Českotřebovský deník 178/2014  (28.7.)                                

Nové přechody v Ústí nad Orlicí se nelíbí 

Dostal jsem několik reakcí na nová bezpečnostní opatření na přechodech v Ústí i ve Třebové.  Při průjezdu Ústím jste si jistě všimli i vrátnice společnosti Rieter CZ dopravního omezení, které udělá nový přechod na frekventované a široké silnici bezpečnější. Podstatou je osvětlení dobré označení přechodu a také ostrůvek uprostřed, poměrně široký, možná více, než bychom čekali. Ale podobné to je i jinde. To vše je v pořádku.  Motoristé však kritizují to, že  obrubníky ostrůvku jsou instalovány kolmo a jsou poměrně vysoké, takže při neopatrné jízdě a nárazu může dojít k poměrně velkému poškození vozidla, i když se třeba jen ťukne. Také např. radlice vozidel uklízejících sníh z vozovky a pod. mohou ostrůvek poškodit.   Vše je sice precisně postaveno, ale s tímto nedostatkem Podobně se buduje další přechod na Dukle pod učilištěm, rozdíl není žádný. Právě Oušťáci dávají za vzor českotřebovské přechody, kde jsou ostrůvky s šikmo postavenými obrubníky bezpečnější nejen pro chodce, ale i pro vozidla.
Poděkování

Dne 17. července 2014 při nakupování v Kauflandu jsem ztratila bezkontaktní platební kartu. Touto cestou bych chtěla ještě jednou poděkovat p. Čechovi, bývalému místostarostovi města řediteli Eko Bi, který kartu nalezl a odevzdal v Kauflandu na informacích, kde mi kartu předali. Marie Smejkalová 

 

SPORTS TEAM CZ je organizace specializující se na plavání, založená olympionikem a nejlepším plavcem ČR Jiřím Jedličkou. Od září začínáme i ve Vašem městě. Plaveme každé pondělí a středu, v časech 15-18 hodin. Nabízíme kurzy pro všechny věkové kategorie. Více informací na www.sportsteam.cz nebo na tel: 731 434 758.

 

Setkání přátel létání vydařené 

V sobotu 26. července odpoledne opět ožilo českotřebovské sportovní letiště U Dvora. V tomto posledním červencovém víkendu se zde pravidelně slétají majitelé ultralightů z východních Čech a z Moravy aby předvedli českotřebovské veřejnosti a dětem  své dovednosti.  Počasí  přálo, sešlo se hodně létajících strojů i diváků.

 

Ekocentrum Podorlicko - nově osázená a upravená zahrada

Loni se podařila investiční akce, která  zajistila bezbariérový vstup do budovy a nové oplocení směrem k Podbranské ulici. Letos v pozdním jařepak profesionální zahradnícká firma osázela předzahrádku a zasela trávník, starost a péči o novou zeleň však  předala na druhé. Léto bylo suché a bylo třeba notně zalévat, přitom  rozvod vody neumožňoval nikde nasadit hadici. Nakonec se podařilo zajistit vybudování venkovního zdroje vody pro zalévání. Mimo to nyní přibude ochráncům přírody také sekání trávy a údržba osázených ploch.   Je to práce, se kterou se při tvorbě letošního celoročního programu nepočítalo, práce potřebná a pravidelná. Právě dnes v pondělí 28. 7. se konala pracovní schůzka, na které padlo rozhodnutí o realizaci pravidelné údržby zahrady vlastními silami. Koordinátorem prací je Libor Zajíček. Je to rozhodně dobré rozhodnutí, Ekocentrum předpokládá nejen vybavené prostory uvnitř objektu, ale také upravenou zahradu, nyní i s novým vstupem a oplocením. Za aktivní přístup k řešení problému je třeba členy ZO Podorlicko pochválit.  Připomeňme si současně, že to není jejich jediná práce, kterou pro naše město dělají, neboť se starají o Stezku smyslového vnímání v Srnově, nově také o stezku ČSOP  vedoucí kolem Semanína, sekají orchidejovou louku ve Skuhrově, pořádají pravidelnou fotosoutěž a řadu dalších aktivit pro českotřebovskou veřejnost. To vše dělají samozřejmě zdarma a pro druhé. Chtěl bych to  porovnat s některými "dotacemi na sportovní akce", kde se jsou požadovány prostředky za to, že se někdo rozhodne uskutečnit sportovní turnaj. Rozumím  dotacím na turnaje pro mládež, už ne moc dobře dotacím na realizaci turnajů dospělých, kde hlavní cenu tvoří sud piva apod, navíc zpravidla podpořených řadou sponzorů. ZO ČSOP dostává také dotace na svoje akce, také i příspěvek na činnost, který umožňuje uhradit energie pro Ekocentrum, odvádí z to ale  městu zase na druhé straně spoustu práce.

 

Slavnostní zprovoznění nasvětleného přechodu na ulici Dr. E. Beneše 

Akce začne setkáním pro užší okruh pozvaných v malé zasedací místnosti MěÚ v úterý 5. srpna 2014  10:00, na kterém starosta města uvítá zástupce Nadace ČEZ a Skupiny ČEZ, koordinátora BESIPu pro Pardubický kraj a ředitele místního a krajského oddělení Policie České republiky. Poté se všichni přesunou na místo (tedy na ulici Dr. E. Beneše (u schodů na Skalku), kde bude vlastní zprovoznění přechodu probíhat cca od 10:30 hod. 
Gynekologické oddělení v Litomyšli pokračuje 

Na základě množících se dezinformací o činnosti gynekologického oddělení Litomyšlské nemocnice, a.s si Vás dovolujeme informovat, že oddělení pracuje v prostorách  oddělení  bývalého  šestinedělí a porodních sálů. Provádíme jednodenní zákroky celého gynekologického spektra, tak zvanou velkou gynekologickou operativu jak laparoskopickou, tak i břišní či vaginální cestou a též konzervativně léčíme v příjemném prostředí gynekologické pacientky i těhotné ženy.  Gravidní ženy můžeme hospitalizovat pouze do 23. týdne těhotenství.  MUDr. Libor Vylíčil, vedoucí lékař gyn. oddělení
 
Dobrá zpráva. Kraj opraví další úseky silnic

Pardubice (28. 7. 2014) – Pardubickému kraji se podařilo vybojovat další peníze od státu na opravu silnic po loňských povodních. Peníze od Státního fondu dopravní infrastruktury půjdou na obnovu dvou úseků silnic a jednoho mostu. Celková investice přesáhne 41 milionů korun, z 85 procent ji pokryje dotace Státního fondu dopravní infrastruktury, 15 procent uhradí kraj z vlastních zdrojů.
„Jedná se o silnici druhé třídy mezi Litětinami a Vysokou u Holic, kde je třeba obnovit asi kilometrový úsek poničené vozovky, která navazuje na již opravené úseky směrem na Pardubice. Oprav se dočká i silnice třetí třídy mezi Čeradicemi a Platenicemi poblíž Moravan. Zde již prakticky polovina úseku byla opravena v loňském roce. Nutné obnovy se dočká také most v obci Drahoš nedaleko Rokytna,“ upřesnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Kraj tak pokračuje v aktivní investiční činnosti, která nemá v posledních letech obdoby. Jenom do silnic letos půjde téměř miliarda korun. „Letošní rok jsem nazval rokem investic. Za pozitivní považuji, že se nám daří hledat další zdroje na financování potřebných staveb. V tomto případě odvedla velký kus práce Správa a údržba silnic Pardubického kraje, která dokázala velmi pečlivě veškeré škody po povodních zmapovat a připravit projekty na jejich odstranění.“
Připomeňme, že opravy silnic po povodních v červnu 2013 začaly již v loňském roce a většinu projektů se již podařilo úspěšně dotáhnout do konce. „Do oprav po povodních a výstavby opěrných zdí a svahů jsme již proinvestovali celkem 144 milionů korun. Pardubický kraj z této částky hradil 22 milionů, zbytek tvořila dotace od státu,“ sdělil ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. Hejtmanství tím však s investicemi nekončí, v zásobě má připraveny projekty na obnovu silnic po povodních za více než 75 milionů korun, bude proto hledat další zdroje na jejich financování.
Dříteč je z ošklivého káčátka bílou labutí

Dříteč (27. 7. 2014) – Vyzdobená obec Dříteč vítala v neděli ráno na místním fotbalovém hřišti účastníky slavnostního vyhlášení soutěže Vesnice roku 2014 Pardubického kraje. Přijeli zástupci všech šestnácti  obcí, které se letošního ročníku účastnily, vzácní hosté, a přišli samozřejmě také skoro všichni obyvatelé této obce pod Kunětickou horou, kteří během dne dokázali, že umí pobavit sebe i ostatní.
„Pro nás je tento den krásnou oslavou venkova v Pardubickém kraji,“ řekl ve svém úvodním projevu hejtman Martin Netolický, který pogratuloval všem oceněným a po prohlídce Dřítče konstatoval, že  je hlavní cena letos jistě ve správných rukou. „Rád bych také před blížícími se volbami do místních samospráv poděkoval všem starostkám a starostům za dosavadní spolupráci s Pardubickým krajem a popřál jim hodně úspěchů, pokud budou znovu kandidovat.  Ať se našim obcím i nadále takto daří,“ dodal hejtman.
Obec Dříteč se letos do soutěže Vesnice roku přihlásila už popáté. V loňském roce získala Bílou stuhu za práci s mládeží. „Vážím si toho, že nesložili zbraně a byli vytrvalí. Mají tu řadu zajímavostí, obec má každý rok něco nového, od loňska je to například dostavba školy a školky a rekonstrukce sportovních kabin. Jejich hlavní devízou je ale spolková činnost, kterou nám předvedli i dnes na hřišti,“ uvedl radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. Obec dostala za letošní vítězství od Pardubického kraje 400 tisíc korun.
„Od doby, kdy jsme na našem katastru měli odkaliště opatovické elektrárny, se z ošklivého káčátka stala bílá labuť,“ neskrýval radost starosta Josef Petrenec. V Dříči mají tu výhodu, že tu je hodně aktivních lidí, kteří se nebojí obec představit a ukázat hodnotitelské komisi, čím vším obec žije. Také při vyhlášení trumfovali tančící muži (soubor Rotující kyčle) cvičící ženy, předvedly se děti ze školky i ze školy,  nastoupili hasiči s historickou koňkou i jejich šmoulí přípravka a mnoho dalšího. „Z naší obce se stala dobrá adresa mezi Pardubicemi a Hradcem Králové a naším cílem je snad jen to, aby se tu lidem spokojeně žilo,“ skromně poznamenal starosta, který bude 2. září hostit hodnotitelskou komisi celostátního kola soutěže o Vesnici roku. Za odměnu v krajském kole plánuje v obci zrekonstruovat hasičskou zbrojnici.
„Nadchla mě tu propojenost školy a školky, kde děti chodí do známého prostředí a mizí ostych. Krásně opravili i místnosti pro nejmenší na bývalé faře a mají tu i báječné lidi, kteří se starají o údržbu obce,“ svěřila se se svými dojmy náměstkyně pro školství a kulturu Jana Pernicová. „Překvapivou záležitostí je tu kdysi tajný kryt civilní obrany, ale krásné jsou i takové detaily, jako jezírko s želvami a zlatými rybkami ve školce. Takové kouzelné rybky bychom si přáli všichni,“ poznamenala také radní pro majetek a investice Ludmila Navrátilová.