Aktuálně z Místní akční skupiny ORLICKO                       

 
Otvíráme poradnu pro neziskové organizace

V době  myšlenek na  letní prázdniny  a  dlouho očekávané  dovolené  se snažíme   všem zájemcům o přísun  důležitých informací  poskytnout  pomocnou ruku  a  otevíráme   sérii seminářů a služeb zaměřených  na pomoc  Neziskovým organizacím s novými povinnostmi  v podmínkách nového občanského zákoníku (NOZ).  První ,  plně  obsazený  seminář  proběhl  v zasedací místnosti  MÚ v  Letohradě a pro velký zájem  následuje  i  v zasedací místnosti  MÚ v Žamberku.  Další semináře plánujeme dle zájmu na měsíc záři.
Jelikož  se snažíme vyjít našim  klientům i  široké veřejnosti  týkající  se tohoto tématu maximálně vstříc, zřizujeme také  poradnu pro Neziskové organizace s možností  konzultací s odborníkem. Podrobnější informace a přihlášku naleznou zájemci  na našich webových stránkách.  
 
Okénko do přípravy strategie MAS ORLICKO 

V rámci přípravy Strategie již proběhlo několik setkání s různými zájmovými skupinami. Nejdříve se sešla v Akademii Libchavy skupina ředitelů a učitelů škol z území MAS Orlicko. Dalšího setkání se zúčastnili zástupci neziskových organizací, kteří se zajímali především o nadcházející dotační období a informovali nás o svých projektových záměrech. Také již proběhla tři setkání s veřejností, která se uskutečnila v Ústí nad Orlicí, Dolní Čermné a Žamberku.
Zástupci MAS Orlicko také jednali o sociálně vyloučené lokalitě v Borku v České Třebové se zástupci místních aktivních organizací. Rovněž se diskutovalo o možných projektech realizovaných především organizací Naděje, která zde již působí několik let a má v této činnosti bohaté zkušenosti.
Pro větší přehled veřejnosti, propagace a možnosti zapojení se do příprav Strategie jsme založili stránku „Místní akční skupina Orlicko“ na sociální síti Facebook. Zde se můžete informovat o aktualitách, pořádaných akcích a naší průběžné činnosti. Budeme rádi, když nám pošlete Vaše podněty a názory.

 

Jedeme všichni – cyklojízda nadchla nejen účastníky

O státním svátku 8. 5. vyrazil peloton ze Lhoty u Háje ve Slezku  a 4 dny putoval ze Severní Moravy přes Jeseníky do východních Čech. Na trase bylo celkem 11 zastavení, z nichž na každém si návštěvníci mohli vyzkoušet jízdu na trenažéru a vyšlapat si ovocný koktejl, jízdu na jednokolce, skákací boty a samozřejmě i elektrokolo. Další podobná akce je předběžně naplánována na 17. až 20. 9.
Na léto připravujeme semináře nejen pro provozovatele atraktivit v cestovním ruchu. Tématem seminářů bude podpora elektrokol v cestovním ruchu a elektromobilita. Navštívit nás a vyzkoušet si elektrokolo také můžete na různých regionálních akcích, v nejbližší době na Letohrádkách. Pro informace o jejich místě a času konání koukněte na stránky MAS.
Z realizací projektů
Realizace projektů žadatelů úspěšně pokračuje. Od začátku letošního roku bylo na našem území dokončeno celkem 36 projektů v celkové hodnotě přes 15 milionů korun, např.: dětské hřiště v Jablonném nad Orlicí, vybavení cyklostezek v Letohradě, Králíkách a Červené Vodě, rekonstrukce Centra pod střechou Oblastní charity Ústí nad Orlicí aj.
 
MAS ORLICKO  na chovatelském dni   

MAS ORLICKO  v uplynulém období pomohlo zrealizovat úspěšným žadatelům o dotaci několik projektů týkajících se i zemědělství.
Nemohli jsme si nechat ujít příležitost a trochu se i pochlubit, že naše práce má smysl a předvést jeden konkrétní projekt z mnoha ve skutečnosti. Na Chovatelský den v Bystřeci   dne 5. 6.2014 přivezl ukázat jeden z našich členů fixační klec pro dobytek, pořízenou právě z dotačního programu minulého období.
  
Krásné léto Vám přejí pracovníci MAS ORLICKO