Geniální klavírista Lukáš Vondráček
počtvrté v České Třebové

Závěr koncertní sezóny věnované vážné hudbě se letos protáhl do měsíce června a dvěma koncerty Jeden z nich nás ještě čeká - bude to výběr z díla Bohuslava Martinů, který uslyšíme v podání Alžběty Poukarové (viloloncello) a Renaty Adraševové  (klavír) ve středu 25. června. Ten ten druhá se uskutečnil dne v pátek 6. června ve velkém sále Kultutního centra.  Vystoupil světový klavírista první třídy Lukáš Vondráček, který přijel do České Třebové již počtvrté, opět v doprovodu své maminky. Českou Třebovou vnímá jako významnou zastávku na cestě domů do Opavy i když si opravdu může vybírat z mnoha nabídek především v zahraničí.Poprvé jsme se měli možnost setkat  s Lukášem Vondráčkem  v r. 2003 kdy vystoupil spolu se svou maminkou  jako klavírista při hře na dva klavíry při prezentaci opavského nastudování komické opery P. Burjharda Ohňostroj. Další rok na to 1. října 2004 Lukáš Vondráček „pokřtil" nové koncertní křídlo ve Velkém sále Kulturního centra a v květnu 2007 u nás vystoupil jako sólista v Gershwinově „Rapsodii v modrém".  Nyní se po sedmi letech představil osmadvacetiletý  Lukáš v novém recitálu, na kterém přednesl (samozřejmě zpaměti a často i se zavřenýma očima)  tři náročné sonáty:
 
Haydn: Sonáta C Dur, Hob XVI:50  1) Allegro,  2) Adagio,  3) Allegro molto
Prokofjev: Sonáta B Dur, c.7 Op.83  1) Allegro inquieto,  2) Andante caloroso, 3) Precipitato
Brahms: Sonáta F moll, c.3 Op.5   ) Allegro maestoso  2) Andante espressivo  3) Scherzo. Allegro energico avec trio  4) Intermezzo. Andante molto  5) Finále. Allegro moderato má rubato
 
Jako zázračné dítě začal Lukáš Vondráček (21. 10. 1986) sbírat první zahraniční úspěchy již v deseti letech. Za 17 let své kariéry vystoupil ve 32 zemích světa v prestižních sálech jako Wigmore Halí v Londýně, Carnegie Halí v New Yorku, Kennedy Center ve Washingtonu, Čité de la Musique v Paříži, Sydney Opera House, Hong Kong City Halí, Palais děs Beaux Arts v Bruselu, Suntory Halí v Tokiu, Auditoři o National v Madridu, Tonhalle Zíirich a další. V Praze se představil několikrát s Českou filharmonií a v rámci festivalu Pražské Jaro.
Chlapec z Opavy dostal talent do vínku od obou rodičů. Ti ho poprvé ke klavíru posadili jako dvouletého, ve čtyřech letech přišlo první koncertní vystoupení, jako desetiletý absolvoval turné po Spojených státech. První CD mu vyšlo, když oslavil jedenácté narozeniny* a o rok později se stal posluchačem ostravské univerzity (nastoupit v sedmi letech na konzervatoř mu nedovolilo ministerstvo školství). Rozvíjení talentu se musel přizpůsobit provoz celé rodiny i školní docházka. Vždyť „takový klavírista se rodí jednou za třicet let," jak prohlásil legendární Vladimír Ashkenazy.
Pianistické základy, které mu vštípili rodiče, prohluboval na vídeňské vysoké škole pod  vedením Petera Barcaby, doma jej vedl Rudolf Bernatík. V roce 2012 dokončil studium na prestižní New England Conservatory v americkém Bostonu.
Orchestrů, s nimiž spolupracoval, je dlouhá řada - za všechny jmenujme London Philharmonie, BBC Philharmonie, Philharmonia, Royal Liverpool Orchestra, Petrohradská filharmonie, Hong Kong Philharmonie, Sydney Symphony, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, NHK Tokio a další. Hrál pod taktovkou Vladimíra Ashkenazyho, Paava Jarviho, Marin Alsopové, Jiřího Bělohlávka, Vasilije Petrenka či Zdenka Mácala. Na kontě má přes tisíc koncertů, letos vystupuje v USA, Itálii, Portugalsku, Španělsku, Německu, Anglii, Austrálii, Norsku, Jihoafrické republice, Brazílii a na Tchaj-wanu.
Lukáš Vondráček je vítězem mezinárodních klavírních soutěží v Pretorii (JAR), Hilton Head (USA) a Saň Marinu. V největší světové soutěži Vana Cliburna v americkém Texasu získal v roce 2009 cenu poroty. V rodné Opavě byl vyznamenán Cenou Petra Bezruce za mimořádný přinos v oblasti kultury.
 
Za pozvání do České Třebové Lukáše Vondráček veřejně poděkoval divákům a také řediteli Kulturního centra doc. Františku Preislerovi a  na závěr koncertu přidal ještě Píseň lásky od Josefa Suka.