Českotřebovský deník 161/2014 (6.7.)                                    
Koalice pro Českou Třebovou doplnila a aktualizovala svou webovou stránku 

Během víkendu byla doplněna a aktualizována webová stránka www.koaliceproct.cz. Byly zavedeny rubriky komentující práci současného zastupitelstva města a rady města, kam bylo  zařazeno jednotné stanovisko Koalice pro Českou Třebovou ke konkurzu (vlastně odvolání) ředitele ZUŠ Česká Třebová Bohuslava Mimry. Nechybí ani nová skupinová fotografie členů Koalice a informace o přípravě námětů pro budoucí zaměření činnosti v novém volebním období. Pro tento účel připravuje Koalice pro Českou Třebovou pro občany města a voliče anketu. Podle jejího výsledku bude právě dokončeno zaměření volebního programu pro příští léta.  Informace o činnosti koalice najdete také na facebooku: http://www.facebook.com/Koaliceproct. 
Dny města – „Dni Koguta“ -  Olawa 2014 

Ve dnech 20. až 22. června 2014 se v našem polském partnerském městě Olawa uskutečnily tradiční Dny města. Kromě zástupců českotřebovské radnice se oslav účastnila i početná delegace z olawských  partnerských měst -  německého Oberasbachu a sicilského města Gargallo Priolo. Jedním z hlavních bodů oslav bylo připomenutí 15. výročí od zahájení spolupráce s německým  Oberasbachem. Při této příležitosti  byl vysazen pamětní strom na olawském náměstí před městským úřadem.
Program byl naplněn vystoupením kulturních skupin, z nichž pro nás bylo velice zajímavé vystoupení OK bandu, který vystupoval i v České Třebové. Tato skupina ve spolupráci se studenty gymnázia si vedle hudební produkce připravila i dokument o životě v Olawě v 80. letech.  Vedení našeho města se rozloučilo se starostou města Francziszkem Październikem a jeho zástupcem panem Jerzym Hadryszem a též s tajemnicí MěÚ Olawa paní Ewou Szczepanik, kteří již nebudou v dalším volebním období dále pokračovat v práci na radnici. Pří této příležitosti bylo konstatováno, že v příštím roce uplyne již 15 let od podepsání smlouvy o družební spolupráci mezi oběma našimi městy. Nejbližší akcí, kterou budeme v rámci česko-polské spolupráce realizovat, je pozvání polských fotbalistů na turnaj pořádaný naší městskou policií v září letošního roku.
Ing. Jaromíra Žáčková místostarostka města Česká Třebová

 

V sobotu 6. září bude Den otevřených dveří v CZ LOKO

V sobotu 6. září se pro širokou veřejnost otevřou v České Třebové brány společnosti CZ LOKO v rámci Dne otevřených dveří. Ten ukáže nejen současnou moderní tvář firmy, ale připomene i 165 let od založení zdejších železničních dílen. Ve školicím středisku bude k vidění videoprezentace společnosti, v jednotlivých provozech pak lokomotivy, speciální kolejová vozidla, elektrické točivé stroje a další zařízení Prostě všechno, co k významné firmě českého železničního průmyslu patří. Už nyní zveme.
 
CZ LOKO získalo výroční cenu ARCI

Velkým úspěchem, prvenstvím v kategorii Kolejová vozidla pro železnici, skončil pro akciovou společnost CZ LOKO letošní 7. ročník Výročních cen ACRI, které se udělovaly v květnu v Praze v rámci Žofínského fóra o aktuálních problémech české a evropské železnice. O prvenství se zasloužila komplexní modernizace montážního vozu pro údržbu a opravy trakčního vedení MVTV 2.2. Cenu převzal Bedřich Bulička, ředitel pro strategii a projekty, který ji pokládá za logické vyústění inovativních postupů a vývoje, jemuž se firma dlouhodobě věnuje. „Dokážeme nabízet nová technická řešení za ceny, které zákazníci akceptují. Vede-li to k lepším jízdním a užitným vlastnostem vozidel a jejich ekonomičtějšímu provozu, pak jsou zákonitě spokojeny obě strany, výrobce i uživatel," poznamenal ředitel. Právě to nastalo i u montážního vozu MVTV 2.2, který představuje další úspěšný projekt rozvoje speciálních drážních vozidel. porota ocenila především změnu systému přenosu výkonu, kde byl původní hydrodynamický nahrazen elektrickým pohonem obou náprav. To umožnilo zvýšit výkon i spolehlivost, zlepšit trakční i chodové vlastnosti vozidla. Zvýšil se také komfort  a bezpečnost obsluhy, klesla spotřeba paliva a náklady na provoz vozidla. Naopak se zvýšila jeho rychlost na 90 km/h. Instalací nové zdvihací a otočné plošiny pak vozidlo získalo širší využití při údržbě a opravách nejen trakčního vedení. Výsledky českého železničního průmyslu za rok 2013 jsou srovnatelné s rokem předchozím. Na celkovém obratu 80 miliard Kč se zhruba polovinou podílí export. (re)
 
Sektorová rada pro strojírenství získala již potřetí v řadě "excelenci"

Realizace veřejné zakázky Národní soustava kvalifikací 2, za níž zodpovídá konsorcium Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR a společnosti TREXIMA, spol. s r.o., se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. Sektorové rady pilně pracují na tvorbě posledních profesních kvalifikací, a protože už jich je nyní více než 600 schválených a využitelných (jejich přehled naleznete na www.narodnikvalifikace.cz), soustřeďují se také na implementaci Národní soustavy kvalifikací do personální praxe zaměstnavatelů. Aby měli sektorové rady přehled o svých výstupech, hodnotí se již třetím rokem jejich práce prostřednictvím excelence sektorových rad. Sektorové radě pro strojírenství, na jejíž práci se prostřednictvím Mgr. Tomáše Brancuzského významně podílí i českotřebovská společnost CZ LOKO, se i tentokrát podařilo splnit všechna stanovená kritéria hodnocení a získat excelenci za rok 2013. K ukazatelům, které se hodnotí, patří například potenciál sektorových rad, tedy reprezentativní zastoupení sektorových rad, složení pracovních skupin, apod. Dále excelence posuzuje plnění úkolů a harmonogramu. Zcela zásadním indikátorem je pak aktivita sektorových rad při implementaci výstupů své práce do personální praxe zaměstnavatelů a také při propagaci přínosů NSK na veřejnosti.
Sektorová rada pro strojírenství, v roce 2013 jako jediná ze všech 29 sektorových rad, splnila téměř všechny zadané úkoly a některé dokonce i přeplnila. Právě v již zmíněné implementaci byli její členové velmi úspěšní, jak sami u sebe – tedy u svých zaměstnavatelů, tak obecně ve strojírenském sektoru. Principy NSK se podařilo implementovat v několika oblastech personální práce, např. při náboru nových zaměstnanců (inzeráty na volná pracovní místa s akceptací osvědčení o zkoušce z profesní kvalifikace), v popisech pracovních pozic, v personálních směrnicích, ale také při získávání autorizací, aby měli zájemci o námi vytvořené standardy profesních kvalifikací možnost absolvovat zkoušku a získat osvědčení o zkoušce z profesní kvalifikace a rozšířit tak řady již úspěšných držitelů.  Členky a členové Sektorové rady pro strojírenství byli za svou práci oceněni na svém jednání dne 12. června 2014. Z rukou manažera veřejné zakázky NSK2 za Svaz průmyslu a dopravy ČR, Bohumila Mužíka, převzala nejdříve předsedkyně SR pro strojírenství Věra Vrchotová gratulaci a diplom excelence pro celou sektorovou radu. Následně pak dostali diplomy pro své společnosti i jednotlivé členky a členové sektorové rady.
 
Mistrovství železničářů: úspěch volejbalistů bratrů Zemkových i kuželkáře Jirouška

Velkým úspěchem, získáním mistrovských titulů, skončilo letošní Mistrovství České republiky železničářů v kuželkách a volejbalu pro zaměstnance akciové společnosti ČZ LOKO. Kuželkářský šampionát, který se konal v květnu v Českých Velenicích, ovládl Pavel Jiroušek, který se tak kvalifikoval na Mezinárodní mistrovství železničářů USIČ. Ten tuto atmosféru velké akce už pamatuje třeba z roku 2010, kdy na šampionátu USIC v Rakousku s českým týmem slavil prvenství náhozem 3395 kuželek. Tehdy k tomuto výsledku Pavel Jiroušek přispěl celkem 588 body. V červnu pak své železničářské mistrovství měli v Olomouci také volejbalisté. l zde titul
putoval do České Třebové, zásluhou společného železničářského týmu, v němž hráli i bratři Tomáš a Aleš Zemkové. Pro ně šlo v krátké době o další triumf, neboť loni v říjnu byli členy smíšeného družstva volejbalistů Pardubického kraje, které dominovalo na mistrovství železničářů v Ústí nad Labem a Tomáš Zemek na něm byl vyhlášen i nejlepším hráčem, Všem za úspěšnou reprezentaci značky ČZ LOKO děkujeme. Železničářské šampionáty se konají i v řadě dalších sportů, třeba cyklistice, orientačním běhu, scrabble, běhu na lyžích, stolním tenisu, v šachu, ledním hokeji nebo v tenise, a tak příležitost mají všichni, pro než je sport životním koníčkem.
Pozvánka na Knapoveckou pouť sv. Petra a Pavla 

Srdečně Vás zveme poslední červnovou neděli 29. 6. 2014 na Knapoveckou pouť. Sraz poutníků je ve 13 hod. u kostela v Ústí nad Orlicí a pro děti odtud startuje  stopovací hra s ukončením na dětském hřišti v Knapovci. Bohoslužba v kostele sv. Petra a Pavla začne v 15 hodin a doprovodí ji rytmická  kapela mládeže z Ústí nad Orlicí. Po 16. hodině budou hrát pod břízami country Šedous band. Pro děti je připravena pohádka Jamie a upíři souboru Minidoveda ZUŠ Dolní Újezd, houpačky a pro  všechny pouťové koláče. Občerstvení a točené pivo zajišťují Krčmářovi z knapovecké krčmy. Program Knapovecké pouti se koná pod širým nebem na louce
pod kostelem, v případě nepříznivého počasí je změna vyhrazena. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.
Jana Staňková, Knapovec 122 a P.Vladislav Brokeš
Přenechám zdarma zachovalý hrob v Č.T.  Tel: 776313269

 
Technické památky z venkova v našem kraji představí Český rozhlas každou neděli 

Pardubice (4. 7. 2014) - Český rozhlas Pardubice připravil na dobu letních prázdnin nový seriál. Ten bude postupně představovat nejvýznamnější venkovské technické památky Pardubického kraje.  První díl nového seriálu se ozve z éteru v neděli 6. července o půl čtvrté odpoledne a poté každou neděli ve stejném čase až do konce prázdnin.
Pořad vychází z mapy, kterou v letošním roce vydal Pardubický kraj. V ní se nachází 65 nejvýznamnějších technických objektů. Zájemci se s těmito mapami mohou seznámit ve vybraných knihovnách Pardubického kraje. „Doufáme, že tato mapa napomůže nejen k poznání, ale především k docenění vesnických technických objektů, bez nichž by život našich předků byl nejen mnohem obtížnější, ale i chudší,“ konstatovala náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
Přestože ze společenského hlediska patří vesnické technické objekty dosud k opomíjeným památkám, nachází se mezi nimi řada těch, které jsou prohlášeny za kulturní památku. Namátkou můžeme uvést mlýn čp. 54 v Býšti, mlýn čp. 35 v Dašicích, rozcestníky v Chroustovicích a Labětíně, kovárnu čp. 3 v Možděnicích, zájezdní hostinec čp. 98 v Němčicích, silniční most v Osíku, zavlažovací kanál v Plchovicích, mandl a bělidlo čp. 137 v Řetové, vápenku u čp. 109 ve Vápenném Podolu, mlýn čp. 15 s pilou ve Všeradově, sušárnu ovoce u čp. 12 a mlýn čp. 35 v Zálší, škrobárnu čp. 61 v Zámrsku nebo mlýn čp. 42 v  Žumberku.
Autorkami  a průvodkyněmi rozhlasového pořadu jsou Jitka Slezáková a Tereza Brázdová společně s etnografem a ředitelem Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Radimem Urbánkem, který je odborným garantem projektu. A o čem nový seriál tedy konkrétně bude? „Jde o neprůmyslová zařízení a stavby ve vesnickém prostředí. Když to zjednodušíme, jsou to hlavně mlýny, pily, kovárny, olejny nebo sušárny. Dále nevýrobní objekty: například mostky, propustky, lávky a tak dále,“ popisuje odborný garant Radim Urbánek. Během dvou prázdninových měsíců čeká tedy posluchače každou neděli zajímavý výlet - například  do jednoho z nejstarších mlýnů na území Pardubického kraje v Jangelci, do mikve v Přestavlkách nebo do lomů na mlecí kameny v Horních Raškovicích.S venkovskými technickými památkami se během léta setkáte i na Facebooku Pardubického kraje.

Z oslav 100 let fotbalu v Ústí nad Orlicí  (Foto Luboš Kozel)