Moc = mandát k čemukoliv, třeba i veřejnému šíření zkreslených, nebo nepravdivých informací ??   

Reaguji tímto na odpověď p. místostarostky ing. Jaromíry Žáčkové na otevřený dopis  jednoho z rodičů našich žáků, pana Jaroslava Plocka. Dopis p. místostarostky je bohužel velmi nepřesný a nepravdivý. Tímto mě veřejně diskredituje v očích rodičů, žáků, studentů i celé českotřebovské veřejnosti. Nyní se pokusím stručně doložit tato tvrzení.
Nejprve malá poznámka. Od počátku nechápu, proč je do celé záležitosti stále zahrnován i Dům dětí a mládeže. Pokud se rada rozhodla vypsat konkurz i zde, je to její rozhodnutí. ZUŠ jsou zařazeny do sítě škol stejně jako základní školy. Viz citace … a poskytují základy vzdělání v jednotlivých uměleckých oborech: hudebním, výtvarném, tanečním a literárně dramatickém“. Proto si přeji stejné podmínky, jako mají ostatní ředitelé a ředitelky ZŠ a MŠ ve městě.
Není pravda, že vedení Města rozhodlo, že bude snazší odložit výběrová řízení na pozdější dobu atd.. Krajský úřad si tehdy zapracoval do Dohody o převodu podmínku, že se nabyvatel (tzn. Město ČT.) zavazuje ponechat stávajícího ředitele ve funkci. Není pravda, že při převodu ZŠ a MŠ na Město, byli stávající ředitelé podrobeni konkurzu. Město je tehdy převedlo od Okresního úřadu v Ústí nad Orlicí taktéž bez „prověření“ konkurzem. Z toho jasně vyplývá, že zde absolvovali konkurz pouze zcela noví ředitelé, kteří v daných školách ještě funkce ředitelů nikdy nezastávali. Toto jsem již uváděl i ve svém článku „Konkurz bez hranic“. Potom nechápu, čím má na pana Plocka i na veřejnost zapůsobit informace, jak jsme pomohli kolegovi z Heřmanova Městce, který potřeboval úředně zvýšit kapacitu své ZUŠ o 40 žáků. Je to velmi běžný způsob pomoci tam, kde je to třeba. Skutečnost, že ve stávající době byla kapacita naší školy využita „pouze“ na 60 %  je velmi dobré, jinak bychom kolegovi nemohli pomoci. Kapacita školy není žádný ukazatel, představující zájem dětí, resp. rodičů, o studium na naší škole. Je to zcela technická záležitost, kdy se vypočítají čtvereční metry, obsah učeben atd. Tato kapacita je určitým vodítkem pro bezpečnost a zdraví žáků i pedagogů. Konečným subjektem bylo nakonec Ministerstvo školství, které svým ROZHODNUTÍM, pod č.j. 40 078/2011-25 z 1.9.2012, schválilo snížení kapacity na 790 žáků, a tak pomohlo vyřešit situaci ZUŠ v Heřmanově Městci.
Dále objasním citované výroky p. místostarostky: „..minimálně komunikoval s vedením Města“..není pravda, vše co bylo třeba, bylo projednáno, často i s příslušnými odbory Města. ..“nedostatečně reagoval na opakované upozornění o potřebě zřízení, aktualizaci internetových stránek“.. Nemám jediný dokument, nebo vytýkací dopis na toto téma. Webové stránky máme řadu let zřízené, je v nich vše podstatné, co je třeba. Všechny potřebné informace jsou aktualizovány. Upoutávky na koncerty, výsledky soutěží a další významné akce jsou prezentovány na Českotřebovském zpravodaji. Zcela jistě to ale není důvod k sesazení ředitele. ..“zpřístupnění na webu školy protokol z provedené inspekční činnosti ČŠI..“ Podle p. místostarostky je tento dokument neveřejný. Toto tvrzení se nezakládá na pravdě. Protokol je veřejný – ověřeno na Českou školní inspekcí.

Jako ředitel a manažer školy nezajistil dostatečné prostory pro zkoušky některých oddělení atd…“ Toto pokládám za vrchol diskreditování mé osoby. Z mnoha dokumentů je zřejmé, jak velmi jsem usiloval o dodržení původního slibu, že bude Malá scéna pro ZUŠ, jako náhrada za malý sál tehdejšího „Dělnického domu“, dále za neúspěšnou snahu o slíbenou event.. přístavbu sálu k hlavní budově v Kozlovské ul. (viz. usnesení zastupitelstva 4.4.2001). Mnohokrát jsem vysvětloval, že bychom zde museli mít zcela jiné zázemí, LDO - sklad pro ukládání rozměrných kulis a kostýmů, převoz černého divadla je technicky nemožný, kabinet pro učitele. Hudební obor – v dalším skladu by se musely umístit dva klavíry, cembalo, notový archiv, stojany na noty. Taneční orchestr – zázemí pro uložení zvukové techniky, bicí soupravy, elektr. kláves. Pěvecké oddělení a oddělení elektr. klávesových nástrojů by neměly možnost zkoušet s ozvučovací technikou. Každému je navíc jasné, že musí být v Malé scéně vždy nějaký správce, který ručí za pronajaté prostory, není ani možné jít neplánovaně zkoušet např. s klavíristy, zpěváky, houslisty atd. tak, jak tomu bylo do r. 2001 v Dělnickém domě, kde jsme měli k dispozici celou budovu, hlavně pak malý sál.
Další odstavec je zcela účelový. „…vzhledem k vynikajícím výsledkům Velkého swingového orchestru, vedení města atd..- musí jezdit zájemci do okolních měst“…za prvé se mnou žádné vedení Města o tomto nejednalo, za druhé p. místostarostka zcela opomenula, že na škole působí již šestým rokem vynikající taneční orchestr (převážně dechový), jehož jsem byl iniciátorem. Řada studentů tohoto orchestru samozřejmě později působí ve Velkém swingovém orchestru. Jediné, co jsme nevyučovali, byly bicí nástroje, a to již od letošního škol. roku také neplatí. Máme prozatím čtyři žáky. Nehledě k tomu, že výběr vyučovaných nástrojů nikde nesestavuje zřizovatel, ale ředitel školy. Našli jste do této chvíle v těchto řádcích nějaký důvod, či závažné pochybení ředitele, aby musel být odstraněn? A navíc takovým způsobem, že nemůže být ani pověřen řízením do okamžiku dalšího konkurzu?
Další mylné tvrzení p. místostarostky se týká školného. Ze zákona výši školného stanoví výhradně ředitel školy formou „Rozhodnutí“, při čemž se řídí zákonem 71/2005 Sb. §8, který jsme neporušili.
P. místostarostka sice argumentuje  naším nejvyšším školným v okolí, ale samozřejmě již neuvádí, že např. nevybíráme půjčovné za nástroje, žáci mají veškeré kopírování notových materiálů zdarma, u smyčcových nástrojů je samozřejmostí výměna strun, potažení smyčců a běžný servis u všech dalších nástrojů taktéž zdarma. Žáci, kteří již navštěvují výuku na některý hudební nástroj a mají zájem o Literárně dramatický obor, či pěvecký sbor, již v těchto dalších oborech školné neplatí.
Domnívám se, že to na vysvětlení zcela postačuje. Vážený pane Plocku, vážení čtenáři, posouzení již nechám na vás. Mrzí mě,  že se mě představitelé města, pro jehož děti jsem se tuto školu snažil rozvíjet co nejlépe, z nepochopitelných důvodů rozhodnou zcela odstranit, a to navíc rok před 70. výročím založení naší školy. Abych jejich  jednání pochopil, chybí mi k tomu vědomí, že rozhodli lidé, kteří problematice uměleckého školství alespoň trochu rozumí a nečiní tak pouze z pozice moci.
 
V České Třebové 19.6.2014                                                               MgA. Bohuslav Mimra, ředitel ZUŠ Česká Třebová