Šmíd nar. 1938 Ústí nad Orlicí
Helena Toráková nar. 1933 Česká Třebová
Bohuslav Píša nar. 1954 Česká Třebová
Dana Holá nar. 1960 Česká Třebová
MUDr. Libor Blodík nar. 1929 Česká Třebová Čest jejich památce !
 
Před 10 lety: Varhany jsou po kolaudaci a předány

 V pondělí 19. července 2004 ve večerních hodinách proběhla opravdu historická událost v životě našeho města. Rekonstruované varhany v kostele sv. Jakuba se za účelem kolaudace rozezněly v plné své kráse. Ještě několik minut před kolaudací majitel varhanářské firmy, pan Vladimír Grygar se svým vynikajícím spolupra- covníkem, intonérem Františkem Kutálkem dolaďo- vali jen několik píšťal. Zástupci církve, varhanáři, představitelé kulturního života ve městě pak ne- trpělivě očekávali chvíli, kdy za hrací stůl zasedne pan profesor Václav Uhlíř, diecézní organolog a vynikající koncertní varhaník. Pan profesor určoval před rekonstrukcí a v jejím průběhu základní dispo- zice nástroje, dbal na přesnost v postupu prací a je vlastně takovým duchovním otcem nástroje. Za úče- lem kontroly postupu prací navštívil celkem 18 x Českou Třebovou a 8x Prostějov – sídlo varhanářské firmy. A tak bylo logické, že jako předseda kolaudační komise rozezněl nástroj právě on. V průběhu asi jedné hodiny svého, vlastně koncertního vystoupení, předvedl všechny možnosti nástroje a volbou repertoáru se vlastně dostal do všech stylových období varhanické literatury a tím odkryl celou šíři možností tohoto skvostného nástroje. Jeho rozšíření - z původních cca 800 píšťal na nynějších cca 2300 píšťal, obohacení o jazykové rejstříky v každém manuálu, rozšíření o třetí manuál (vizuálně o předsunutý pozitiv před bariéru kůru) činí tento nástroj nejen vhodný pro využití při liturgických obřadech, ale je to vskutku nádherný koncertní instrument. Kolaudace proběhla k naprosté spokojenosti a varhany mohly být tímto dnem předány majiteli – církvi.
A tak se můžeme těšit na 19. září (2004), kdy budou varhany slavnostně vysvěceny a předvedeny veřejnosti.  
Doc. Mgr. František Preisler