Českotřebovský deník 163/2014 (8.7.)                                    

Brzo ráno došlo na Parníku k železniční nehodě. Nákladní vlak projel návěstidlo a narazil do dalšího vlaku. Více ZDE
 
Komunikace uvnitř městské památkové zóny budou letos kompletně rekonstruované.

Prázdniny v plném proudu, bylo i prázdninové teplé a bouřkové počasí.  Přesto se na některých komunikacích pracuje, poměrně intenzivně. K závěru se blíží výdlažba ulice průchodní v její první části, během roku byla akce rozšířena také na II. část ulice vedoucí kolem pivovaru Faltus k hasičské zbrojnici. Díky tomu, že se současně realizuje rekonstrukce Nádražní ulice od náměstí k budově Policie,  budou tak letos všechny komunikace uvnitř městské památkové zóny  po rekonstrukcích a tedy v pořádku.  Je to velký úspěch, Českou Třebovou mnozí pamatují pouze jako město špatných  prašných ulic. Dalo to hodně práce, ale výsledek je vidět.

Průchodní ulice 8. července 2014. Škoda že se nedaří obnovit fasádu sousedního domu čp205, je na frekventovaném průtahu měst a oprýskaná fasáda domu dělá ostudu. Máme přitom program finančních příspěvků na nové fasády i firmy, které to "umí"...

Nádražní ulice 8.7. Svou podobu  by měla podstatně změnit. Naproti drogérii vznikne podzemní "hnízdo" kontejnerů, které se na povrchu projeví jen jako "nekonečné" odpadkové koše, Zmizí tak dosud stojící kontejnery u prodejny drogérie.
 
Nabízím v České Třebové možnost pravidelného dlouhodobého přivýdělku formou práce na
údržbě zahrady okolo domu. Zkušenosti se zahradními pracemi podmínkou. tel. 777 290 482
 
ČTBK Iscarex připravuje

25. 7. Svinnský kros  Svinná 17. - 18 hodin, přihlášky na místě od 16 hodin, délka 5,4 km a méně
2, srpna - Cena firmy Iscarex Dolní Morava -. Králický Sněžník 13 km, převýšení 963 metrů, lidový běh 5 km s převýšením 520 metrů.  Přihlášky v prostpru chaty U Slona od 8:30 do 10:00 hodin, start závodu v 11:00 hodin.

Prodám velmi zachovalý plně funkční notebook růžové barvy. velikost monitoru 11palců, OS Windows 7 starter, procesor Atom, HDD 200MB.  Notebook má nově nainstalovaný operační systém a prázdný HD. Stáří cca 3 roky, původní cena 6900 Kč nyní 2900 Kč, bez záruky.  tel. 777 290 482
 
4. Pekelný kilometr  - Peklák 2. července.

Závod měl velkou účast, celkem se ve všech kategoriích na start postavilo 141 závodníků a závodnic. Hlavní kategorie Muži A měla na startu 26 závodníků a to je také velmi slušný počet, Nejrychlejší závodník v kategorii A - Ladislav Kučera - Iscarex Česká Třebová absolvoval tra´t za 5:23. Nebyl však v cíli nejrychlejší, neboť v juniorské kategorii dosáhl vítěz času ještě mnohem lepšího.  Jiří Moravec (Iscarex) ročník 1996 vyběhl kilometrovou trať za 5:02 minuty a nejlepší dorostenec Michal Kačerovský z Vencl týmu byl lepší než kdokoliv z kategorie Muži A. (5:19).  Nejlepší muž v kategorii Muži B byl také z Iscarexu. Roman Buriánek absolvoval trať za 6:08. Tímto časem by byl klasifikován na 8. místě kategorie A. V kategorii žen  byla v cíli běhu nejrychlejší Adéla Stránská (nar. 1991)  v čase 7:21 min., jen o 1 sekundu před druhou nejlepší Hanou Fojtíkovou z Žamberka.
I zde však  byly v cíli rychlejší dorostenky. Sestra Adély Michaela (nar 1997) absolvovala kilometrovou trať na Pekláku na 6:16 min. a rychlejší byla ještě druhá dorostenka Eliška Kalousková z Vencl týmu Ústí n.O. (7:13). 4. Pekelný kilometr tedy přinesl velkou účast, velké boje a vynikající výsledky.

Michaela Stránská                                            Jiří Moravec                                                 Ladislav Kučera (foto Iscarex)

Novinky v Litomyšli i na hradě Trosky

Hrad Trosky, dominanta Českého ráje, je jednou z nejnavštěvovanějších památek v České republice vůbec. Pro vyšší komfort návštěvníků má hrad Trosky otevřeno o prázdninách denně, včetně pondělí. Zároveň správa hradu navazuje na loňské velmi úspěšné noční výstupy/prohlídky, a pro letošní prázdniny je do programu zařazuje pravidelně – buď je to prodloužená návštěvní doba s kulturním programem, nebo bez programu. (www.hrad-trosky.eu)
Zámek Litomyšl reaguje na poptávku „spěchajících“ návštěvníků, ale i rodin s dětmi a během prázdnin nabízí od úterý do pátku vždy v 11 a ve 14 hodin prohlídku s názvem „Letní pozastavení“. Za cca 25-30 minutové prohlídky projdou návštěvníci jedenácti reprezentačními sály 1. poschodí zámku. Během  prohlídky se dozví základní data historická, několik zajímavostí z denního života aristokratické rodiny pobývající na venkovském sídle a jsou upozorněni na nejkrásnější exponáty. Další novinkou na zámku Litomyšl je také kavárna přímo v objektu.(www.zamek-litomysl.cz)
Pestrá nabídka na hradech a zámcích o tomto víkendu 

12. 7. SH Grabštejn – od 20.00 hodin -  Noční prohlídky se sv. Barborou - prohlídky hradu v rámci projektu "Otevřte 13. komnatu" v netradičním večerním čase a s dalšími "tajemnými" postavami. Vstupné 110 Kč, snížené 60,-Kč.
12. 7. a 13. 7. SH Bezděz - Šermířské rozvernosti  - SSŠ a divadla Bibus Spiritus, občerstvení zajištěno
12. - 13.7. SZ Hrubý Rohozec - Varhanní víkend - prohlídky I. okruhu budou o tomto víkendu v čase od 9:00 do 14:00 hodin zpestřeny ukázkou hry na historické varhany v zámecké kapli Nejsvětější Trojice.
SZ Lemberk - Prázdniny na věži - mimořádné zpřístupnění středověké věže. Věž je otevřena po celý červenec vyjma pondělků od 9.00 do 16.30 hodin.  Vstupné: jednotné 20,-Kč, rodinné 70,-Kč
SZ Litomyšl – II. patro zámku: Výstava Josef Matička – Dar Litomyšli představuje nový pohled na tohoto autora nejen jako malíře, ale i jako vytříbeného sběratele a velkorysého mecenáše. Vedle více než stovky jeho prací jsou představena i špičková vrcholná díla Emila Filly, Jana Zrzavého či Josefa Čapka, která Matička odkázal své milované Litomyšli. Výstava Městské galerie Litomyšl je k vidění v obrazárně v 2. patře Státního zámku Litomyšl od 15. 6. do 28. 9. 2014.
12. 7. a 13. 7. SZ Slatiňany - Pokrok nezastavíš – speciální prohlídky, při kterých projdete zámek doslova "od sklepů až po půdy". Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti.
13. 7. SH Kunětická hora - Hrad řemeslníků - Výjimečný je zcela jistě množstvím účastníků-řemeslníků a pestrostí zastoupených řemesel. Samozřejmostí je, že si lidé mohou sami ledacos ozkusit a do tvůrčí práce se smějí kdykoli zapojit i zvídavé děti. Mohou např. kroužit hrnečky, drátkovat, kovat na kovadlině, zdobit perníky nebo vyrábět prstýnky. Hrad řemeslníků útočí na lidské smysly - zvonění kovadliny střídá vyvolávání trhovců a vzduchem se nese vůně pokrmů připravených podle tradičních receptur. Návštěvník nebude pochopitelně připraven ani o klasické prohlídky. V paláci se lze navíc pohybovat volně, bez průvodce, a prakticky z každého patra je krásný výhled od okolí. Trvání akce: od 10 do 18 hodin.
11. 7. a 12. 7. SZ Náchod - Večerní prohlídky s „Černou paní“, od 21:00 do 23:00 hodin. Přijďte i Vy si s námi vychutnat tu jedinečnou atmosféru zámeckých komnat po setmění. Návštěvníky provede I. okruhem (Piccolominská expozice) sám kníže Ottavio Piccolomini, který Vás seznámí i se svoji manželkou. Na závěr zazní ukázka z renesanční a barokní hudby v podání žáků ZUŠ Police nad Metují. Nutná rezervace na tel.: 491 426 201, 608 181 921 nebo na prokopova.lucie@npu.cz Vstupné: 120 Kč/plné, 80 Kč/snížené, 360 Kč/rodinné
12.7. SZ Hrádek u Nechanic -Zahradní slavnost - letní zábava v kouzelném zámeckém prostředí s bohatým programem na nádvoří zámku: 13:00 – 16:00 ukázky aranžování květin k historickým kostýmům, módní přehlídky s kyticemi, vazby kytic a jejich zábavné dražby, 19:00 koncert na nádvoří zámku, 22:00 – 24:00 noční prohlídky zámku
12.7. – 13.7. SZ Hrádek u Nechanic - Přijelo panstvo! Veselé historky ze života na zámku před sto lety v podání herců ochotnických divadel a hostů (kostýmové prohlídky) Slavnostní květinová výzdoba expozice.

Smetanova Litomyšl 2014 skončila

Závěrečný koncert se konal 6. července večer, vystoupil rezidenční orchestr festivalu Smetanova Litomyšl Česká Sinfonieta s dirigentem Radkem Baborákem a s velmi poutavým programem, ve kterém  byla např.  symf. báseň Vltava, symfonie č. 9 e moll Antonína Dvořáka Novosvětská a další  skladby....  Opět byla vyprodáno.... Foto Luboš Kozel