Českotřebovský deník 174/2014 (21.7.)                                  
 
PRONAJMU PÁRTY STAN
Ideální na svatbu, zahradní rodinné oslavy a párty s přáteli. Rozměr 3x6 m, s bočnicemi. Cena na týden 490 Kč + přidám jeden náhradní. 731 421 952
 

Taneční škola Knířovi informuje – srpen 2014 


Přejeme všem našim příznivcům příjemný zbytek prázdnin.

11. 9. 2014 zahajujeme tradiční Základní taneční pro mládež v sále Restaurace Pod Skalkou.

Od září pokračuje pravidelná úterní tančírna.

Na listopad máme připraveny taneční pro „dospěláky“.

Aktuální informace a podrobnosti k akcím najdete na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi).

 
Silnice I/35 bude bezpečnější. Premiér přislíbil nové trojpruhy

Moravská Třebová/Svitavy (21. 7. 2014) – O potřebnosti vybudování nových střídavých trojpruhů na I/35 přesvědčil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický předsedu Vlády České republiky Bohuslava Sobotku na jeho pracovní návštěvě o víkendu v regionu. Hejtmanství tak usiluje o další opatření na zvýšení bezpečnosti na silnici I/35, kde na území kraje od ledna 2012 přišlo o život již 22 lidí.
„Jedná se o další část opatření ke zvýšení bezpečnosti na I/35. Střídavé trojpruhy by mohly pomoci v úseku od Litomyšle po hranici s Olomouckým krajem, kde to šířka vozovky umožňuje,“ sdělil hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Pan premiér mi přislíbil, že tento požadavek v písemné podobě obratem předá Ministerstvu dopravy a Ředitelství silnic a dálnic ČR, aby k tomu zpracovaly dopravní studii. Samotná realizace by neměla být pro stát náročná, náklady se budou pohybovat v řádu jednotek milionů korun,“ doplnil Netolický.
Připomeňme, že přestože se jedná o silnici v majetku státu, tak se hejtmanství rozhodlo na začátku července bojovat proti rostoucímu počtu usmrcených osob na I/35 prostřednictvím informační kampaně, jejímž hlavním mottem je slogan: „Řiďte tak, aby nikdo nikomu nechyběl“. Kraj také jedná s pardubickou správou Ředitelství silnic a dálnic a policií o doplnění vodorovných a svislých dopravních značení, která by měla řidičům usnadnit odhadování bezpečné vzdálenosti. „Premiéra Bohuslava Sobotku jsem informoval také o dohodě kraje s obcemi ležícími na trase I/35 a Policií České republiky na zakoupení nového moderního radaru a vyčlenění policejního vozidla navíc, které na této silnici zajistí častější kontroly. Jsem velmi rád, že předseda vlády vnímal také argument přetíženosti I/35 z důvodu právě probíhající rekonstrukce D1. Jsem přesvědčený, že nové trojpruhy jsou dobrou investicí i pro stát, neboť dokončení R35 bude státu trvat ještě několik let,“ uzavřel Netolický.
Jedním z dalších diskutovaných témat byla etapizace a upřednostnění projektových prací u Moravské Třebové, kde se kříží dvě klíčové silnice v regionu, R/35 a R/43.

PRODÁM CHATU SE ZAHRADOU V HLINÍKÁCH
Prodám podsklepenou chatu se zahradou v zahrádkářské kolonii Hliníky na vlastním pozemku. Krásné slunné místo, dobrý přístup ze silnice, hned u autobusové zastávky a restaurace Hliníky, chata je vybavena, udržovaná, voda, záchod i elektřina v chatě. Cena 204 000 Kč.  731 421 952


Interaktivní indiánská hudební výchova v Srnově 

Alternativní ZŠ Na rovině pořádá 26.7. prázdninovou akci u totemu v Srnově. Přijede lektorka z Brna. Budeme opékat buřty hrát na kytaru a začínáme v 10.00hod. Budeme tam trávit jeden den s 20 dětmi z našeho příměstského tábora.

 

Pozvánka na fotbal v srpnu                                         


 

Sobota      16.8.       Dorost                   TRUTNOV                                                    začátek  14.45 hodin

                              A mužstvo              KUTNÁ HORA                                              začátek  17.00 hodin

 

Středa       20.8.      Dorost                    LITOMYŠL                                                    začátek  15.15 hodin

 

Neděle     24.8.       St. a ml. žáci          LIBCHAVY                                                    začátek  13.30 hodin

                             B mužstvo               POMEZÍ                                                         začátek  17.00 hodin

 

Středa      27.8.      St. a ml.žáci           DOLNÍ ÚJEZD                                               začátek  17.00 hodin

 

Sobota    30.8.        Dorost                   DVŮR KRÁLOVÉ n/Labem                            začátek  14.45 hodin

                              A mužstvo             LETOHRAD                                                   začátek  17.00 hodin        

 

Litomyšlské muzeum v novém. Interaktivní a hravé  

Litomyšl (16. 7. 2014) – Modernizované, větší, interaktivnější. Takové se včera po dvou letech revitalizace slavnostně představilo Regionální muzeum v Litomyšli. Návštěvníky čekají nové prostory i expozice, odkryté archeologické nálezy i historické „pařanské doupě“. Veřejnosti se brány muzea poprvé otevřou ve čtvrtek 17. července.
„Proměna muzea za celkem 70,8 milionu korun je z 85 procent hrazena z evropských fondů,“ vyčíslil náklady revitalizace hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Radost neskrýval ani bývalý hejtman, senátor Radko Martínek: „Regionální muzeum v Litomyšli se dočkalo nejen rozšíření prostor, ale i moderních expozic na světové úrovni. Jsem zvědavý, jak návštěvníci přivítají především interaktivní prvky.“
K historické barokní budově muzea přibyly dvě přístavby podle návrhu předního českého architekta Josefa Pleskota. První ukrývá zcela unikátní archeologické pozůstatky ze 14. až 17. století. Druhou přístavbou je originálně řešený vstupní objekt na boku muzea. Díky těmto přístavbám a přemístění většiny odborných pracovišť muzea do nedalekého zámeckého pivovaru se prostory přístupné návštěvníkům více než zdvojnásobily.
Muzeum tak získalo dostatečné zázemí pro výstavní i nevýstavní prezentační a vzdělávací aktivity. „Smyslem celé revitalizace bylo více otevřít muzeum veřejnosti a vytvořit z něj místo poučení, relaxace a zábavy, místo, v němž je příjemné pobývat,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.
3D modely Zámeckého návrší i mamutí kel
A na co se mohou návštěvníci těšit? „Nová stálá expozice Litomyšl – město kultury a vzdělanosti prezentuje bohaté dějiny Litomyšle. Na začátku jsou vystaveny pozůstatky středověké a raně novověké zástavby kolem tzv. scholastikovy brány tak, jak byly archeology objeveny v minulém roce,“ popsal ředitel muzea René Klimeš. „Na ni navazuje expozice zámeckého návrší, kde je na 3D modelech a v dokumentárním filmu představen pozoruhodný a veřejnosti dosud téměř neznámý stavební vývoj této lokality,“ dodal René Klimeš. Návštěvníci uvidí i mamutí kel nalezený v Litomyšli, katovský meč či obrovskou Müllerovu mapu Čech z 18. století. Nechybí ani „Litomyšlské nebe“ s originálními osobními předměty Aloise Jiráska, Boženy Němcové, Magdaleny Dobromily Rettigové nebo jedinečné technické památky jako nejstarší fotoaparát v České republice nebo funkční replika Křižíkovy obloukové lampy.
Historické pařanské doupě
Počátky osobních počítačů připomíná interaktivní výstava Retrogaming, které nechybí ani pařanské doupě s historickými i moderními počítači. Pamětníci mohou zavzpomínat na československé i zahraniční počítačové hry a domácím počítače a konzole (například IQ 151, PMD, Didaktik, Apple, Atari, Commodore, IBM, Sinclair).
Fenomén malířů Boštíků
Fenomén Boštík – Václav Boštík a jeho rodinní výtvarní souputníci z Ležákova mlýna v Horním Újezdu je název druhé sezónní výstavy, která představí 40 obrazů příslušníků dvou generací malířů. K výstavě, na které se objeví dosud zcela neznámá díla Václava Boštíka s tematikou rodného kraje, vyšla doprovodná publikace.
 
Historické převleky a minináměstí pro děti
Pro (nejen) mladší návštěvníky je v expozici připraven pestrý interaktivní program – můžete si vyzkoušet, jak staří kartografové měřili vzdálenosti, hravou formou si ověřit své znalosti historie, obléknout se do replik měšťanského a lidového oblečení z 19. století či si zahrát hru Za starého mocnářství. Nepřehlédnutelná je dětská expozice s „replikou“ litomyšlského náměstí. Až do konce srpna si budou děti hrát v Letní herně – v oblíbeném muzejním domečku, při skládání puzzle nebo oblékání panenek.
 
Muzeum zároveň spouští i nové internetové stránky – přehlednější a podrobnější. Nacházejí se na původní adrese www.rml.cz.