Otevřený dopis místostarostce Jaromíře Žáčkové                

Vážená paní místostarostko,
obracím se na Vás jako na předsedkyni komise, která vybírala uchazeče na místo ředitele ZUŠ Česká Třebová, s několika otázkami.
Jelikož se nakonec přihlásil pouze jeden zájemce, a to současný ředitel MgA. Bohuslav Mimra, Je s podivem, že po 23 letech ve funkci byl komisí vyhodnocen jako nevyhovující. Proto se Vás chci zeptat, co dělá nebo dělal současný ředitel špatně?
Jaká je představa komise potažmo města, jakým směrem by se ZUŠ měla ubírat?
A co by se mělo změnit oproti tomu, jak ZUŠ fungovala za ředitelování MgA. Mimry?
A nebo to byl pouze třiadvacetiletý omyl, když po tak dlouhé době stávající kandidát nevyhovuje?
Nebo je stanoven věkový limit uchazečů?
Co bude nyní následovat, budete vypisovat nové výběrové řízení a případně kdy?
Tak trochu to na mě dělá dojem, jako kdyby se čekalo, že se z nebe snese spasitel, který vyvede ZUŠ  ze slepé uličky. Možná, že ho nějaký lobista má už připraveného. 
Děkuji za odpovědi a přeji celé komisi a poté radě města šťastnou ruku ve výběru nového ředitele ZUŠ.   Jaroslav Plocek
V České Třebové 13.6.2014
 
AD: KONKURZ NA ŘEDITELE ZUŠ  

Dosud byl tento problém diskutován především na stránkách Orlického deníku, nyní se publikováním „Otevřeného dopisu“ J. Plocka dostává i na webové stránky Českotřebovského zpravodaje. Vyhlášení konkurzu  na ředitelské místo školy je v rámci našeho kraje zcela běžnou záležitostí, každoročně se vypisují desítky konkurzů bez ohledu na to, v jakém věku je ředitel školy a jaké má zásluhy. V rámci města Česká Třebová k tomu rada města přistoupila letos v případě ZUŠ a DDM, tedy zařízení, které převzala před dvěma lety od Pardubického kraje. Moc mne mrzí, jak se v případě ZUŠ záležitost  vyhlášeného konkurzu zpolitizovala, místo snahy o dohodu na možných řešeních bylo vše řešeno jen peticemi, dopisy, také s pomocí právníka, nebo doprovodnými usneseními rady města. Vykopaly se hluboké příkopy.  Kam věc došla, je vidět i výše uvedeného „otevřeného dopisu“.
 
V sázce totiž není málo,
 ale osud Základní umělecké školy v České Třebové, která v uplynulých letech pod vedením ředitele Bohuslava Mimry fungovala velmi dobře, svědčí o tom jistě i reakce rodičů dětí školu navštěvujících, soudržnost pedagogického kolektivu, výsledky  žáků na soutěžích ZUŠ, pravidelná koncertní  a výstavní činnost, ale i výsledky kontroly České školní inspekce a také kontrola oddělení vnitřního auditu MěÚ v loňském roce nenašla závady.  ZUŠ se stala ve městě fungující kulturní institucí a během roku pořádala pravidelně neuvěřitelný počet dobře navštívených koncertních vystoupení svých žáků, učitelů i absolventů.  Je obtížné stručně popsat, kam se českotřebovská ZUŠ za 23 let působení ředitele MgA. Bohuslava Mimry dostala, stačí porovnat možnosti a podmínky pro práci školy v roce 1991 a 2014. Vyhlášení konkurzu na místo ředitele školy bez dohody se stávajícím ředitelem proto jednoznačně mělo na takto dobře zavedenou školu  destabilizační účinek. Při vyhlašování konkurzu toto rada města plně nezvážila.  
 
ZUŠ je škola, do které nechodí žáci povinně, je to škola zájmová, které může neuvážená změna podmínek, kam patří i změna ředitele školy, velmi ublížit. Než se z takové změny škola“vyhrabe“, mohou vzniknout velké školy.  Když si současně uvědomíme, že z konkurzu má podle stávajícího zákona vyjít pověření do funkce na 6 let a ředitel má věk 67 let, je těžké oponovat tvrzení, že konkurz neměl být likvidační.  Na druhou stranu je obtížné si představit, že jmenování do funkce ředitele školy je řešením na věčné časy, je to přece  velmi obtížná, těžká práce. Ředitel musí být odborník, manažer, právník a snad i účetní, musí komunikovat s veřejností.
 
Proto jsem se osobně (a nejen já) snažil o to, aby se místo vyhlášeného konkurzu uskutečnila písemně stvrzená dohoda o tom, že pro další roky bude vedením školy pověřen ředitel Bohuslav Mimra a bude mít tak možnost pokračovat ve svém započatém díle a předat školu např. po 2 – 3  letech připravenému nástupci. Bylo by to velmi výhodné řešení pro zdejší ZUŠ i pro celé město, protože  by se neztratila velmi výhodná kontinuita ve vedení školy a také současné velmi dobře fungující propojení ZUŠ – město, ze kterého nyní čerpá celá kulturní oblast. Nakonec letos na podzim budou komunální volby a o dalším vývoji na ZUŠ by rozhodovala pak až nově zvolená rada města.
 
Bohužel dohodu se nepodařilo z různých důvodů uvést do života, chyběla komunikace ke spolupráci, kterou petice a medializace nemohly nahradit. Vyhlášený konkurz se pak 10. 6. uskutečnil. Snad díky velké medializaci  problému zůstal nakonec z uchazečů jediný ředitel Bohulav Mimra. Šestičlenná konkurzní komise předložila radě města svoje doporučení. Rada města o něm teprve bude jednat v pondělí 16/6.  Výstupy z jednání konkurzních komisí se nikde nezveřejňují, pisatel jej v otevřeném dopise požaduje.  Další položené otázky jsou ale na místě, veřejnost by měla vědět, jaký bude další postup.
Odpověď ovšem může dát až rozhodnutí rady města.
 
V ČEM VIDÍM PROBLÉM:

l Příprava rozhodnutí o vyhlášení výběrového řízení na ředitele jediné umělecké školy ve městě vyžadovala dohodu se stávajícím ředitelem. Nelze přece jeho dlouholetou práci  ředitele, vynikajícího odborníka a také dlouholetého spolupracovníka zdejší radnice a dřívějšího zastupitele „zahodit“. Opravdu si to ti, co rozhodovali neuvědomili?  Kolik má Česká Třebová takových osobností?
 
l Jsme na malém městě, měli bychom mít k sobě blízko a umět ocenit práci těch, kteří něco dělají dobře, jejichž osobnost přesahuje rozměr regionu. Pravda ovšem je, že rada města vyhlášením nepřekročila svou pravomoc. Chovala se však jako „slon v porcelánu“.
 
l Rada města by měla vidět dál než  ke konkurznímu řízení, nelze dělat takové rozhodnutí od stolu. Vedení města mělo vědět „do čeho jde“. Vyhlášení konkurzu zřizovatelem, tedy Městem, přece nebylo provedeno z povinnosti. Je více důvodů proč také znovu nezvážit znovuzřízení školské komise rady města. 
 
l Výběrové řízení  na ředitele jediné umělecké školy ve městě také vyžadovalo projednání minimálně v radě školy.  I když je výběrové řízení samozřejmě otevřené a nic nelze dopředu zaručit, je dobré mít vlastního kandidáta. Přesně tak byl před 23 lety vybrán pro  zdejší ZUŠ v souvislosti s odchodem Jindřišky Vaníčkové do důchodu nový ředitel MgA. Bohuslav Mimra. V tomto případě  měla rada města prázdné ruce.
 
l Další problém vidím v samotném složení rady města, vytvořeném na základě uzavřené koaliční smlouvy mezi stranami současné radniční koalice  v poměru 5(Nestraníci + TOP09) + 3(ČSSD) +1(ODS). Podle tohoto modelu padá odpovědnost  za hlasování především na Nestraníky mající v radě prostou většinu. Navíc jsou členy rady města za „Nestraníky“ dva ředitelé základních škol zřizovaných Městem Česká Třebová, kteří jsou při velkém počtu rozhodnutí v radě ve střetu zájmu. To kvalitu mnoha rozhodnutí rady města snižuje.  Nejsou přece v rozhodování  v radě města nezávislí, za „neposlušnost“ by jim mohlo hrozit třeba i odvolání. Daleko více se jim vždy vyplatí návrhy vedení v radě města podpořit. Při vyhlašování konkurzu na místo ředitele ZUŠ museli mít velký problém, neboť rozhodovali o svém kolegovi, dalším řediteli školy zřizované městem.  Obdobný případ by např. v rámci Pardubického kraje nemohl nastat a to ze zákona. Ředitel školy zřizované krajem nemůže být vzhledem ke střetu zájmu dokonce ani členem krajského zastupitelstva. V případě města to ale zákon toleruje. Ředitel ZŠ, který je radním, rozhoduje např. i o své odměně.  Je to ale špatný zákon.
 
l V souvislosti s vyhlášeným konkurzem vznikly spontánní petice rodičů a učitelů na podporu stávajícího ředitele školy. Svědčí o soudržnosti kolektivu a spolupráci školy s rodiči.  Nikde jsem neslyšel, že by byla petice někomu vnucována.  Sám jsem petici ovšem nepodepsal, tento způsob řešení personálních problémů se mi nezdá vhodný. Nabízím srovnání s jinou spontánní peticí rodičů dětí z MŠ U Stadionu, týkající se obrany zeleně na tamní školní zahradě. Zde se vedení města postavilo k problému čelem, podařilo se zasednout se starostou k jednacímu stolu a najít východisko. Škoda že se to nepodařilo v případě základní umělecké školy, i když jsem si vědom, že personální problémy nelze řešit u kulatého stolu. (Doufám ještě, že petice na MŠ U Stadionu nebude mít vliv na vyhlášení konkurzu na místo ředitelky této vzorně vedené mateřské školy).

Milan Mikolecký 13/6 2014