Junior Open a MČR mládeže                                                 

Nejmladší Mistr ČR Obedience je z Kynologie Javorka!
Tři starty – tři vítězství!
 
V sobotu 24.května uspořádala naše organizace již počtvrté unikátní republikový závod pro mladé psovody. Letošní ročník proběhl pod osobní záštitou hejtmana Pardubického kraje  
Ojedinělý je především sloučením různých kynologických disciplín a rovněž pořádáním na stadionové ploše, resp. dvou plochách vedle sebe. Týmy také mohou startovat ve více disciplínách. Díky těmto specialitám je soutěž atraktivní nejenom pro samotné závodníky, ale rovněž pro diváky. Celý projekt naší členky Ivety Skalické letos doznal dalších změn. Součástí bylo, mimo již zavedeného MČR mládeže Obedience,  zcela první oficiální MČR mládeže Dogdancingu. Novinkou pro MR Obedience bylo udělení titulu CACIOB. V rámci světové FCI jsou obě tato MR mládeže pořádána pouze v naší republice!
Časový harmonogram byl velmi náročný, ale klapal naprosto přesně od časného rána do večerních hodin. Celé akci přálo i počasí. Na stopách nás sice překvapil silný déšť, ale na výkonech se to neprojevilo. Na stadionu zapršelo až k večeru, když nastupovali nejvyšší třídy Obedience a takové týmy se musí s náladami počasí „poprat“.
Na startech se během závodu vystřídalo neuvěřitelných téměř 80 mladých a juniorských psovodů z celé ČR. Z Družstva mládeže PK, které trénujeme v areálu Javorka, nastoupilo celkem 10 psovodů v 17ti startech!
Na 1.MČR ml. Dogdancingu startovala naše Eva Jindrová se švýcarkou Branwen a obsadila 4.místo. Tato dvojice pak velice úspěšně startovala i odpoledne v Obedienci, kde obsadila první místo ve své třídě a 3.místo v Juniorech B. Zcela stejný výsledek získala Eva i s fenou Banji – 1.místo ve třídě a 3.místo v Juniorech A.
Ve všestrannosti se výtečně dařilo Lucce Minaříkové s Altem, která získala titul Mladý mistr VČ a titul Nejlepší poslušnost. Další náš člen Karel Brulík který závodil v této disciplíně se 2 psy, obsadil 2.místo v hlavní kategorii a získal titul Nejlepší obranář. Ve stopařské kategorii FPR se na druhém i třetím místě umístila rovněž členka Družstva Lucka Zárubová s ovčačkou Chilli a s malinois Anellou.
Největšího úspěchu pro náš závodní tým ovšem dosáhla teprve 9ti-letá Karolínka Hyláková s borderkolií Indym, která celkem 3 starty v hlavních kategoriích suverénně proměnila ve 3 vítězství! Obdivuhodné bylo, jak tento tým zvládl tak náročné fyzické vypětí po celý den. Karolínka vyhrála kategorii FPR-stopaři, ihned po návratu na stadion bravurně zvládla třídu Baby classe a po krátkém odpočinku nastoupila na MČR mládeže Obedience. Byl to pro ni zcela první start v této náročné disciplíně, představující vrchol ovladatelnosti a poslušnosti psa, přesto společně s Indym porazila loňskou mistryni a kromě hlavního titulu se tak stala oficiálně zcela nejmladším Mistrem ČR Obedience!
V juniorské kategorii OB opět startovala účastnice MS a jedna z nejlepších závodnic OB v současnosti - Kristýna Vojkovská s importovanou borderkolií Never, která obhájila Juniorský titul již potřetí za sebou! Letos navíc získala i nový titul CACIOB a stala se tak druhým psovodem v ČR, který jej obdržel. Výkon tohoto týmu je opravdu vrcholem sportovní kynologie, který Obedience nabízí – úžasná spolupráce týmu, perfektní reakce na povely, obrovské nadšení i naprostá preciznost, víc není třeba dodávat. Jsme opravdu rádi, že u nás pravidelně soutěží!
Ke kvalitě organizace jistě přispěly i týmy rozhodčích – mezi jinými především několikanásobná účastnice MS Obedience L.Richterová, Mistr světa a Evropy Dogdancingu V.Gregorová a účastnice MS a ME Dogdancingu L.Smolíková.
Všichni závodníci obdrželi krásné a hodnotné ceny od našich stálých partnerů – Dog Trace Němčice, Nativia Letohrad, Vétoquinol Nymburk a D4M Karviná. Skvělou pohodu tvořili i samotní závodníci, kteří si navzájem fandili a s nadšením sledovali i další disciplíny.
I příští rok bude ve znamení obou Mistrovství, autorka projektu připravuje navíc nové kategorie sportovní kynologie a opět rozjednala zahraniční účast, takže bude nač se těšit.
 
Organizační výbor ZKO Javorka