Červen plný zážitků na škole v Třebovici 

Jako každý rok začal měsíc červen oslavou dne, který patří naši nejmenším. Děti z MŠ plnily soutěžní úkoly a odměnou jim byly sladkosti. Školáci si zahráli na stavitele, jejichž cílem bylo postavit co nejzajímavější stavbu.
Dalším zážitkem byla návštěva minizoo v Častolovicích, kde se „Sluníčka“ seznámila s různými zvířátky a svou nevyčerpatelnou energii využila při hrách na dětském hřišti poblíž zámku.
Také školní děti měly výlet za zvířátky. Navštívily „Chovatelský a zemědělský den“ v Sověticích. V areálu probíhala soutěž dojnic a děti si mohly pohladit telátka, kozy či mladé jalovice. Dále viděly nejmodernější zemědělskou techniku, soutěžily o drobné ceny, sledovaly ukázky dravých ptáků, které si mohly pohladit či se povozit na bryčce tažené koňmi. V teplém dni nám přišla vhod chlazená točená limonáda a výborné jablečné koláče. Další zastávkou bylo obři akvárium v Hradci Králové.
V posledním týdnu školy proběhly tři akce. První byla návštěva CZ LOKO, a.s. Prohlídka jednotlivých dílen byla zajímavá, ale největším zážitkem pro děti byla možnost si v lokomotivě prohlédnout a vyzkoušet řídící pult.
Přespání v naší zmodernizované budově školy bylo další v pořadí. Děti se „nastěhovaly“ do školy ve středu ráno. Po běžném školním dopoledni přišel na řadu program: dětský „Milionář“, výroba originálních triček a obrázků z těstovin. O svačinky a snídani se postaraly hodné maminky, které vzorně napekly a večeři pro všechny uvařily s pomocí samy děti. Skvělým zakončením dne bylo „Hledání pokladu“- stavebnic LEGO, které děti potěšily a s úsměvy na rtech šly spokojeně spát. Akce byla ukončena obědem a odchodem domů.
Poslední letošní akcí bylo „Loučení se školním rokem“ na kurtech naproti budovy školy. K dispozici byla trampolína a drobnou odměnu získal každý, kdo splnil soutěžní úkoly. O občerstvení se postaral SDH Třebovice a dobrou náladu zajistil zpěv za doprovodu kytar.
Za zmínku také stojí příměstský tábor pořádaný v červenci naší školou, letos na dětmi oblíbené téma Harry Potter.
Tak to je pro letošní školní rok vše. V případě zájmu naleznete fotografie z akcí na http://zakladniskolatrebovice.rajce.idnes.cz/.
                                                                                                                               Za MŠ a ZŠ Třebovice I. Píšová
 

Litomyšlské muzeum v novém. Interaktivní a hravé


Litomyšl (16. 7. 2014) – Modernizované, větší, interaktivnější. Takové se včera po dvou letech revitalizace slavnostně představilo Regionální muzeum v Litomyšli. Návštěvníky čekají nové prostory i expozice, odkryté archeologické nálezy i historické „pařanské doupě“. Veřejnosti se brány muzea poprvé otevřou ve čtvrtek 17. července.

„Proměna muzea za celkem 70,8 milionu korun je z 85 procent hrazena z evropských fondů,“ vyčíslil náklady revitalizace hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Radost neskrýval ani bývalý hejtman, senátor Radko Martínek: „Regionální muzeum v Litomyšli se dočkalo nejen rozšíření prostor, ale i moderních expozic na světové úrovni. Jsem zvědavý, jak návštěvníci přivítají především interaktivní prvky.“

K historické barokní budově muzea přibyly dvě přístavby podle návrhu předního českého architekta Josefa Pleskota. První ukrývá zcela unikátní archeologické pozůstatky ze 14. až 17. století. Druhou přístavbou je originálně řešený vstupní objekt na boku muzea. Díky těmto přístavbám a přemístění většiny odborných pracovišť muzea do nedalekého zámeckého pivovaru se prostory přístupné návštěvníkům více než zdvojnásobily.

Muzeum tak získalo dostatečné zázemí pro výstavní i nevýstavní prezentační a vzdělávací aktivity. „Smyslem celé revitalizace bylo více otevřít muzeum veřejnosti a vytvořit z něj místo poučení, relaxace a zábavy, místo, v němž je příjemné pobývat,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.

3D modely Zámeckého návrší i mamutí kel

A na co se mohou návštěvníci těšit? „Nová stálá expozice Litomyšl – město kultury a vzdělanosti prezentuje bohaté dějiny Litomyšle. Na začátku jsou vystaveny pozůstatky středověké a raně novověké zástavby kolem tzv. scholastikovy brány tak, jak byly archeology objeveny v minulém roce,“ popsal ředitel muzea René Klimeš. „Na ni navazuje expozice zámeckého návrší, kde je na 3D modelech a v dokumentárním filmu představen pozoruhodný a veřejnosti dosud téměř neznámý stavební vývoj této lokality,“ dodal René Klimeš. Návštěvníci uvidí i mamutí kel nalezený v Litomyšli, katovský meč či obrovskou Müllerovu mapu Čech z 18. století. Nechybí ani „Litomyšlské nebe“ s originálními osobními předměty Aloise Jiráska, Boženy Němcové, Magdaleny Dobromily Rettigové nebo jedinečné technické památky jako nejstarší fotoaparát v České republice nebo funkční replika Křižíkovy obloukové lampy.

Historické pařanské doupě

Počátky osobních počítačů připomíná interaktivní výstava Retrogaming, které nechybí ani pařanské doupě s historickými i moderními počítači. Pamětníci mohou zavzpomínat na československé i zahraniční počítačové hry a domácím počítače a konzole (například IQ 151, PMD, Didaktik, Apple, Atari, Commodore, IBM, Sinclair).

 

Fenomén malířů Boštíků

Fenomén Boštík – Václav Boštík a jeho rodinní výtvarní souputníci z Ležákova mlýna v Horním Újezdu je název druhé sezónní výstavy, která představí 40 obrazů příslušníků dvou generací malířů. K výstavě, na které se objeví dosud zcela neznámá díla Václava Boštíka s tematikou rodného kraje, vyšla doprovodná publikace.

 

Historické převleky a minináměstí pro děti

Pro (nejen) mladší návštěvníky je v expozici připraven pestrý interaktivní program – můžete si vyzkoušet, jak staří kartografové měřili vzdálenosti, hravou formou si ověřit své znalosti historie, obléknout se do replik měšťanského a lidového oblečení z 19. století či si zahrát hru Za starého mocnářství. Nepřehlédnutelná je dětská expozice s „replikou“ litomyšlského náměstí. Až do konce srpna si budou děti hrát v Letní herně – v oblíbeném muzejním domečku, při skládání puzzle nebo oblékání panenek.

 

Muzeum zároveň spouští i nové internetové stránky – přehlednější a podrobnější. Nacházejí se na původní adrese www.rml.cz.

Letní zahradnická FLORA OLOMOUC 2014


Mezinárodní zahradnická Flora Olomouc se bude konat ve dnech 14. až 17. srpna.

Letní Flora se ve velkém pavilonu bude konat poprvé po dvouleté přestávce způsobené náročnou rekonstrukcí a návrat  oslaví skutečně parádně: vzkříšením unikátní tematické přehlídky, která Olomouc a její zahradnické akce proslavila už v minulosti – výstavou  „Vyznání růžím“. Růžová květinová aranžmá na galerii pavilonu bude mít na starost také odborník na slovo vzatý, Vladimír Šindelář,  zahradník, jehož umění obdivovali i milovníci květin z Německa a z Bolívie, protagonista známých televizních magazínů pro zahrádkáře. Výstava slibuje skutečné skvosty a výjimečné zážitky. Největší pozornost  bezesporu připoutá magnet expozice, doslova zářící růže Abrakadabra ze skupiny Beetrose, čerstvě vyšlechtěná v německém Hamburku. „Splň se, co říkám“, tak zní překlad jejího aramejského názvu, patrně nejstaršího mystického slova na světě - a růže své poslání určitě vyplní. Alespoň na Floře, kde v sobotu 16. srpna absolvuje slavnostní křest. Návštěvníci výstavy budou totiž vůbec prvními, kteří si  výpěstky překrásné růže budou moci zakoupit za speciální výstavní cenu. Na evropských trzích se Abrakadabra objeví v listopadu 2014 a v České republice až na jaře 2015.
Výjimečný bude v expozici i  souborný unikát,  pro Floru speciálně vybraná kolekce růží z Růžového sadu Památníku Lidice, ve kterém je na volné ploše o rozloze 3,5 hektarů vysázeno přes 200 odrůd růží  v celkovém počtu 23 000 keřů. Památníku je darovali profesionální i amatérští pěstitelé z celého světa.

Součástí hlavní expozice bude velká přehlídka řezaných květin vrcholného léta, lilií, mečíků, jiřin, či kosatců domácích pěstitelů. Na výstavě se představí i  členové Svazu školkařů a perenáři s novými odrůdami trvalek. Prostory hlavního pavilonu rozzáří přehlídka nového sortimentu balkonových květin a rozvoní bylinky – aromatické, léčivé, kořeninové, které do Olomouce přivezou pěstitelé ze svazu Pelero Cz.  Potěší i soutěžní expozice Svazu květinářů a floristů: špičkoví domácí květinoví aranžéři budou  soutěžit o nejkrásnější „Letní věnec z růží“.
Nejrůznější výpěstky, zejména gladioly, jiřiny, bylinky a trvalky najdou návštěvníci v expozici Českého zahrádkářského svazu. K prohlížení a obdivování budou  nové odrůdy letních květin, výstava letní zeleniny a ovoce rozšířena o velkou přehlídku sortimentu rajčat, salátových okurek a expozici dýní a cuket. Na návštěvy zájemců se budou těšit v odborných poradnách, stejně jako zahrádkářském sklípku s cimbálovkou a prvním letošním burčákem.

Návštěva letní Flory poskytne možnost prohlédnout si zdarma expozice sbírkových skleníků výstaviště Flora se vzácnou florou i faunou  a botanické zahrady s rozáriem. Netradiční růžová zahrada v prostředí přísně geometrických betonových polí byla vytvořena na místě původní městské deponie odpadků.V expozici s 10 000 keři růží  velkokvětých i sadových je dnes soustředěno více než 400 domácích i světových odrůd.  Volný vstup bude také do botanické zahrady Univerzity Palackého Olomouc, která sousedí se sbírkovými skleníky. Na návštěvníky letní Flory ani letos nezapomněly České dráhy. Opět mohou využít  nabídky Vlak Plus - padesátiprocentní slevy na zpátečním jízdném z kteréhokoliv místa v ČR.  Stačí jen, aby na pokladně ČD požádali o jízdenku Vlak+ Flora a na výstavě si ji nechali opatřit razítkem na stánku Českých drah v pavilonu A.

 

Brány letní Flory Olomouc 2014 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) – 80 Kč, děti od 6 do 15 let – 30 Kč, rodinné vstupné (dva dospělí  + 1 až 4 děti) - 210 Kč. Zdarma je vstup na výstavu pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP – P. Na hromadné objednávky vstupenek - od 20 ks (do 27. 7.) sleva 20%.