Českotřebovský deník 173/2014  (20.7.)                                
LADISLAV ŠICH VYSTAVUJE NA VÝCHODOČESKÉM SALONU 


Až do 7. září 2014 bude v Galerii Na Hradě v Hradci Králové otevřena překrásná výstava „Východočeský výtvarný salon“. Desítky členů Unie výtvarných umělců Hradec Králové zde prezentují svá umělecká díla.
Mezi nimi i českotřebovský muzikant, fotograf a keramik Ladislav Šich (1963). Absolvoval Školu uměleckých řemesel v Praze, obor umělecký keramik. Pracoval jako výtvarník a reprodukční grafik, na volné noze je od roku 1993. Žije a tvoří v České Třebové. Jeho keramika je typická výraznými grafickými prvky, ve fotografii se především soustřeďuje na akt a portrét. Na vernisáži ve středu 25. června jsme mohli shlédnout například jeho „LOĎ Z OSTROVA MURTER – ČÁRY,MÁRY-PAV“. Vystavuje zde však mnoho dalších regionálních umělců. Namátkou jmenujme litomyšlského sochaře Olbrama Zoubka: „MUŽ S HOLÍ – SVRŽENÝ ANDĚL – JAN ÁMOS KOMENSKÝ“ a další a Jiřího Dudychu: „Opožděná zakázka pro sbírku jeho milosti císaře Rudolfa II“ a další. Z Potštejna  přivezl své obrazy malíř a majitel místní soukromé galerie Vladimír Plocek: „Podzimní krása – Můj kraj – V Ostrovech“.         Milan Richter
Z vernisáže  Manželé ŠICHOVI  s VL.PLOCKEM a J.FILIPEM Foto: M. Richter
 
U „ČESKOTŘEBOVSKÉHO TURKA“ VYSTAVUJE FOTOGRAFIE ALENA DOSTÁLOVÁ


Ve čtvrtek 10. července proběhla v českotřebovské restauraci Istanbul Kebab velice zajímavá akce. V podvečer zde představila svoje snímky Alena Dostálová, rodačka z České Třebové, zvaná „Kulturní Alenka“, která již dlouhá léta umělecky působí v Londýně.
První vědomosti sbírala na základní škole Ústecká, v České Třebové absolvovala též první ročník Gymnázia, aby následně pokračovala na Jazykovém gymnáziu v Brně. Po maturitě ještě v moravské metropoli zůstala a vystudovala bakalářku v oboru Dějiny umění a anglistika. Další tituly již získala v Londýně. Nadace Christie´s organizuje vzdělávání talentovaných studentů umění a magisterské studium – obor Dějiny umění absolvovala na Birkbeck University of London.  Ani v nejmenším však nedávala mladá sympatická umělkyně na jevo, že má v hlavince vědomostí daleko více než většina přítomných, kteří na vernisáž přišli. A že bylo „U Turka“ nazděno… Ba právě naopak. S desítkami kamarádek se třela tváří na tvář, jak je dnes mezi děvčaty samozřejmé a tak se pudry prolínaly navzájem. Panovala zde přátelská uvolněná atmosféra. Osmnáct pohledů formátu A4 pochválil i místní divadelník Josef Jan Kopecký a v tu chvíli se spokojenost rozzářila i v autorčiných očích. Nejvíce se pochopitelně dmul pýchou otec rodiny Milan Dostál, který přispěchal od naproti ze svého „cyklistického obchoďáku“ na poslední chvíli. Práce je zkrátka v létě tolik, že se na čas neptá…
povedenou vernisáž zakončily i zpěvy při kytaře. Výstavu fotografií nazvanou „Pohlednice“ mohou zájemci shlédnout do 10. srpna 2014. Milan Richter  Z vernisáže….  Alena Dostálová a další Foto: M.Richter
 
ČESKOTŘEBOVSKÁ TRIATLONISTKA JANA JIROUŠKOVÁ NEDALA CHLAPCŮM NEJMENŠÍ ŠANCI

Patnáct let trvající nadvládu mužů prolomila v sobotu 5. července vynikající českotřebovská sportovkyně – plavkyně – duatlonistka i triatlonista  Jana Jiroušková. Šestnáctý ročník oblíbeného „Pastvinského triatlonu“ zde uspořádal Ski klub Pastviny. Hrstka sehraných sportovců zvládla i letos pořadatelství na jedničku. Trať byla obvyklá – 350 metrů plavání, 17 km jízdy na kole a 4,5 km běhu.
Aby nebylo všechno jednoduché, pořadatelé se museli ještě po deváté hodině diplomatickou cestou domluvit s početnými rybáři, aby své udičky z pastvinských vod na nějaký čas vytáhli. Jak se ukázalo, po dobrém se zvládne všechno. Úderem desáté hodiny více jak sto dvacetičlenný houf plavců odstartoval.
Jana Jiroušková, startující v kategorii „Ženy nad 30 let“ dosáhla času 53 minut a 15 vteřin, což byl absolutně nejlepší výkon. Nechala tak za sebou všech 124 soupeřů. „Nechtěl jsem věřit svým očím ani stopkám, něco podobného se zde ještě nestalo. Vítězství zde vždy patřilo mužům pod čtyřicet let. Nad výkonem Jany Jirouškové se hluboce skláním“, přispěchal s gratulací ředitel závodu Jan Škůrek.
Milan Richter  Jana Jiroušková   Foto: Čtř.Z
ČESKOTŘEBOVŠTÍ VOLEJBALISTÉ NA SVĚTOVÝCH HRÁCH FICEP VE VÍDNI 

Do reprezentačních výběrů, které reprezentovali Českou republiku na Světových hrách FICEP-FISEC byli vybráni i hráči a hráčky z volejbalového oddílu Sokola II. Do výběrů chlapců ročníku 1997 a mladší Lukáš Vašina a František Stránský a do výběru dívek Radka Voclová a Míša Sýkorová. Hry se konaly od 9. – 14. července v nedaleké Vídni a všichni hráči byli ústředními postavami Českých výběrů. Hlavním trenérem chlapců byl českotřebovák Lubomír Vašina. Na dobře upravených sportovištích, které byli umístěny na jednom místě sportovalo 14 zemí ( Brazílie, Španělsko, Maďarsko, Francie, Belgie, Portugalsko, Holandsko, Malta, Itálie, Německo, Portoriko, Argentina, Česká republika a domácí Rakousko) ve 12 sportovních disciplínách. V silně obsazených turnajích se neztratili ani volejbalisté.  V dívkách bylo následující pořadí:  1.      Brazílie  2.      Belgie 3.      Portugalsko  4.      Francie  5.      Rakousko   6.      Česká republika  
V chlapcích se podařil ještě větší úspěch (po vítězství ve skupině) a zřejmě nebýt zranění ústředního nahrávače (L.Vašiny) v závěru semifinálového utkání s Rakouskem, který jsme prohráli v tie-breaku 17:15 po jasném vedení 2:0 na sety, mohlo z toho být i finále s Brazílií  na které se všichni těšili. Celkové pořadí:  1.      l. Brazílie  2. 2.      Rakousko 3.  Česká republika 4.      Belgie  5.      Portugalsko  6.      Francie. Na akci se nejenom sportovalo, ale byly připraveny různé doprovodné programy od hudebních festivalů, přes burzy, zajímavé přednášky, až po samotné návštěvy různých zajímavostí Vídně.  Pěkný a zajímavý program byl připraven jak na otevíracím, tak závěrečném ceremoniálu světových her a nejenom dny plné sportu, skvělý výsledek, ale i společenský zážitek zpestřil našim sportovcům právě probíhající prázdniny.    Lubomír Vašina    

Bezpečnost na I/35: kraj s obcemi pořídí na nový radar

Pardubice (18. 7. 2014) – Na dalších bezpečnostních opatřeních na dopravní tepně I/35 pracuje Pardubický kraj. Hejtman Martin Netolický se v pátek sešel s ředitelem Krajského ředitelství Pardubického kraje Janem Švejdarem, aby prodiskutovali aktuální situaci na této silnici a také pořízení nového radaru. Hejtman krajskému policejnímu řediteli současně představil přípravu nového dopravního značení pro některé úseky silnice, která je v průběhu rekonstrukce dálnice D1 nejvytíženější spojnicí Čech a Moravy.
„Nechci, aby zahájená bezpečnostní kampaň skončila pouze silnými slovy. Snažíme se zajistit instalaci konkrétních bezpečnostních prvků na kritické trase. Pardubický kraj vytipoval čtyři úseky pro umístění značek zobrazujících bezpečnou vzdálenost na silnici a budeme žádat policii o projednání a souhlas s umístěním těchto značek. Ty zatím v našem kraji nikde nestojí a krajský policejní ředitel přislíbil vstřícnost,“ komentoval schůzku hejtman Martin Netolický. „Dále Jan Švejdar přislíbil zlepšení bezpečnostní situace prostřednictvím policejní hlídky, která bude dohlížet na silniční provoz a přinejmenším odradí silniční piráty,“ konstatoval hejtman. Vybranými úseky pro značku s názvem bezpečná vzdálenost, která kombinuje svislé a vodorovné dopravní značení, jsou Býšť – Chvojenec, Jaroslav – Vysoká u Holic, Vysoké Mýto – Voštice a Janov.
„Klíčovým mobilním bezpečnostním prvkem bude nový radar, který hodlá Pardubický kraj zakoupit společně s městy Pardubice, Svitavy, Moravská Třebová, Litomyšl a Holice,“ dodal Martin Netolický s tím, že se s krajským policejním ředitelem dohodli, že policie by zaplatila montáž radaru.