Středisko Javor hlásí:
českotřebovští skauti na sletu skautů ve Swidnici  

Ve dnech 6. 6. – 8. 6. 2014 se českotřebovští skauti vydali za harcery z Olawy. V pátek po příjezdu jsme si popovídali, co se od minulé akce změnilo a upřesnili jsme program následujícího dne. Na sobotu jsme byli pozváni na Slet dolnoslezských skautů, který se letos konal ve městě Swidnica.
Jelikož je město od Olawy vzdáleno asi 70 km, tak jsme museli vyjet již v 7:00 hod. Z Olawy na slet jelo asi 100 harcerů. Nejprve jsme si mohli prohlídnout zdejší katedrálu, kde probíhala mše. Pak již byl na náměstí slavnostní nástup, kde byli oceněni harceři, řekli se podrobnosti k programu celé akce. Dalším bodem byla celoměstská hra, která účastníky zavedla na nejzajímavější místa ve městě. My jsme se, jako asi každý, kdo zde nebyl, těšili na světově unikátní protestantský kostel Míru, který je zapsán jako památka UNESCO. Během hry jsme mohli využít znalosti, které jsme se naučili na schůzkách. Po skončení této hry byl na náměstí jarmark, pak následovalo vyhodnocení. Po něm již byl koncert, kde vystoupily skautské kapely. Celého sletu se dle organizátorů zúčastnilo na 1600 harcerů.
I přes teplé počasí se program vydařil, protože velkou část akce se organizátoři snažili umístit buď v parcích, popř. alespoň do stínu. Večer jsme se vydali nazpět do Olawy.
Po příjezdu jsme si zazpívali písničky a pak jsme domlouvali největší letošní akci – tábor Lubiatowo, kam se naši skauti vydají 19. 7.
V neděli byl státní svátek, kdy mají všechny velké obchody zavřeno, tak byl na silnicích klid a my jsme mohli klidně jet domů. Cestou jsme se stavili v obci Zloty Stok, kde jsme shlédli zdejší štoly, kde se těžilo zlato a arzen. Velkou výhodou bylo, že jsme dostali českou průvodkyni, tak jsme si mohli prohlídku pěkně užít. Pak již následovala cesta domů.
Akce spolupráce s polskými harcery z Olawy jsou podpořeny Pardubickým krajem a Městem Česká Třebová.
Fotografie z akcí si můžete prohlédnout na stránkách: http://trojka.e-skaut.cz/fotogalerie/2014-06-06-zlot-choragwi-dolnoslaskiej/
 
3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová