Českotřebovský deník 167/2014  (13/7)                                 

V neděli 13. července odpoledne čekala skupina Českotřebováků při silnici do Zacharovce u pomníčku postaveném před několika roky na místě tragédie, která se odehrála v zimě roku 1954, tedy před 60 lety .V převráceném vozítku Velorex našel svou smrt jeho konstruktér František Stránský. V letošním roce 20. září by se dožil 100 let. Toto výročí si přijeli připomenout členové Fanklubu velorex  při cestě ze svého letního srazu v Bystrém  a Solnici. Přijeli k pomníčku sice s půlhodinovým zpožděním, ale vítáni domácími příznivci velorexů spolu s rodinnými příslušníky rozvětvených rodin Stránských a Voleských.  Do České Třebové dorazily "jenom! necelé dvě desítky trojkolek velorex, ale také další doprovodná vozidla, která jsou pro zdárný průběh srazu také zapotřebí.
Předseda boskovického fanklubu  Ivo Fajman pozval na nedělní odpoledně také Otce Miloše Kolovratníka. Po krátkém úvodu Ivo Fajmana  vzpomenul Miloš Kolovratník oba konstruktéry, tedy mimo Františka také Mojmíra Stránského, který by právě koncem června t.r. oslavil svoje devadesátiny. Moc si přál dlouho žít a dále konstruovat, vynalézat, měl plány i zkušenosti a snad daleko větší možnosti než v době padesátých let. Nestihl to. Zdraví rozhodlo o jeho osudu. 
Otec Miloš pak posvětil  pečlivě ošetřovaný pomníček a po krátké procházce na parkoviště  strojů u nájezdu na bývalý Beranův most  také posvětil velorexy a posádky všech kteří přijeli uctít památku Františka Stránského. Z České Třebové se pak účastníci srazu rozjeli do svých domovů. Přímo domů však mířil jen konvoj asi 6 vozidel, který budil pozornost při průjezdu městem a kolem terminálu Jana Pernera a dále na Moravu.
Další vozítka  a jejich osádky ještě navštívily českotřebovskou muzejní expozici věnovanou vozítkům velorex a jejich vývoji a využití ve světě. Díky této expozici otevřené v roce 2012, se Česká Třebová stala Mekkou velorexářů z celé republiky a vlastně z celého světa, svědčí o tom časté návštěvy zájemců o tento veteránský stroj. Najdeme jej totiž velmi často také ve sbírkách veteránských fajnšmekrů po celém světě včetně USA a Kanady. 
Zajímavostí, která se také vztahuje k Františku Stránskému,  parnickému konstruktéru  velorexu, je zcela náhodný "objev"  či nález originálu jeho průkazky č. 111 opravňující ke vstupu do Velodružstva Hradec Králové. Objev učinil   českotřebovský varhanář Josef Poukar, který dnes pracuje v Benátkách v domě, kde dříve bydlela rodina Stránských a průkazku s fotografií, kterou uvádím nalezl zcela náhodou při hledání jiných fotografií... Průkazka byla následně předána ředitelce Městského muzea Mgr. Janě Voleské, která na sešlosti velorexářů v České Třebové samozřejmě nemohla chybět. (repro Martin Šebela)
Fotografie v městském muzeu pořídil Martin Šebela.
 


Návštěva velorexářů v českotřebovském městském muzeu

13/7/2014 Foto Martin Šebela