Českotřebovský deník 175/2014 (22.7.)                                 
V řece Třebovce opět umíraly ryby

Přívalový déšť minulý čtvrtek do kanalizace zřejmě znovu spláchl neznámé jedovaté látky. Odkud, je pro rybáře velká neznámá. Úhyny ryb se přitom v úseku z Benátek na Parník opakují. Doslova k apokalypse tam došlo v srpnu roku 2012, kdy uhynulo na 150 kilogramů ryb. Tentokrát uhynulo asi 15 kilogramů ryb, bylo mezi nimi několik pstruhů duhových a obecných i raků, převážně ale šlo o jelce tlouště a plotice obecné. „Už tam nemá téměř co uhynout, nové ryby tam nevysazujeme, žije tam jen to, co tam namigruje," vysvětlil zástupce hospodáře místní organizace Českého rybářského svazu František Jandera. Jak dodal, tentokrát z vody život nevymizel úplně, některé ryby přežily. Úhyny ryb v úseku z Benátek na Parník mají jedno společné, a to vyústění kanalizace do řeky u firmy Techplast. Ta do ní má svedenou dešťovou vodu ze střechy. Co dalšího je na kanalizaci napojeno, nikdo neví. „Na referát životního prostředí města Česká Třebová byla podána žádost o zjištění, jaká kanalizace vlastně do Třebovky v tomto místě ústí," informovali rybáři. „Chtělo by to zjistit, co je tam svedené. Opakuje se to, takže nějakou příčinu to má. Je to vždy při větším dešti, kdy se voda v korytě řeky zvedne o nějakých třicet centimetrů. Když druhý den zjistíme úhyn, na odebírání vzorků je už pozdě," dodal František Jandera.   (Orlický deník 21.7.)

 

Hejtman navštívil
Základní školu praktickou, poslal příspěvek na nové vstupní schodiště

Na návštěvě Základní školy
praktické v České Třebové
se hejtman Martin Netolický
sešel s její ředitelkou
Ivou Fikejsovou.
Té slíbil krajský příspěvek
100 tisíc korun
na vstupní schodiště,
které je v havarijním stavu.
Do nového školního roku
by mělo být opravené a bezpečné.
Foto Luboš Kozel

Báječný letní kros je minulostí…

..a už přemýšlíme jak vylepšit příští ročník. Píše se 12.červenec 2014, 7 hodin ráno, na posekané louce se válí mlha, je zima, sychravo. Přípravy na Otevřené mistrovství světa v krosu Báječných žen v běhu vrcholí. Kolem půl osmé se u lesa bojácně krčí modrý báječný stan s nápisem „dětský koutek“ a u „jury věže“ stojí ještě bojácněji stánek s budoucím občerstvením. Ve stanovém městečku jsou dva stany. Jediné co slibuje velkou akci jsou dvě mobilní WC Johnny Service – s báječným označením a jeden prodejní stánek Muc-Off v komerční zóně.
Začíná se zvedat mlha, přijíždí dodávka Iscarexu a Ski klubu Česká Třebová s vozíkem a permoníky. Začíná koncert, který zcela nenápadně diriguje Jirka Zapletal a Honza Šimůnek. Dirigují snad jen očima a nepozorovatelnými gesty. Máme pocit, že z jedné dodávky vyskákalo snad třicet skřítků, každý přesně ví co má chytit, kam poponést, které nářadí vzít do ruky a co a kde zatlouct. Ženy, které nepozorovaně přijely osobákem, zatím instalují nástěnku, stolky, židle, pytle na odpadky, všechno mají, nic je nepřekvapí. S údivem pozorujeme ten rej a snažíme se zapojit. Před našimi udivenými zraky vyrůstá profi závodiště, stadion v přírodě, provazy vymezující trasy, startovní brána i prostor cíle. S Lenkou Tůmovou a několika permoníky odcházíme značit trasu. Hanka Sirová si chystá své budoucí působiště – závodní kancelář. Jana Selingerová krájí melouny, jablka, cukruje buchty a připravuje kelímky. Děvčata z dětského koutku, Veronika Čablová a Irena Vlčková, plní báječný stan hračkami a vymezují prostor pro děti, aby se jim nerozutekly po lese. Tereza Vachoušková se se svou zdravotnickou brašnou přesouvá do hlavního stanu – jury věže, aby byla připravena zachraňovat životy. Přijíždí i stánek Eleven, nafukuje se skákací hrad a šrumec pokračuje.
V lese na nás spadne pár kapek, lehce znejistíme. Podél trati rostou lesní jahody – musíme tady nechat nějaké i pro ostatní. Rozvěsíme motivační hesla, žluté fáborky a permoníci provazem vytyčí kam ano a kam ne. Před devátou už louka Na Horách žije předstartovní horečkou. U závodní kanceláře stojí fronta, rodiče připichují dětem čísla, nervozita roste. První výstřel – bouchnutí balonku je posunut o půl hodiny, ale děti jsou vždy vzorně nachystány ke startu, moderátor Martin Buček je svolává včas a vše probíhá hladce. Zkušené rozhodčí ze Skiklubu Česká Třebová děti zapisují v cíli dle pořadí, takže i výsledky jsou okamžitě. Snažíme se srovnat diplomy (krásně zpracované Irenou Vlčkovou) dle pořadí dětí. Měníme původní plán a vyhlášení dětí tedy posouváme ještě před start hlavních kategorií.
Medaile z chráněné dílny domova Laguna v Psárech u Prahy se moc líbí, dětem svítí oči, chlubí se diplomem a některé s medailí na krku i usínají. Tereza Tětková má lví podíl na výrobě medailí a každého z nás může hřát i pocit, že jsme alespoň trochu pomohli. Při vyhlašování, jsme lehce zaváhaly, děti se nám popletly, diplomy pomotaly. Ještě že tito malí broučci neumí číst a nevadí jim , že mají cizí diplom.
Timing je tipťop, za 5 minut 12 – společné foto, mikrofonu se ujímá Hanka Sirová a rozjíždí svou moderátorskou show. Startuje se intervalově po 20vt ve dvojicích. Vždy po jednom borci na 8 a jednom na 4km.Trasa je členitá, plná teréních vln a nerovností, místy bahnitá, travnatá i kamenitá. Běží se jeden nebo dva okruhy. Druhý okruh je už o vůli.
V cíli – domácí bájenkovské buchty, koláče, bábovky, zelňáky, tyčinky, jablka, melouny, voda, káva, čokoláda, zkrátka občerstvení pro každého. Švitoří se o trati, běží se ještě jednou a znovu a znovu. Všichni jsou plni dojmů z trati.
Díky čipové technologii jsou výsledky zpracované bleskurychle. Vyhlašují se kategorie závoďáků a závodnic z trati 8km, labužníků a labužnic z 4 km trati a kategorie můj první závod pro muže i ženy. Protože sponzoři (Eleven, Muc-Off, JakNaSkvrny, Snickers workwear, BK Tour, CK Trip) byli skutečně štědří, vyhlašujeme umístěné až do sedmého místa. Po vyhlašování vítězů probíhá tombola, kterou výborně nachystala Jitka Dohnalová.
Protože je tento sportovní svátek všech bájenek zároveň mistrovstvím světa v krosu Báječných žen v běhu, vyhlašuje se mistryně na 8km Pavla Přívozníková (po opravě – původně vyhlášená Petra Černá je vícemistryně ) a Miloš Bosnovič, na 4 km se světovými šampiony stává Jana Dolečková a Aleš Příborský. Zcela netradičně se vyhlašuje i kategorie nejstatečnějších a jimi se stávají Iveta Königsmarková a Michal Berg na 8km trati a Hanka Vepřková a Jiří Kala na trati 4km. Hlasování o nejkrásnější sukničku vyhrála Tereza Vachoušková společně s Eliškou Vodvárkovou.
Celá akce byla pečlivě zdokumentována obejktivy všudypřítomných fotografů Šárky Jeníkové, Luboše Kozla a Honzy Šimůnka.
Jménem pořadatelů bych ráda poděkovala všem, kteří přijeli na Hory do České Třebové, všem, kteří nám věřili, že se akce podaří, všem, kteří jakkoli přiložili ruku k dílu a pomohli, všem, kteří nám poděkovali nebo nás pochválili a samozřejmě všem sponzorům a partnerům.
Za sebe bych ráda poděkovala celému týmu pořadatelů Báječného letního krosu. Díky, bylo mi ctí a radostí s Vámi spolupracovat. Šlapali jste jak švýcarské hodinky. Máme co zlepšovat, máme se co učit..důležité je, že jsme to nezabalili a nenechali se odradit. Vymýšlejme další ptákoviny, bavme se a dělejme to srdcem.
Báječný letní kros je minulostí , je na čase začít pracovat na dalším ročníku... Fotoreportáž ZDE
 
Zácpa u Kapounova mlýna

"Dosud jsem si myslela, že Podbranská ulice je alespoň z části jednosměrná.", píše autorka fotografie VV,  která ukazuje, že se zde může neukázněný cyklista (a co jich prý je) setkat třeba s kamionem.   Je to nebezpečné místo a cyklisté to podceňují. Někdy zde zase jezdí po silnici maminky s kočárky, hlavně v zimě.  
Podbranskou ulicí jezdí objemná vozidla třeba na výpadovku na Skuhrov nebo do Bezděkova k Böhm plastu, proto zde opravdu je třeba počítat s problémy.
Nepodceňujme to....

 

 

 

 

 

Křižovatka na I/35 ve Vysoké u Holic bude přehlednější

Pardubice (22. 7. 2014) – Velmi frekventovaná, ale pro řidiče také nepřehledná křižovatka ve Vysoké u Holic (místní část obce Ostřetín), která spojuje silnici I/35 s se silnicí druhé třídy č. 322 a třetí třídy č. 30512, dozná výrazného vylepšení. Pardubický kraj spolu s pardubickou pobočkou Ředitelství silnic a dálnic ČR a obcí Ostřetín mají na rekonstrukci připraveno 6,3 milionu korun. Práce započnou na podzim letošního roku. Kraj tak pokračuje v opatřeních ke zvýšení bezpečnosti na silnici I/35.
Křižovatka se dočká kompletní výměny povrchů. Vybudujeme nové odbočovací pruhy, bezpečnostní ostrůvky, ale také třeba osvětlený přechod pro chodce. V projektu počítáme také s novými zastávkovými zálivy pro autobusy příměstské dopravy. Všechna tato opatření jsou směřována ke zvýšení bezpečnosti cestujících a usnadnění orientace řidičů v křižovatce a plynulejšímu průjezdu,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Pokud vše půjde podle předpokladů, křižovatka, kde denně projede okolo 900 kamionů, a na kterou se napojuje rovněž frekventovaná II/322 směrem od Dašic, bude dokončena ještě do konce letošní roku. „Projektová dokumentace je hotová, máme již i stavební povolení. Nyní jsme ve fázi vypsání výběrového řízení na dodavatele. Předpokládáme, že práce začnou na podzim,“ objasnil harmonogram hejtman Netolický. Kraj je do rekonstrukce připraven investovat 3,3 milionu korun, ŘSD 1,8 milionu, Ostřetín přispěje 1,2 milionu. „Očekáváme, že celková cena bude po soutěži nižší. Obec za tyto prostředky v okolí křižovatky vybuduje chodníky a instaluje nové veřejné osvětlení. Zvýší se tím i bezpečnost chodců,“ doplnil Netolický.