Českotřebovský deník 169/2014 (15/7)                                   

V rámci své cesty do slovenských hostitelských rodin programu AFS navštívila čtveřice belgických žen Českou republiku, aby poznala českou zemi a její reálie. 
AFS Mezikulturní programy, o.s. poskytují mezikulturní vzdělávací příležitosti a středoškolské studium v zahraničí. Zajišťují hostitelský program, stipendia a jazykové pobyty a nabízí dobrovolnické práce v místní neziskové organizaci, středoškolské studium v zahraničí, hoštění studentů z celého světa v rodinách v ČR, dobrovolnické aktivity. AFS je nezisková mezinárodní organizace, která poskytuje mezikulturní vzdělávací příležitosti ve více než 55 zemích s  více než 50letou zkušeností.
Po dvoudenním pobytu v Praze byly účastnice programu AFS hosty v rodině paní místostarostky ing. Žáčkové. Vzhledem k tomu,že tři z nich pracují v sociální oblasti (vedle své úlohy „náhradních matek“ studentů AFS z celého světa)  se živě zajímaly o sociální práci v ČR. Z tohoto důvodu byla pro ně sjednána návštěva Domova pro seniory v České Třebové, kde si v doprovodu anglicky mluvící sociální pracovnice prohlédly několik pokojů a seznámily se s každodenním chodem a způsobem práce v tomto domově pro seniory. Jejich dotazy zodpověděl jak ředitel domova, tak i vrchní sestra.   Dále tato belgická delegace navštívila městský úřad, kde se jim dostalo vřelého přivítání, prohlédly si rotundu sv. Kateřiny a českotřebovské muzeum a ve zbývajícím čase navštívily Litomyšl a Olomouc. Ochutnaly některá typická česká jídla a byly nadšeny z pohostinnosti místních lidí.
                                                                                                     Ludmila Rašnerová,  sekretariát starosty města    

 


Nové autobusy budou jezdit po silnicích Pardubického kraje


Pardubice (15. 7. 2014) – Čtyři nové autobusy budou od července zajišťovat dopravní obslužnost v Pardubickém kraji. Další přibydou na podzim. Provozovat je bude společnost ARRIVA VÝCHODNÍ ČECHY a. s. Slavnostního předání a uvedení do provozu se zúčastnil i náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek jako zástupce objednatele dopravní obslužnosti v regionu.

Čtyři nové autobusy budou zajišťovat dopravní obslužnost převážně v okresech Chrudim a Pardubice. Patří mezi patnáct autobusů, které letos kvůli zajištění dopravní obslužnosti koupí společnost Arriva Východní Čechy. „Tato společnost pro nás ročně zajišťuje přibližně 37 procent z celkového rozsahu dopravní obslužnosti v kraji. Znamená to, že najede necelých šest milionů kilometrů za rok, a to není zrovna malé číslo. Proto jsem rád, že svůj autopark modernizuje a nabízí tak svým zákazníkům – a našim občanům – pohodlné a kvalitní cestování,“ prohlásil Jaromír Dušek, náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost.

Nově zakoupené autobusy jsou vyrobeny libchavskou firmou SOR, na podzim se k nim připojí ještě malokapacitní autobus stejné značky a také midibus Rošero. „Je potěšitelné, že výrobu autobusů pro dopravní obslužnost v našem kraji z větší části zajišťuje regionální firma. Dává práci lidem u nás v kraji a to je vždycky dobře,“ dodal Jaromír Dušek.

Všechna dodávaná vozidla jsou vybavena výklopnou mechanickou plošinou umožňující snadný nástup i výstup cestujícím na invalidním vozíku, seniorům i rodičům s kočárky.

Autobusy jsou pořízeny z vlastních finančních zdrojů společnosti a budou provozovány v linkové dopravě v Pardubickém kraji v závazku veřejné služby. Představená vozidla jsou moderní autobusy, většina z nich částečně nízkopodlažní, které jsou součástí celkové dodávky patnácti vozů v rámci pravidelné obnovy našeho vozového parku," řekl Jindřich Poláček, místopředseda představenstva Arriva Východní Čechy. "Naším hlavním cílem při nákupu nových autobusů je zvýšení podílu nízkopodlažních vozidel," dodal Poláček.