ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK 157/2014  (27/6)                                

Orlickoústecká nemocnice, a.s. získala Certifikát o udělení akreditace

V Ústí nad Orlicí dne 26. 6. 2014
Ve dnech 2. - 3. června 2014 v Orlickoústecké nemocnici, a.s. proběhlo akreditační šetření společností Spojená akreditační komise, o. p. s. Šetření se uskutečnilo ve zdravotnických i nezdravotnických provozech a tříčlenný tým auditorů externí společnosti se zaměřil především na hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče.  Audit byl proveden z části metodou „Stopař pacienta“, kdy auditoři přímo komunikovali s náhodně vybranými pacienty naší nemocnice, lékaři, nelékařskými zdravotnickými pracovníky a provozními zaměstnanci. Členové hodnotitelského týmu se podrobně zabývali také indikátory standardů, které zahrnují informace k péči o pacienta, hygieně prostředí, technickému vybavení i funkčnosti bezpečnostních systémů.
K úspěšnému dosažení bylo potřeba získat alespoň 80% v této kategorii, přičemž Orlickoústecká nemocnice, a.s. prokázala splnění všech standardů a požadavků na 97,2 %. Může tak garantovat svým pacientům, že je stále zařízením s efektivním systémem trvalého zvyšování kvality. Zásluhou všech zaměstnanců a jejich obrovského množství odvedené práce, kterou na poli zvyšování kvality péče za poslední roky odvedli, získala Orlickoústecká nemocnice, a.s. „Certifikát o udělení akreditace“ platný do 2. června roku 2017.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                          MUDr. Jiří Řezníček

                                                                                                                      ředitel

                                                                                              Orlickoústecké nemocnice, a.s.

 
Nabídka PRONÁJMU SOCIÁLNÍHO BYTU  

Město Česká Třebová  podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů  v majetku Města Česká Třebová
pro sociálně potřebné občany a rodiny
vyhlašuje k pronájmu 1 volný byt č. 11 o velikosti 1+1 v čp. 2084
na Semanínské ulici v České Třebové
Žádosti o byt  si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová.
Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pátek  25.07.
V České Třebové dne  26. června 2014                                                   
                                                                                          Ing. Jiří Smrčka v.r. vedoucí odboru majetku města
Ministr kultury  se podíval na Příhrádek a na Zámek  

Pardubice (26. 6. 2014) – Pardubický kraj navštívil na pozvání místopředsedkyně Senátu Miluše Horské ministr kultury Daniel Herman. Sešla se s ním i náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, aby mu představila plány Pardubického kraje na Zámku Pardubice, a také aby mu ukázala budovy na Příhrádku, o jejichž převodu na kraj se nyní jedná s Národním památkovým ústavem.  Ministr Daniel Herman zahájil návštěvu kraje prohlídkou takzvaného Zámečku, neboli Larischovy vily v těsném sousedství popraviště českých vlastenců. Ta by se v budoucnu mohla stát součástí pamětního areálu. Jeho další kroky vedly do Domu U Jonáše na Pernštýnském náměstí, kde  promluvil na vernisáži výstavy Oty Janečka a pardubických malířů ve Východočeské galerii. „Ukázali jsme panu ministrovi také sály galerie na Zámku Pardubice i prostory, na jejichž rekonstrukci přispělo Ministerstvo kultury. Bohužel tento příspěvek nestačil na dokončení rekonstrukce, nyní žádáme o podporu z takzvaných norských fondů, abychom celou obnovu hospodářských budov mohli dotáhnout do konce,“ uvedla podrobnosti k setkání Jana Pernicová. Po cestě na zámek si Daniel Herman prohlédl také volné budovy Příhrádku, o kterých nyní Pardubický kraj jedná. Dosud se o ně měl starat stát prostřednictvím Národního památkového ústavu, ale ten pro ně nemá využití. „Je výborné, že se pan ministr mohl seznámit s tímto místem i jeho geniem loci osobně, v budoucnu to může ulehčit mnohá další jednání,“ dodala náměstkyně Pernicová. Po přednášce Daniela Hermana na téma vyrovnávání se s minulostí v rytířském sále Zámku Pardubice se s ním sešli i ředitelé kulturních organizací kraje. 
Dříteč zlatá ve Vesnici roku Pardubického kraje

Pardubice (27. 6. 2014) – Zlatou stuhu, tradiční symbol pro vítěze soutěže Vesnice roku 2014 v Pardubickém kraji, vyhrává Dříteč na Pardubicku. Uspěla v konkurenci 16 obcí. Dříteč už loni získala Bílou stuhu. „Myslím si, že obec Dříteč nadchla hodnotící komisi množstvím společenských aktivit a také tím, že rozvoj obce je řešen dlouhodobě a koncepčně. Péče o obec je běh na dlouhou trať a u Dřítče není pochyb, že umí přiložit ruku k dílu a táhnout za jeden provaz,“ vysvětlil důvody, proč komise vyhodnotila nejlépe právě tuto obec na Pardubicku, krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „Ocenit je ale třeba všechny obce, které vložily do soutěže nemalé úsilí,“ dodal krajský radní. Komise se shodla, že Dříteč se představila jako živá obec, která je do budoucna připravena se i nadále rozvíjet. „Po roce vidím velký posun v investicích do vzdělávání a sportu,“ konstatoval předseda komise a starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš a zmínil přístavbu a dostavbu dřítečské základní a mateřské školy a také rekonstrukci kabin a společenského zázemí na fotbalovém hřišti. „Příjemně mě překvapila spolupráce místní komunity,“ neskrýval radost z návštěvy v Dřítči předseda komise. Zelenou stuhu za péči o životní prostředí, veřejnou zeleň i péči o krajinu získá obec Vysočina (okres Chrudim). Modrá stuha, udělovaná za mimořádnou aktivitu občanů a společenský život, patří v tomto roce obci Pustá Kamenice (okres Svitavy). Bílá stuha za práci s mládeží a její zapojení do veřejného života byla z rozhodnutí krajské komise udělena obci Veliny (okres Pardubice).
A co porota hodnotila? Péči o veřejná prostranství, občanskou vybavenost, přírodní prvky a zeleň v obci, společenský život, ale také využívání informačních technologií. „Ačkoliv jsme svědky rozkvětu vesnic v Pardubickém kraji, mrzí mě, že se do soutěže hlásí méně obcí než dřív,“ postěžoval si předseda hodnotitelské komise Pavel Eliáš. Ocenění nejlepším obcím se bude předávat v srpnu. Cílem soutěže Vesnice roku v je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR, od roku 2007 je jedním z vyhlašovatelů také Ministerstvo zemědělství.
Výsledky Vesnice roku 2014 Pardubického kraje:
Zlatá stuha – Dříteč (okres Pardubice)    
Zelená stuha – Vysočina (okres Chrudim)
Modrá stuha – Pustá Kamenice (okres Svitavy)
Bílá stuha – Veliny (okres Chrudim)
Oranžová stuha – Osík (okres Svitavy)

Hala Dašická povyroste a zvýší kapacitu pro návštěvníky


Pardubice (27. 6. 2014) – Radní Pardubického kraje včera odsouhlasili investiční záměr druhé etapy výstavby Sportovní areálu Dašická a dohodu mezi Českou basketbalovou federací (ČBF) o podmínkách rekonstrukce. Celková cena dostavby je plánovaná na 21 milionů korun. Kraj společně s městem Pardubice zainvestují 11 milionů korun a ČBF zakoupí nové vnitřní vybavení v hodnotě 10 milionů korun.

„Vycházíme tím vstříc požadavkům sportovní veřejnosti. Kapacita sportovní haly postupně vzroste instalací mobilních tribun na 1063 diváků a po stavebních úpravách dokonce až na 1400 diváků. Hala bude splňovat podmínky pro pořádání nejvyšších extraligových soutěží. Počítáme i s výstavbou propojovacího krčku do budovy gymnázia, aby měli učitelé i žáci snadnější přístup do haly bez přezouvání,“ řekl hejtman Martin Netolický, který rekonstrukci při návštěvně haly v první polovině letošního roku inicioval. Projekt počítá rovněž s přístavbou a nástavbou vstupní části haly, kde bude zvýšena kapacita sociálních zařízení. „V tomto prostoru vzniknou dvě víceúčelové místnosti a kanceláře. Bude také rozšířen prostor pro občerstvení. Stavební práce bychom chtěli zahájit začátkem roku 2015,“ řekla krajská radní zodpovědná za majetek a investice Ludmila Navrátilová.

Česká basketbalová federace získala od Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy dotaci na vybavení interiérů haly. „Z prostředků dotace bude doplněna nová časomíra a světelné rámy, mobilní teleskopické tribuny a sedačky, informační LED systémy a obrazovka. Nové bude rovněž ozvučení a bezdrátové technologie haly. Všechny změny jsme důkladně projednali i s dalšími sportovními kluby, aby upravená hala vyhovovala jejich požadavkům,“ doplnil krajský radní pro sport René Živný.

Uživatelé haly Dašická se již v průběhu příštího roku mohou těšit na vylepšené zázemí. „Podmínky užívání sportovní haly budeme ještě s ČBF upřesňovat. Věřím, že se správnou věc podaří dotáhnout do úspěšného konce. Chci poděkovat i zástupcům města Pardubic za to, že se k investičnímu záměru aktivně připojili,“ uzavřel hejtman Martin Netolický.

 

Pardubice: Unikátní soutěž pro cestující MHD nastartuje už v červenci
Pardubice – BUS TV ve spolupráci s dopravními podniky velkých měst připravuje pro cestující MHD velkou prázdninovou soutěž, která nastartuje už za několik dní, a to 1. července. Soutěžící budou tipovat odpovědi na otázky ze zajímavých míst v České republice. Otázky budou vysílány pouze na LCD obrazovkách přímo ve vozidlech MHD. Hrajeme o spoustu skvělých cen, jako například rodinné vstupenky a tisíce časopisů. Navíc soutěž poslouží pro zvýšení povědomí o netradičních českých místech. „Jedná se o největší soutěž pro cestující městské hromadné dopravy v historii. Do soutěže se zapojí dopravní podniky v Hradci Králové, Chomutově a Jirkově, Liberci, Mladé Boleslavi, Mostě a Litvínově, Olomouci, Pardubicích, Plzni, Teplicích, Ústí nad Labem a Zlíně. O dalších městech se stále jedná,“ říká jednatel společnosti Bus TV Richard Prajsler. „Myšlenka, se kterou přichází Bus TV, se nám velmi zamlouvá. Cestující tráví v hromadných dopravních prostředích mnohdy i několik desítek minut svého času. Proto jsme rádi, že jim tento čas můžeme zpříjemnit unikátní palubní zábavou. Nejenže mohou soutěžit o hodnotné ceny, ale také se mohou dozvědět nové informace, které jim rozšíří obzory,“ vysvětluje Martina Poršová, tisková mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou.
Čtyři kola, čtyři soutěžní otázky, tisíce cen
Celá soutěž bude složena ze čtyř otázek, které se budou střídat po 14 dnech. Pro vyšší férovost se může každý soutěžící zapojit do soutěže na každou otázku pouze jednou. „Na soutěžící čekají tisíce časopisů a dárků. Unikátnost soutěže je také v tom, že účastníci soutěže získají 2 časopisy od vydavatelství RF HOBBY a poukázku od NATURHOUSE. Hrajeme o mnoho skvělých a hodnotných cen od atraktivních partnerů. Například o rodinné poukázky do iQlandia Liberec a Aquapalace Praha v hodnotě 1 699 korun, hubnoucí kúry v NATURHOUSE v hodnotě 3 500 korun či poukázky na konzumaci do Středověké krčmy Dětenice v hodnotě 1 000 korun a na vstupné do TEPfaktoru. Celková hodnota všech cen, které čekají na své výherce, činí přes 160 tisíc korun,“ uzavírá Richard Prajsler.
Evropské peníze pomohou s přístrojovým vybavením nemocnic

Pec pod Sněžkou (26. 6. 2014) - V 39. kole výzvy v oblasti rozvoje měst a obcí předložili žadatelé celkem 26 projektů. V tomto případě se jednalo o projekty, které pomohou rozvoji ve zdravotnictví a sociální sféře. Celkem 23 jich prošlo procesem schvalování a požadovaná částka činila více než 711 milionů korun. Členové Výboru svým hlasováním odsouhlasili na podporu těchto projektů využití dalších 43 milionů korun v rámci flexibility nad rámec stávající sumy. Lepšího přístrojového vybavení se tak dočká například Pardubická krajská nemocnice.
Dotaci tak má nyní zajištěnu 17 projektů šest jich bude čekat, zdali se další prostředky uvolní. Mezi podpořenými projekty je rozšíření Domova sv. Josefa v Žirči, nákup přístrojového vybavení nemocnic v Královéhradeckém kraji, zlepšení kvalit hospitalizační péče Krajské nemocnice Liberec anebo přístrojové a technické vybavení Pardubické krajské nemocnice. Před rokem jsme se rozhodli připravit projekty také v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb. Nemocnice akutní péče čekají na obnovu přístrojové techniky velmi dlouho. Poslední velké peníze byly investovány v letech 2002-2004 ještě ze státního rozpočtu. Morální zastarání techniky je neúprosné. Situace se po investicích v hodnotě téměř 300 milionů korun v našem kraji výrazně zlepší,“ uvedl místopředseda Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a podotkl, že osobně má velkou radost z digitalizace RTG v Pardubické krajské nemocnici. Věří, že se v rámci pořadníku podaří získat prostředky i na výměnu lůžek v Chrudimské nemocnici. Modernizace se však kromě nemocnic dočkají i další zdravotnická zařízení v Pardubickém kraji. „V Pardubické krajské nemocnici díky tomuto rozhodnutí mohou kromě již zmiňovaného rentgenové pracoviště vylepšit jednotky intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitační oddělení, zlepší se vybavení operačních sálů a přibydou nové sestavy na laparoskopické operace, které jsou pro pacienty méně zatěžující než ty klasické. Na obnovu přístrojů netrpělivě čekají také v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli,“  konstatoval první náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví a člen Výboru Regionální rady Roman Línek.
 I přes navýšení prostředků a podpoře velké části schválených projektů, však některé z nich zůstanou vedeny jako hraniční anebo ve zvláštním režimu. „Projekty ve zvláštním režimu jsou takové, které prošly administračním procesem a Výbor Regionální rady je schválil jako kvalitní projekty k poskytnutí dotace, avšak v danou chvíli na ně nebyla dostačující alokace v oblasti podpory, kam spadají,“ objasnil ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák. Tito žadatelé tak musejí doufat, že dojde k dalšímu navýšení prostředků.
Jakub Rychtecký s přispěním Silvie Špryňarové