Slunovrat na pravěké osadě Křivolík již tento víkend         

Šestý ročník Festivalu živého pravěku v experimentálně archeologickém centru Křivolík, poblíž České Třebové, se letos bude odehrávat již o tomto víkendu 21. - 22. června. Tématem letošního festivalu je oslava letního slunovratu. Návštěvníci budou moci shlédnout oživlou pravěkou osadu v plném proudu příprav na tuto oslavu, ochutnat speciality historické kuchyně, prohlédnout si výrobu textilu, uvidí postup stavby doškových střech a několik výjevů ze života našich předků.
Na výletu do pravěku, který na konci června společně podnikneme, se ocitneme v osadě, jejíž obyvatelé se právě chystají slavit příchod léta Slunovrat. Přicházejí i zástupci dalších kmenů, aby uctili bohy a utužili přátelské vztahy. Návštěvníkům ukážeme, jak se dá jednoduše vyrobit sýr a jak krásně voní chlebové placky přímo z pece. Léto budeme vítat věnečky z kvítí, tancem dívek, bojem chlapců a dobrým jídlem a pitím. Pro děti jsou připravené drobné dílny a programy. Akce je nezisková a vstupné dobrovolné.
S šestým ročníkem festivalu bude jistě mnoho k vidění. Nepůjde jen o nové stavby, kterých v EAC Křivolík od loňska vyrostlo hned několik. Připravujeme nové edukativní dílny pro mládež a samozřejmě ukážeme několik nových řemesel a každodenních činností, kterým se věnovali naši předkové, a které se dnes už vytrácí. Celá akce je zamýšlena jako zábava a uvolnění pro celou rodinu a širokou veřejnost. Přijďte prožít dva dny živé prezentace dávné historie uprostřed nádherných lesů a údolí nedaleko České Třebové!
Chcete pravěkou atmosféru nasát ještě před návštěvou Křivolíku? Podívejte se na festivalový web http://festival.krivolik.cz/.