Českotřebovský deník 171/2014 (17.7.)                                  

Výlet do Boskovic (Sociální služby Česká Třebová)

Na základě obnovené spolupráce s ředitelem ČD, a.s. Krajské centrum osobní dopravy z Pardubic a vedením Sociálních služeb Česká Třebová se podařilo zorganizovat zajímavý výlet pro uživatele Týdenního stacionáře z České Třebové, Ústí nad Orlicí a Litomyšle. 
V úterý 24.6.2014 se na nádraží v České Třebové sešli všichni účastníci, kde byli  mimořádným vlakem v 7:55 hodin vypraveni do Boskovic. Výletu se zúčastnilo 44 uživatelů, z toho pak z Týdenního stacionáře Česká Třebová 15, z Pečovatelské služby Česká Třebová 6, z Ústí nad Orlicí 13 a z Litomyšle 10.
Během cesty tam i zpět se o uživatele starali pedagogičtí, zdravotní
i pečovatelští pracovníci. Za doprovodu kytary jsme si po obě cesty krátili čas zpíváním.
Do Boskovic byl příjezd dle plánu v 9.16 hod., kde na výpravu čekal nízkopodlažní autobus ZDAR, a.s., vypravený Českými drahami, který všechny přepravil do Westernového městečka. Dopolední a odpolední program byl zaplněn tematickým putováním ve stylu amerického západu. V indiánské vesnici si uživatelé mohli vyzkoušet hod oštěpem, střelbu z luku a hod tomahawkem. Ve Westernovém městečku pak ti šťastnější vyrýžovali i pár zrnek zlata, všichni se pak mohli seznámit s Boskovickým dolarem. Poledne se stalo chvílí odpočinku a společného oběda, po kterém se všichni prošli pěknou místní přírodou.
Jménem Sociálních služeb Česká Třebová bychom rádi poděkovali za zprostředkování celodenního výletu Českým drahám, a.s., Krajské centrum osobní dopravy Pardubice, Depu kolejových vozidel Česká Třebová, zaměstnancům ČD, kteří se o nás po dobu výletu starali, hlavně pak přednostovi osobní stanice Česká Třebová.
Výlet se skutečně vydařil, o čemž svědčí spokojenost všech uživatelů. Jakékoli zpestření programu uživatelů zvyšuje kvalitu jejich života a přináší zlepšení fyzického i psychického zdraví.
Věříme, že taková spolupráce s Vámi bude mít v budoucnu pokračování a těšíme se na ni.
Ještě jednou děkujeme.              Za Sociální služby Česká Třebová vedoucí týdenního stacionáře Irena Rösslerová 

 

tasto_10_architetto_fran_01Upozornění pro návštěvníky městské knihovny  


Městská knihovna upozorňuje na zkrácený provoz během letních prázdnin. Sobotní provoz přes letní prázdniny zrušen. Výpůjčky (knihy, časopisy, audioknihy) půjčené od 18. 6. jsou prodloužené až do  8. 9. 2014.

Pozor změna v provozní době na oddělení TeenSpace. Připomínáme možnost půjčování deskových a karetních her.

Provozní doba letní prázdniny (platí od 1. 7. do 31. 8.)

                                město   (dětské, dospělé odd.)           TeenSpace               pobočka Parník

Po          8-11  12-18                                                         12-16                      8-11  12-18 Dospělé      

Út           8-11  12-18                                                         12-16

St            8-11  12-18                                                         12-16                     8-11   12-18 Dětské

Čt           8-11  12-14                                                         12-14

           8-11  12-14                                                         12-14                   

 

PODĚKOVÁNÍ.

Touto cestou bychom rádi veřejně poděkovali panu doktoru Jakubu Košťálovi a jeho týmu z Veterinární kliniky u nádraží v České Třebové za naše vyléčení a vzornou péči, kterou jste nám poskytli. Děkují kokršpanělka Bettynka a peršanka Ferďa s majiteli.

Litomyšlská nemocnice se novým iktovým centrem zařadí do 1. ligy  

Litomyšl (17. 7. 2014) – Litomyšlská nemocnice představila veřejnosti nově vybavené iktové centrum, které bude sloužit pacientům v celé východní části Pardubického kraje. Spolu s obdobnou jednotkou v Pardubické krajské nemocnici tak pokryje odbornou specializovanou péči pro pacienty s akutními cévními mozkovými příhodami.
„Pardubický kraj usiluje o rozvoj všech pěti nemocnic akutní péče v kraji tak, aby se doplňovaly a aby jejich provoz bylo možné financovat bez zadlužování. Litomyšl je jedním z 23 zařízení v České republice, která jsou určena jako iktová centra vyhláškou Ministerstva zdravotnictví z roku 2010. V Litomyšlské nemocnici se díky tomu dostala do popředí prvotřídní neurologická péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Nové iktové centrum je také důkazem, že Litomyšlská nemocnice je pevnou součástí krajského zdravotnictví,“ zdůraznil hejtman Martin Netolický s tím, že se současně investovalo i do moderních rehabilitačních přístrojů pro neurologické i další pacienty a do biochemického analyzátoru pro celou nemocnici.
Onemocnění cévní mozkovou příhodou jsou velmi vážná, jejich počet ročně stoupá o jednotky procent a jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí. Oproti celosvětovému průměru je u nás četnost tohoto onemocnění trojnásobná. Celý projekt na vybudování modernizované iktové jednotky vznikl před třemi lety a jeho aktuální hodnota je 21,5 milionu korun. „I když bude 85 procent projektu hrazeno z Evropského fondu pro regionální rozvoj, musel Pardubický kraj předfinancovat celou částku prostřednictvím půjčky a k tomu přidat z rozpočtu kraje ještě více než tři miliony korun,“ vysvětlil financování projektu 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
V současné době je projekt ve svém závěru. „Naše neurologické oddělení díky tomu získalo moderní vybavení a přístroje, se kterými splňuje veškeré požadavky na superspecializovaná centra,“ uvedl Věroslav Valenta, pověřený vedením Litomyšlské nemocnice. Od nynějška by tedy Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje měla vozit veškeré případy mozkových příhod v kraji buď do Pardubic, nebo do Litomyšle.
„Neurologie v rámci projektu získala například monitorovací techniku, nemocniční lůžka, antidekubitní matrace, odsávačky, dávkovače, pumpy a také nový biochemický analyzátor s veškerým vybavením nutným k provozu v příštích šesti letech,“ prozradil podrobnosti primář Marián Kuchar. Pro potřeby následné péče o pacienty iktové jednotky bylo vybaveno i oddělení lůžkové rehabilitace: „Nově tu máme velmi drahé přístroje pro nácvik pohybu, kdy se pacienti učí znovu chodit, psát, jíst a podobně,“ dodala primářka rehabilitace Markéta Tušlová.  „Věřím, že litomyšlská jednotka nebude vyhlášená jen svým přístrojovým vybavením, ale i umem a zkušeností zdejších odborníků a povinné pětileté období udržitelnosti projektu se promění v tradiční špičkový obor spojený s tímto městem a krajským zdravotnictví,“ řekl na závěr Roman Línek.
 
Záchranáři mohou získat nové sanitky i lepší komunikační vybavení 

Pardubice (17. 7. 2014) – Sanitní vozy za 67 milionů korun, jejich mobilní komunikační vybavení za 5,2 milionu a komunikační hardware a software pro spojení s Pardubickou krajskou nemocnicí za pět milionů – tyto položky obsahuje žádost, kterou za podpory Rady Pardubického kraje podala Zdravotnická záchranná služba (ZZS) Pardubického kraje do Integrovaného operačního programu (IOP).
„Rada kraje podpořila projekt, který zpracovala a podala Zdravotnická záchranná služba. Jsem přesvědčený, že při hodnocení bude úspěšný,“ prohlásil 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. „Přínos pro pacienty bude jednoznačný – kromě nových vozidel se zvýší kvalita a rychlost spojení posádky s operačním střediskem a s cílovou nemocnicí, kam je pacient převážen,“ vysvětlil Roman Línek.
23. výzva pro oblast služeb v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik byla Integrovaným operačním programem vyhlášena v březnu. Konkrétně je zaměřena  na zlepšení připravenosti integrovaného záchranného systému (IZS) na mimořádné situace a vzájemnou komunikaci. „Uvedení do provozu se plánuje v roce 2015 a vyžádá si téměř  79 milionů korun, z toho 15 procent zaplatí krajem zřizovaná Zdravotnická záchranná služba,“ uzavřel Roman Línek.