Jak využít budovu Dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera ve Slovanské ulici?
 
Když před lety získala Univerzita Pardubice budovu českotřebovského dislokovaného pracoviště ve Slovanské ulici do svého vlastnictví, brali jsme to ve městě jako jeden z důkazů, že zde univerzitní pracoviště zakotví natrvalo a že se bude dále rozvíjet, rozšiřovat a nově vybavovat. V České Třebové studovali a studují studenti  vyšších ročníků školy, ve městě probíhaly také státní zkoušky a dizertace, uskutečnily se promoce. Ta první byla ještě v obřadní síni českotřebovské radnice, další potom v malém sále Kulturního centra. Nyní není studentů pro obor Kolejová vozidla dostatek, promoce jsou v Pardubicích.  Škola budovu na Slovanské ulici v plném rozsahu nepotřebuje, stačí ji dvě nejvyšší podlaží. Celý objekt má jistě také velké provozní náklady. V Pardubicích byla mezitím postavena nová moderní budova Dopravní fakulty. Univerzita Pardubice jedná s Městem Česká Třebová o možném odkoupení budovy, dokonce již stanovila cenu, za kterou budovu odprodá. Je to částka kolem 4,5 milionu korun. Dá se dokonce napsat, že Univerzita na odkoupení budovy spíše naléhá. Starosta Jaroslav Zedník vidí budoucnost budovy ve spojení s městskou knihovnou, spojení veřejná knihovna - vysoká škola se zdá jako optimální a městská knihovna přitom velmi potřebuje své prostory zvětšit. 
Po převzetí budovy však přijde další etapa rekonstrukce, bez ní nelze budovu pro knihovnu dobře využít.  Jde nejen o velkou změnu dispozice (jde o bývalou svářečskou školu, postavenou začátkem sedmdesátých let minulého století), ale také o potřebu zateplení. To vše bude spojeno s poměrně velkými náklady. Na akci sice existují také možnosti dotací od jednotlivých  ministerstev  (nikoliv evropské) jednak na zateplení (MŽP), snad také na ministerstvu školství. V každém případě by větší část nákladů rekonstrukce neslo město, což může být i hodně přes 20 milionů korun, které bychom investovali do budovy, která dnes vlastně není naše. A máme přitom spoustu potřeb na  investice do vlastních nemovitostí a jejich rozvoje 
V jiném článku jsem psal o tom, že lze městskou knihovnu vyřešit daleko lacinějším způsobem, tedy plným využitím budovy ve Smetanově ulici 173 s tím, že GE Money bank lze nabídnout jiné prostory na Novém náměstí (přízemní hotelového domu ČD, nyní připravovaného k přestavbě). Bude to rychlejší i lacinější (ušetřené miliony lze dobře využít pro jiné účely  (např. výstavba nové ZUŠ, na kterou by šlo získat evropskou dotaci, opravu školních budov, výstavbu infrastruktury pro sport.....) 
 
Problém co s budovou dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty vysoké školy tím však zůstane neřešen. Není to sice úplně problém města, avšak Město by však mohlo přece jenom nějak pomoci. Třeba tím, že by si volné prostory v budově zatím pronajalo a umístilo zde  část městského úřadu. Šlo by o ty odbory MěÚ, které jsou dnes umístěny různě mimo centrum města. Konkrétně sociální odbor MěÚ je umístěn v Habrmanově ulici v přístavbě (vlastně v bytové zóně) a musí  TEZE platit nájem kolem 200 tis. Kč, další prostory požaduje českotřebovské  pracoviště Úřadu práce, pro který je dosavadní umístění v ulici Na Strouze u Nového náměstí nedostatečné.  Do centra města by se dal také umístit odbor dopravy, dnes umístěný v areálu služeb v Podbranské ulici vlastně v průmyslové zóně. Dnes sídlí v objektu, který město zakoupilo od firmy Hác (a provedlo jeho rekonstrukci). Objekt by se dal po přestěhování odboru  prodat. Potom bychom měli Městský úřad umístěn jen ve dvou budovách cca 250 metrů od sebe přímo v centru města, což by byl jistě i přínos pro organizaci práce úřadu i pro občany. I zde by bylo možné nakonec budovu od Univerzity Pardubice odkoupit, rekonstrukce by se dala dělat postupně částech a nemusela by mít takový rozsah jako pro městskou knihovnu. Stavaři také namítají, že stropy v budově by neměly pro městskou knihovnu dostatečnou nosnost... (MM)