Českotřebovský deník 164/2014 (9.7.)                                    

Kontejnery na tříděný odpad v Nádražní ulici


Omlouváme se všem občanům, kteří využívají stanoviště barevných kontejnerů na tříděný odpad č. 27 – ulice Nádražní, u prodejny drogerie. Z důvodu probíhající rekonstrukce této části ulice jsme byli nuceni zde umístěné nádoby dočasně stáhnout z provozu. Zároveň Vás prosíme, abyste po dobu stavebních úprav využívali k odkládání vytříděných odpadů z domácností jiných stanovišť. Nejbližší z nich naleznete v ulici Lidická – u transformátoru,  v ulici Podbranská – naproti č.p. 586 a na nábřeží Míru – u parkoviště BÖHM PLAST-TECHNIK a. s.,  případně v ulici Chmelnice – u prodejny potravin, Na Splavě – u č.p. 170 a u ZŠ Nádražní – parkoviště u Kulturního centra.                      Mgr. Vlastimil Drda, odbor životního prostředí, Městský úřad Česká Třebová

 
Piáno Na Horách – motorová pila ve městě nevadí (?) !!!

Velice fandíme projektu, který se realizuje hojně v naší republice, a to pod názvem „Piána na ulici“. Tudíž je pro nás (a pro spoustu dalších obyvatelů nejen našeho města) velkým zklamáním přístup zastupitelů a zejména obyvatelů, kteří podali kvůli pianu petici. Souhlasíme s panem Mikoleckým, že tento nástroj není hlučný a slyšet může být jen ve speciálně tichých chvílích.
Ovšem velmi nás pobavil až přespříliš velký zájem zastupitelů, kteří neváhali a ihned pianino zakázali. O to víc humornější je, že nikomu z radnice nepřijde závadný hluk z motorové pily na ulici Chmelnice u Diskontu. Motorová pila zde dost často zní přímo pod okny zdejších obyvatel, a to je teprve „HLUK“!!! Město toto používání pro podnikatelské účely schvaluje, hluk motorové pily v obytné zóně téměř v centru města jim přijde normální a kvůli pianu se dělá, s prominutím, takový „tyjátr“???
Co dodat…Nemělo by se dřevo řezat v lese a piáno by se mělo poslouchat ve městě?                              Zdejší obyvatelé J

 

Piano na orlickoústecké Kociance nevadí. Lze to posoudit i z následujících obrázků.  Zde dostali iniciátoři akce velkou podporu také z úrovně města. Podporu a důvěru si zasloužil i ve Třebové iniciátor Martin Saifrt. Rychlé zpětvzetí souhlasu v radě města si mnoho lidí představovalo jako strach před nějakým nepříznivým důsledkem nebo vlivným člověkem. Jistě bylo možné souhlas podmínit větším časovým omezením, dát nějakou další zkušební dobu a rozhodnout znovu až po jejím skončení. Protože Piana na ulicích je projekt všeobecně rozšířený, zůstala Česká Třebová jako příklad negativní... (mm)

 


Svitavy se stanou mekkou hasičského sportu

Pardubice (9. 7. 2014) – Svitavy omládnou, už tuto neděli se tam začnou sjíždět na čtyři stovky mladých lidí ve věku od 13 do 23 let. Budou to účastníci mistrovství světa dorostu a juniorů v požárním sportu, letos poprvé i dívky. Hostitelem mistrovství, které ještě v České republice nebylo, se stal Pardubický kraj. Záštitu nad soutěží převzali prezident Miloš Zeman, hejtman Martin Netolický a starosta Svitav David Šimek.
„Přidělení mistrovství do Svitav je vyjádřením uznání našim organizátorům a Krajskému sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Je to velká čest i pro Pardubický kraj, který na tuto mimořádnou akci přispěje částkou jednoho milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.  
První dva dny budou týmy a jednotlivci na městském sportovním stadionu ve Svitavách  trénovat. Slavnostní zahájení je naplánováno na středu 16. července od 17 hodin. „Nebude to jen obyčejný nástup, součástí podvečera bude i finále soutěže ve výstupu na věž a předání prvních medailí,“ prozradil starosta Krajského družení hasičů Čech, Moravy a Slezska (KSH ČMS) Josef Bidmon.
Čtvrtek bude patřit běhu na 100 metrů s překážkami, pátek běhu na 400 metrů s překážkami a sobota  požárnímu útoku. Oficiální zakončení se uskuteční v sobotu 19. července v 18 hodin, kdy budou předány poslední medaile.
„Česká republika obhajuje z minulého mistrovství v Rusku zlato v týmové kategorii dorostenců a bronz v juniorech. S napětím budeme sledovat také výkony výborných jednotlivců, například Tomáše Vlčka v běhu na 100 metrů s překážkami a Jana Gáška také v krátkém běhu a ve výstupu na věž. Z Pardubického kraje máme želízko v ohni v osobě Martina Lidmily z SDH Zbožnov, který letos přešel do kategorie juniorů. Rozhodně patříme ke světové špičce,“ zdůrazňuje Josef Bidmon.
Pořadatelem mistrovství je Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Hasičským sborem České republiky a s podporou ministerstva školství, Pardubického kraje a města Svitav. Celkový rozpočet je šest milionů korun.  Soutěžit se bude v  kategoriích od 13 do 18 let (dorostenci a dorostenky) a od 18 do 23 let (junioři a juniorky). Celkem přijedou do Svitav zástupci třinácti zemí zejména ze střední a východní Evropy a také z Jižní Koreje nebo Kazachstánu. Organizátoři proto zamluvili veškeré volné ubytovací kapacity nejen ve Svitavách, ale také v Moravské Třebové a Poličce.
Účastnické státy: Česká republika, Slovensko, Polsko, Bulharsko,  Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Bělorusko, Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Jižní Korea a nesoutěžní delegace Ázerbajdžánu.