ČERVNOVÁ NABÍDKA  Z PARDUBICKÉHO KRAJE   

Od 1. 3. - Fotosoutěž na téma Veselo na zámku – soutěž o nejvtipnější foto z návštěvy SZ –Litomyšl: Státní zámek Litomyšl vyhlašuje od 1. 3. 2014 novou fotografickou soutěž pro návštěvníky na téma Veselo na zámku. K účasti stačí do 28. 10. 2014 poslat vtipnou fotografii z návštěvy litomyšlského zámku a zámeckého areálu.
Hrajeme o rodinné volňásky na zámek na rok 2015, knihy z produkce Národního památkového ústavu, které mapují denní život aristokracie, publikace o českých hradech a zámcích, drobné upomínkové předměty z Litomyšle, ale HLAVNĚ o zážitkovou cenu pro odvážné a vtipné návštěvníky: o možnost zažít den na zámku jako jeho zaměstnanec. Vítězové si budou moct zkusit v kostýmech doprovázet průvodce a skupiny návštěvníků, podívají se do míst, kam se běžně návštěvník nedostane nebo budou večer zavírat zámecké pokoje. Pokud se umíte bavit a jste pro každou legraci, zkuste si zasoutěžit o možnost stát se na den naším zámeckým kolegou.(podrobnosti na www.zamek-litomysl.cz)
3. 6. - 6. 6. SH Kunětická hora – Putování za Kelty - hraný výukový program pro ZŠ spojený s prohlídkou hradu. Skupina Armentum připravila další výukový program, v jehož průběhu budou žáci nasmlouvaných základních škol hravou formou seznámeni s kulturou a civilizací starověkých Keltů. Součástí programu jsou kromě hraného vzdělávacího představení také ukázky keltských řemesel (ražba mincí, mletí obilí, šperkařská dílna...) a další aktivity, do kterých se mohou děti zapojit, stranou přitom nemusejí zůstávat ani pedagogové. Připravena je rovněž prohlídka hradního paláce s výkladem o historii Kunětické hory. Místo konání: nádvoří a hradní palác. Čas: 9.00 – 12.00 hodin
 
7. 6. a 8. 6. SZ Slatiňany - Pokrok nezastavíš – speciální prohlídky, při kterých projdete zámek doslova "od sklepů až po půdy". Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Prohlídka proběhne vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin.
.8. 6. SZ Slatiňany -  Písňový recitál Jany Sychrovské - Pěvecké vystoupení mezzosopranistky Jany Sychrovské a jejích hostů v působivém prostředí zámecké knihovny. Začátek v 18 hodin.
9. 6. – 13.6. SH Litice - Tradiční řemesla na hradě Litice – naučný program pro školní mládež (pouze pro předem hlášení skupiny)
13. 6. SZ Sychrov - od 20:30 hodin -  zámecký park - Noc na Karlštejně                  
Komediální muzikál  Noc na Karlštejně  dle filmového zpracování Zdeňka Podskalského s hudbou Karla Svobody.
V hlavních rolích  Pavel Vítek, Jan Rosák, Petr Jančařík a další.
Areál otevřen od 19,30 hod. Vstupné 300,- Kč
Předprodeje: Ticket art, Firo tour Liberec, Firo tour Mladá Boleslav, Regionální turistické informační centrum Turnov, CK Indivindi Jablonec n.N.
 
13. 6. – 6. 7. SZ Litomyšl - Smetanova Litomyšl
14. 6. SLS Vysočina - Od kliky k elektřině - doprovodný program k celosezónní výstavě, ukázky vývoje pohonných jednotek zemědělských strojů a nářadí
14. 6. SLS Vysočina - Od kliky k elektřině - doprovodný program k celosezónní výstavě, ukázky vývoje pohonných jednotek zemědělských strojů a nářadí

 

27. 6. SZ Slatiňany - Chrudimská komorní filharmonie na zámku - Tradiční koncert filharmonické hudby pod šírým nebem. Chrudimská komorní filharmonie pod taktovkou dirigenta Martina Profouse vystoupí na nádvoří slatiňanského zámku. Koncert se koná pouze za příznivého počasí.
28. 6. SZ Slatiňany - Velký jezdecký den – Národní hřebčín Kladruby nad Labem ve spolupráci se státním zámkem Slatiňany pořádá tradiční celodenní akci zasvěcenou koním a jezdectví. Program se uskuteční v atraktivním prostředí zámeckého parku.
30. 5. – 29. 6. SH Kunětická hora - Letní divadelní scéna VČD Pardubice  - Balada pro banditu, Sen noci svatojánské. Vždy od pátku do neděle od 20.30 na rondelu pod věží, před každým představením večerní prohlídka hradu v 19.00
SZ Slatiňany - Červen – září - Výstava Schmoranzové – stavitelé ze Slatiňan
SLS Vysočina - Červen - září - Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům - rodiny s dětmi si mohou zahrát zajímavou hru v rámci jednotlivých expozic, o vybraných sobotách a nedělích ukázky řemesel a zvláštní doprovodné programy
SLS Vysočina - Leden - prosinec - Živá historie - speciální programy pro školy i veřejnost, podrobná nabídka na www.vesely-kopec.eu a v samostatném letáku. Upozornění: účast na těchto programech je nutné objednat předem. Například programy: Tak nám zabili Ferdinanda, Rodokmen, Betlém školám, Masopust držíme.
SZ Slatiňany – dětské prohlídky s žokejkou Latou, plnění úkolů během těchto prohlídek v rámci projektu http://www.otevrte13komnatu.cz/ , kdy návštěvníci sbírají klíče ze zapojených deseti objektů. K získání klíče k tajuplné Třinácté komnatě stačí navštívit sedm z deseti zapojených objektů a rozluštit uložené hádanky.