Českotřebovský deník 176/2014 (23.7.)                                 
Úmrtí v červenci 2014 

Miloš Češka, nar. 1951 Česká Třebová  (červen)
Jaromír Večeřa, nar. 1946  Česká Třebová
Radouš Uma, nar. 1932 Česká Třebová
Natalia Jandová nar. 1929  Česká Třebová
Elena Lerchová, nar. 1928 Česká Třebová
Anna Fohlová nar. 1924 Česká Třebová
Milada Píšová, nar. 1924, Česká Třebová
Helena Haringová nar. 1922 Česká Třebová
Dobromil Keprt nar. 1920  Česká Třebová
Stanislava Kusá, nar. 1937 Česká Třebová
Blanka Hrdinová, nar. 1929 Česká Třebová
Jaroslava Nastoupilová nar. 1928 Česká Třebová
Marie Vařeková nar. 1943 Třebovice
Jarmila Řezníčková nar. 1931 Rybník
Anna Danešová nar. 1929 Česká Třebová
Květoslava Koníčková nad. 1932 Česká Třebová
Marie Pakostová nar. 1935 Semanín
Michal Štefanik nar. 1932 Česká Třebová
Anastazie Pelclová nar. 1924 Česká Třebová
Čest jejich památce !
Sňatky
Ondřej Dudla, Dlouhá Třebová a Kateřina Martincová, Česká Třebová
Miroslav Chládek, Česká Třebová a Lucie Habrdová, Česká Třebová
Tomáš Maleček, Česká Třebová a Ing. Kateřina Horská, Česká Třebová
Pavel Berky, Česká Třebová a Martina Demeterová, Slovensko
Ing. Michael Lata, Česká Třebová a Marie Mikanová, Česká Třebová
Radomír Částek, Česká Třebová a Veronika Paukertová, Česká Třebová
Jiří Šmídl, Česká Třebová a Karolína Klaclová, Česká Třebová
 
Ve zdůvodňování na nás nikdo nemá

Takzvané tiché kryty, které se už testují na průtahu Pardubicemi, nyní dostanou pořádně zabrat na Orlickoústecku. Přestože silnice z Ústí nad Orlicí s odbočkou na Andrlův chlum nepatří mezi nejhorší úseky v Pardubickém kraji, je naopak ideální pro testování a výzkum nových povrchů. Tento projekt primárně testuje vlastnosti živičného krytu s podílem gumy, tedy takzvaných tichých krytů, v náročných podmínkách této silnice, jako je zátěž při stoupání, prudké zatáčky a podobně. Ve zmíněném úseku silnice II/360 budou dále osazeny záchytné prvky pro vozidla s nízkým těžištěm. Obdobně bude obnoven povrch i na druhé části komunikace na Andrlův chlum, která je místní komunikací v majetku města Ústí nad Orlicí a obce Řetová. Ovšem až (patří) nakonec se dozvídáme, kvůli čemu se tak děje – v případě zájmu organizátorů závodu Ústecká 21 bude také možné na tomto povrchu obnovit pořádání tohoto závodu. (Archiv aktualit z Pardubického kraje, 18.7., kráceno; počínající diskuse viz orlicky.denik.cz)

 

Nic proti tomu, dokonce si dovolím neskromně přiznat, že u zrodu myšlenky využít silnici na Andrlův chlum k pořádání závodů do vrchu jsem byl u Vladimíra Pragera v technické knihovně n.p. KOVOSTAV VVZ Hnátnice (hóóódně let tomu nazad). Včera začala pokládka tohoto asfaltového povrchu s vyššími protismykovými vlastnostmi za sucha a za mokra, jenže na výjezdu z Řetové po konečně opravené zkratce to netušíte a zarazí vás až zákaz vjezdu u Loučení pod odbočkou na Andrlův chlum. Dát zákaz nebo alespoň upozornění na odbočku v Řetové by už byla makačka na bednu. Některé společnosti se dokonce na tabuli s objížďkou řidičům omluví za způsobené komplikace a uvedou termín, dokdy bude omezení trvat.

Když jsem si ze vzteku dokumentoval neexistující zákaz, nedalo mi to, abych si nezvěčnil jeden z prohřešků proti kvalitě – hned za opravou někdo „přehlédnul“ díru, která se provozem začne drolit, a zvětšovat, až… (a že není jediná). Ale třeba systému oprav silnic v jednadvacátém století jen nerozumím.

Miloslav Renčín (foto autor)

 
Prázdniny jsou pro technické pokusy jako stvořené 

Pardubický kraj (23. 7. 2014) – Potisknout si vlastní tričko, vymyslet jednoduchý program na obrábění, prozkoumat chemické složení zmrzliny nebo u zdroje zjistit, kde a jak se bere mléko. To vše a mnoho dalšího si mohly letos o prázdninách vyzkoušet děti na několika místech Pardubického kraje. Postarali se o to organizátoři Projektu na podporu přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji, který je spolufinancován EU a státním rozpočtem ČR a některé ze zapojených středních škol.
„Projekt, na který jsme získali téměř 163 milionů korun, jsme zahájili v minulém školním roce a má před sebou ještě další školní rok. Je do něj zapojeno 16 středních a 90 základních škol. Některé z nich se rozhodly využít zvídavost dětí i o prázdninách a připravily zajímavé praktické aktivity, na které děti zvou buď do svých zařízení, nebo za nimi jezdí do míst prázdninových pobytů. Je o ně velký zájem a my se znovu a znovu přesvědčujeme, že technika děti může bavit, jen je potřeba jim tento obor nabídnout zajímavým způsobem,“ konstatoval hejtman Martin Netolický.
Léto na umprumce
Jako první zahájili o prázdninách setkání s technikou a přírodními vědami na ústecké Střední škole uměleckoprůmyslové hned na začátku prázdnin. Přihlásilo se celkem 75 žáků druhého stupně základních škol. Ve skupinách si ve školních dílnách mohli vyzkoušet tiskové i řemeslné textilní techniky, tvarování papíru a lepenky, základy fotografování, přírodovědné pokusy, robotiku i základy programování. Lektorům z řad pedagogů školy pomáhali i současní studenti.
Výrobky, které mladí technici a přírodovědci vytvořili na jednotlivých pracovištích, si hrdě odnášeli domů. Rodičům, sourozencům a kamarádům se mohli pochlubit například vlastnoručně vyrobenou univerzální modelářskou pilkou, ušitým či sítotiskem vyzdobeným tričkem, výrobky z lepenky a papíru, fotografiemi, řemeslnými textilními výrobky. Výsledkem jejich činnosti byl i jednoduchý program na CNC soustružení. Děti si mohly vyzkoušet chemické a fyzikální pokusy i sestavování či oživování jednoduchých robotů.
Chemici putují po táborech
Ve spolupráci se Střední průmyslovou školou chemickou v Pardubicích se zástupci Institutu rozvoje evropských regionů při Univerzitě Pardubice vydávají za dětmi na osm dětských táborů se čtyřhodinovým zábavně poznávacím programem plným chemických pokusů.
„Je to nádherné zpestření letních táborů. Program je vždy uzpůsoben podle věku a složení dětí a umí nadchnout všechny věkové skupiny. Doufám, že si děti tyto zážitky ponesou i dál a zohlední je také při výběru středních škol nebo učilišť,“ říká náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
Děti si během programu mohou vyrobit výrobek z moduritu, aby si ověřily, že modurit vlivem tepla tvrdne, zviditelňují vlastní DNA, měří fyzikální veličiny, vyzkouší si dělení přírodních a syntetických barviv, kdy jim je vysvětlen princip chromatografie, dokazují bílkoviny v potravinách, hrají si se suspenzí škrobu a vody, stanovují kyselost látek pomocí přírodních indikátorů pH nebo pozorují jak fluoreskují přírodní látky či rostou barevné krystaly anorganických solí. Při výrobě zmrzliny, která v létě vždy osvěží, se děti seznamují s vlastnostmi a využitím kapalného dusíku.
Po dnešku už zbývá poslední termín návštěvy, který se uskuteční na táboře v Horní Cerekvici 30. července.
V Lanškrouně chtějí zaujmout budoucí zemědělce
Třetí a čtvrtý týden letošních prázdnin se prostory Střední školy zemědělské a veterinární Lanškroun otevřely čtyřicítce dětí z Lanškrounska a Ústecka. Budoucí žáci zejména osmých a devátých tříd se zájmem o přírodu, zvířata nebo zemědělskou techniku se přihlásili do programu prázdninového soustředění. Na zemědělské škole však prvoplánově nejde jen o prázdninové zabavení dětí. Tvůrci programu kladou hlavní důraz na vzdělávání hravou formou.
Účastníci pobytu se pod vedením zkušených lektorů z řad kmenových pedagogů i externistů seznamují s chovem koní a skotu s důrazem na prvovýrobu mléka a formou terénního cvičení pronikají do základů pěstování hlavních polních plodin. Nechybí ani chemický výzkum kyslíku či seznámení se základy zemědělské mechanizace.
Relaxaci přinášejí ukázky canisterapie a sportů se psy. Netradiční výuka probíhá i mimo areál školy. O životě včel se děti dozvídají přímo na včelnici v Sázavském údolí, ukázky vodních psích záchranářů se uskutečňují na Dlouhém rybníce v zátoce turistické Loděnice a přírodovědný blok doplnila celodenní exkurze do lokality Teplicko-adršpašských skal.