Českotřebovský deník 172/2014 (18.7.)                                 
Návštěva z Francie 

Přijela za mnou vnučka z Francie i s přítelem na návštěvu. Chtěla nás seznámit a svému příteli ukázat Českou Třebovou, do které už od mala ráda jezdila z Prahy na Prázdniny. Byli jsme se společně  podívat na Horách, kde se líbilo i spisovatelce Boženě Němcové s dětmi. Stále pod kaplí vytéká výborná studená pramenitá voda - stačí jen poděkovat a udělat pár fotek. Pak jsme jeli stále ještě pěknou - i když prořídlou březovou alejí  o kterou se zasloužil Karel Vejrych - švagr Maxe Švabinského. Takže by se měla správně jmenovat Vejrychova, stejně i silnice v serpentinách vedoucí krásnou přírodou až nahoru nad Kozlov. Zajeli jsme se také podívat na rozhlednu. Bylo zrovna hezké počasí, takže si udělali pár pěkných fotek přímo z rozhledny. Byla by škoda se také nepodívat do vesničky Kozlov, proslavené Mistrem Maxem Švabinským a rodinou Vejrychů. Na místním hřbitůvku je pohřbena vlastně celá jejich rodina. Jen Max Švabinský se svou matkou, druhou manželkou Annou i dcerou Zuzanou mají hrobku v Praze na Vyšehradě. Pak jsme jeli okolo Pecháčkova - Vejrychova statku k chaloupce Maxe Švabinského, kterou přistavěl švagr - klavírní virtuos a pedagog Karel Vejrych a ten ji půjčil k užívání Maxovi a Ele - když koupil vedlejší statek, takže nikdy Maxu Švabinskému nepatřila. Velmi rád s Elou do Kozlova jezdil k jejím rodičům do chaloupky a namaloval tady hodně krásných obrazů. Naposled byl v Kozlově v roce 1919 na pohřbu svého tchána Rudolfa Vejrycha.
Já jsem byla v chaloupce už mnohokrát - ještě za pobytu paní Zuzany, která uměla úžasně vyprávět a měla vždy radost z každé návštěvy. Mladé návštěva chaloupky s výkladem také zajímala. Tak ještě pár fotek před chaloupkou na památku a zase zpět do Třebové. projeli jsme město a šli se podívat také na nádraží a nový terminál. Líbilo se jim moderní řešení, prostor před nádražím s parkovou úpravou, tekoucí vodou u otáčejícího se globu i vodní kaskáda. A pak přišel šok. Na podstavci s nápisem Jan Perner stála příšera. Nejdříve to bylo vnučce s přítelem strašně k smíchu, že má socha dokonce žloutenku. Ale nakonec řekli, že to je spíše k pláči. Ani si sochu nevyfotili - škoda fotky. Doma jsem jim musela ukázat staré zpravodaje, kde byly uveřejněny negativní články na tuto sochu od výtvarníka pana Garguláka, kde jsem i já přispěla svým názorem. Ale jak je vidět, proti tomuto monstru nepomohlo nic a nikdo.
Příští rok bude 200. výročí narození Ing. Jana Pernera. Škoda že se raději nepočkalo s lepším řešením až do roku 2015.  Ing. Jan Perner má největší zásluhu na stavbě železnice přes Českou Třebovou a tím i na rychlém rozvoji našeho města. Proto by si opravdu zasloužil opravdu důstojné uctění jeho památky...
Ještě musím připsat, že mé návštěvě moc chutnalo třebovské pivo Kohout. A také se vnučka ptala, jestli už máme venkovní koupaliště v tak krásném koutu v našem okolí. Musela jsem jí říci bohužel.  "Třebová má stále jen krytý bazén, do kterého jste tady ještě jako děti rády chodily - snad příště".                
                                                               Jarmila Korejtková Česká Třebová
 
Žloutenka Jana Pernera

Nad špatným stavem sochy, postavené "na věčnou slávu" Ing. Jana Pernera po necelých 4 letech od instalace se pozastavuje více lidí. Zasvěcení konstatují, že to eroze a koroze povrchu je dána použitou technologií, která neodpovídá podmínkám v zadání veřejné výtvarné soutěže. Opadly emoce spojené s instalací sochy a nové petice se už nepíšou. Místní si "zvykli" a tak je dobře, když nám někdo cizí  řekne pravdu do očí. Socha byla vybrána jistou odbornou komisí, její výběr ale nezískal ve veřejnosti podporu. Ukazuje se souvislostí s výběrem drahé výzdoby téhož autora na ústecké Kociánce a také na problém smlouvy. Ptal posledním červnovém jednání zastupitelstva jsem se na to, zda je zajištěna údržba povrchu zkorodované sochy a od vedoucího odboru rozvoje města a investic se dověděl, že v uzavřené smlouvě je zajištěna údržba povrchu jednou za dva roky. Mělo by to být tedy ještě letos. Doufejme, že oprava bude důkladná. Na výtvarném řešení se to neprojeví, ale odpadne aspoň názor, že jsme si nechali instalovat za 2 miliony monstrum, o které se nyní ani nestaráme.    (mm)
 
MČR neregistrovaných kuželkářů 2014 - H komplet Česká Třebová třetí !!!

Letošního ročníku  se zúčastnilo družstvo H - komplet Česká Třebová ve složení Tom,áš Hájek, Jaroslav horák, Iva Horáková a Jiří Müller. V systému 2 x 30 hodů sdružených bojovalo o postup do 26místného finále 73 přihlášených družstev z celé České republiky. Kvalifikaci jsme odehráli v Praze na Žižkově. Výborný výkon 1018 kuželek (Tomáš Hájek 299 kuželek) znamenal postup do finále z prvého místa. Finále se hrálo v kuželně v Hořicích v Podkrkonoší ve dnech 31. 5. - 1. 6. 2014. Po sobotních vyřazovacích bojích jsme postoupili do nedělního 16ti místného finále ze 4. místa náhozem 1095 kuželek, díky supervýkonu Ivy Horákové (305 kuželek). V nedělním finále se bojovalo o každou kuželku. jen 5 kuželek nás dělilo od druhého míta!  Mužskou čřást závodníků deklasovala Iva Horáková, shodila 306 kuželek a byla první.
Konečné výsledky
1. ČD uzel Přerov B celkem 2243 kuželek (za oba dva dny)
2. S++Š Rychnov nad Kněžnou celkem 2199 kuželek
3. H - koémplet Česká Třebová 2194 kuželek
jednotlivci:
1. Iva Horáková  celkem za so + ne 611 kuželek.  Letos poprvé se v soutěži výkony obou dní sečítaly dohromady.
Firma H - komplet děkuje všem členům družstva za vzornou reprezentaci a vynikající úspěch.  Gratulujeme !
 
Koupaliště Křivolík. Co s ním? 

Téma koupaliště a jeho současný stav se dostává do povědomí veřejnosti v určitých periodách. Naposledy se tak stalo v březnu po zveřejnění seriálu fotografií Luboše Kozla, který navštívil areál koupaliště s fotoaparátem, abychom zjistili v jakém je stavu a co s ním lez nebo nelze udělat.  Nyní se o městském letním koupališti zmiňuje alespoň okrajově také ve svém příspěvku paní Jarmila Korejtková. Jednou větou: Je to hrůza a je to zde nebezpečné. Je to majetek města o který se město zjevně nestará a to by se nemělo jen tak přejít.  Nad občasnými pokusy bylo dosud více méně máváno rukou. Je to přitom problém, který leží před námi a musíme se nad ním zamyslet.  Co s ním, jaké najít reálné řešení?   Více o koupališti a co s ním na serveru Koaliceproct.cz ZDE
 

Letní dny v Domově pro seniory trávíme aktivně


Rádi bychom prostřednictvím Českotřebovského zpravodaje poděkovali dobrovolníkům panu Zoubkovi a panu Skalickému za hudební odpoledne, kterými nám každý měsíc zpestřují všední dny. V letních měsících jsou naše setkání o to příjemnější, že se setkáváme na zahradě a při osvěžení výbornou citronádou si rádi společně zpíváme známé písničky.

Příjemnou kulturní akci – vyrábění ozdob z ovčího rouna nám pomohlo zajistit RC Rosa. Pod vedením paní Jelínkové a sociálního úseku Domova pro seniory jsme společně vyráběli ozdoby z ovčího rouna. Z této akce jsme si odnesli nejen krásné výrobky, které zdobí naše šaty, ale i zážitky ze cvičení jemné motoriky rukou – prstové gymnastiky.

Všem děkujeme a těšíme se opět brzy naviděnou.                                  Obyvatelé a sociální úsek Domova pro seniory

 
Drobnosti, ale daly by se odstranit

 
1) Nedávno kritizoval v elektronickém vydání nějaký anonym situaci u soukromého pozemku na konci Komenského ulice, který se neseká a neurovnaná podoba této parcely ostře kontrastuje s udržovanou parkovou výzdobou terminálu Jana Pernera.  Nyní je vše již odstraněno. Na druhé straně terminálu je však ještě malý dosud letos nesekaný pozemek na svahu nad poštou, který dělá také ostudu. nesekaná tráva je pak dál všude za plotem na svahu ve Slovanské ulici směrem k železnici. Ostuda.  Komu tento pozemek patří? (viz 1. fotografie)
2) Také druhý obrázek nedělá městu čest. Ukazuje, že ve frekventovaném centru  města u Nového náměstí třeba ještě co upravovat. Špatná izolace stavby na krytu dělá svoje a vypadá to šeredně. Na stejné stěně pronajímá město informační. Asi proto, aby oči kolemjdoucích  směřovaly na obsah skříněk a nekoukaly se na opadávající omítku. 
3) A ještě do třetice co vyfotografováno nemám. V Moravské ulici je nyní prázdný dům, ve kterém byla ještě nedávno malá pultová prodejna potravin. Na prahu ve vchodu bývalé prodejny leží již měsíc cihly, které spadly z římsy domu a dokumentují, že stavební stav objektu je "na hraně" a že by nebylo od věci, kdyby stavební úřad zasáhl a vyvolal s majitelem domu nějaké řízení na odstranění problému. Stav domu může ohrožovat kolemjdoucí. Dělá také ostudu, (přes)sousední pivovar Faltus je jedním z turistických cílů v našem městě. Až tam půjdete ve směru od restaurace New Peking, dejte pozor na hlavu. Padají cihly. Stálo by za to toto zapsat také do nějakého policejního hlášení. (mm)
 
Na Andrlově chlumu se budou testovat tiché kryty

Pardubice (18. 7. 2014) – Takzvané tiché kryty, které už se testují na průtahu Pardubicemi, nyní dostanou pořádně zabrat na Orlickoústecku. Zatímco za Wonkovým mostem v krajském městě se zkouší jejich výdrž na přímé rovině, nyní se jejich vlastností prověří v extrémním zatížení kopcovitého terénu s ostrými zatáčkami. V pondělí 21. července začne pokládka tohoto asfaltového povrchu s vyššími protismykovými vlastnostmi za sucha a za mokra na silnici II/360 v úseku Ústí nad Orlicí – odbočka Andrlův chlum.
„Přestože silnice z Ústí nad Orlicí s odbočkou na Andrlův chlum nepatří mezi nejhorší úseky v Pardubickém kraji, je naopak ideální pro testování a výzkum nových povrchů. Proto se na její obnově finančně dominantně podílí Státní fond dopravní infrastruktury,“ prohlásil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Nový povrch přijde na 7,2 milionu korun a více než třemi miliony na něj přispěje Pardubický kraj,“ vyčíslil náklady hejtman. Úsek by měl být dokončen do 15. srpna.
„Tento projekt primárně testuje vlastnosti živičného krytu s podílem gumy, tedy takzvaných tichých krytů, v náročných podmínkách této silnice jako je zátěž při stoupání, prudké zatáčky a podobně,“ dodal náměstek hejtmana Jaromír Dušek. „Lidé se nás často ptají, proč tento povrch nepoužijeme i na jiných místech. Tomu ale musí předcházet důkladné prověření jeho vlastností při zátěži,“ dodal Jaromír Dušek. V případě zájmu organizátorů závodu Ústecká 21 bude také možné na tomto povrchu obnovit pořádání tohoto závodu. Ve zmíněném úseku silnice II/360 budou dále osazeny záchytné prvky pro vozidla s nízkým těžištěm. „Ověřujeme nové technologie pro silniční hospodářství České republiky,“ vysvětlil ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje (SÚSPk) Miroslav Němec. „Obdobně bude obnoven povrch i na druhé části komunikace na Andrlův Chlum. Ta je místní komunikací v majetku města Ústí nad Orlicí a obce Řetová,“ dodal.
Na mistrovství světa v požárním sportu přijede premiér Sobotka

Pardubice (18. 7. 2014) – Mistrovství světa juniorů v požárním sportu ve Svitavách se blíží svému vyvrcholení. Jeho slavnostního zakončení se zítra večer zúčastní i premiér České republiky Bohuslav Sobotka. Předá medaile vítězům soutěže v požárním útoku.
„Jsem rád, že si premiér Bohuslav Sobotka našel čas na tuto významnou sportovní událost v našem kraji a zavítá do Svitav,“ neskrýval radost hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který bude ceremoniálu také přihlížet.
Pořadatelem mistrovství je Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Hasičským sborem České republiky a s podporou ministerstva školství, Pardubického kraje a města Svitav. Celkem ve Svitavách soutěží zástupci třinácti zemí zejména ze střední a východní Evropy a také z Jižní Koreje nebo Kazachstánu.