Vyjádření hasičů k řešení nehody vlků v Č. Třebové na Parníku  


Původně jsem se nad Váš objektivní článek k železniční nehodě na Parníku 8.7.2014 a poznámku „Železničáři říkají: kdyby do likvidace následků nehody nekafrali lidé, kteří tomu nerozumí, tak přijel pomocný vlak a havarovanou lokomotivu jeřábem zvedl a dostal na koleje. Škoda by nebyla tak veliká….“ chtěl povznést, ale protože jste zveřejněním nepravdivých informací pošpinil skutečně profesionální a fyzicky náročnou práci několika desítek lidí kteří se podíleli na likvidaci této mimořádné události rozhodl jsem se uvést informace na pravou míru. 

   Na rozdíl od „pana železničáře“ vím jak celá událost opravdu probíhala takže fakta: Na rozhodnutí velitele zásahu jakým způsobem a jakými prostředky bude likvidace mimořádné události  probíhat má velký vliv konzultace s odborníky – zástupci dopravců, SŽDC, nehodových pomocných prostředků, majitelů havarovaných kolejových vozidel…  Na základě svých zkušeností a těchto konzultací velitel zásahu povolal nehodové pomocné prostředky z DKV Česká Třebová již před 6 hodinou ráno. Na místo události se dostavil vedoucí nehodového vlaku p.Rybka, který konstatoval že použití kolejového jeřábu je v tomto místě z důvodu stoupání a náklonu tratě velmi problematické. Na vykolejené lokomotivě byly utrženy oba podvozky i motor, její postavení zpět na koleje nebylo možné. Na základě těchto informací velitel zásahu rozhodl, že lokomotiva i železniční vozy budou strženy z železniční tratě pomocí navijáku vyprošťovacího tanku který byl povolán z JPO HZS SŽDC Havlíčkův Brod. Takto zvolená technologie se osvědčila a po 21 hodin trvajícím zásahu byla kolej uvolněna.

   Závěrem bych chtěl poděkovat všem zaměstnancům kteří se podíleli na likvidaci této mimořádné události, zejména zaměstnancům HZS SŽDC, DKV Česká Třebová, SEE OTV Česká Třebová, traťového okrsku a příslušníkům HZS MV ÚO Ústí nad Orlicí za odvedenou profesionální práci.

 

 

      

                                                                                                             Číž Luboš

 

                                                                                                    Velitel JPO HZS SŽDC

                                                                                                           Česká Třebová