Noc kostelů byla organizována v pátek 23. května. V České Třebové byla pojata ekumenicky, od 17 hodiny byly otevřeny k prohlídce veřejností, často s výkladem a s možností rozhovoru všechny kostely a modlitebny církví, na řadě míst  byl zorganizován zajímavý program. Podobně v kostele sv. Bartoloměje v Semaníně  a v kostele sv. Prokopa v dlouhé Třebové. Bylo pěkné jarní počasí a možnost prohlídky kostela a účasti na programu využily stovky občanů z našeho města.  Jako zajímavost je třeba uvést zahajovací koncert dechové hudby Řetůvanka v kostele sv. Jakuba v České Třebové. Řetůvanka vystoupila v květnu v České Třebové na třech koncertech a to vždy s jiným programem. Svědčí to o velké šířce jejího repertoáru a kvalitě jejich hráčů. je to náročné absolvovat mimo pravidelné zkoušky ještě tolik koncertních vystoupení. Pro koncert v kostele sv. Jakuba  byla Řetůvanka posílena dalšími muzikanty především z Litomyšle a dokonce až z Pardubic.
Řetůvanka a především její neúnavný kapelník Jiří Zeman připravili krásný koncert, na kterém zazněly jak sakrální skladby, tak i   skladby z muzikálů, Zvuk žesťových nástrojů v kostele běžně neslyšíme a proto byl koncert Řetůvanky na zahájení Noci kostelů pro posluchače velkým zážitkem, který by se měl zopakovat třeba při jiné příležitosti.
Koncert a celý program Noci kostelů zahájil Otec Miloš Kolovratník, přivítal  návštěvníky i hostující kapelu, jak sám řekl, tak se na žestě v kostele velmi těšil, sám kdysi v takové kapele hrával.... Noc kostelů pak pokračovala svým stanoveným programem, řada návštěvníků pak zamířila ještě na další akce v českotřebovských kostelech a modlitebnách. (mm)