Historie divizního fotbalu v České Třebové                          


Současným postupem našeho mužstva do divize, vyvstává v souvislosti s tím, mnoho otázek kolem minulých účastí České Třebové v této soutěži. Na příklad, kolikrát se v České Třebové divize hrála a v kterých obdobích a další zajímavosti, které se k tomu váží.

Proto trochu historie z naší klubové kroniky.

Musíme začít rokem 1957, kdy Ústřední fotbalová sekce rozhodla, že v důsledku mistrovství světa ve Švédsku se budou hrát soutěže tříkolově. Naše mužstvo hrálo krajský přebor, ve kterém suverénním způsobem zvítězilo s 10ti bodovým náskokem před Chotěboři, při vysoce aktivním skórem 104 : 39 a tím postoupilo do divize.

 

                        DIVIZE          ročník  1957 – 1959

O postup do divize se zasloužili tito hráči. Vácha, Vondra, Dosoudil, Zeman Josef, Grund,  Sýkora, Jelínek, Zeman Jiří, Novotný Vladimír, Dejmek, Janata, Fiala, Hradil, Neterda Bedřich, Andrt, Šustr, Škop, Barbořák, Knížek, Klíma, Stach, Klacl Stanislav, Koula, Chromec, Fabián. Tři posledně jmenovaní byli vojáci základní služby z posádky v České Třebové. Zásluhu na postupu měli i trenér Jaroslav Krása (Jim) a vedoucí mužstva František  Sedláček.

Před zahájením divizní soutěže došlo k výměně trenéra Krásy za Jaroslava Rába. Konečné umístění na 10.místě bylo určitým zklamáním a byla snaha i o posílení a to se částečně podařilo o  Janečka a mladé hráče Domanského s Alexandrem.

 

                        DIVIZE          ročník  1959 – 1960

Zde se vedlo až nečekaně dobře. Mužstvo bylo posíleno o Schenka a Boříka Rába, kteří se vrátili z dvouletého působení v Ústí nad Orlicí a Faltyse z Litomyšle, dále přišli Ptáček a Jiskra. Dokonce se bojovalo o postup do II. ligy a naši skončili na 3.místě  tabulky se ziskem 36 bodů za postupujícím ZJŠ Brno. Bylo to po nešťastné a nečekané porážce 0:3 v Čakovicích.

 

V roce 1960 došlo v našem státě k územní reorganizaci, sloučením krajů. Ve fotbalovém hnutí byly zrušeny divize a staly se z nich krajské (oblastní) přebory. Naše Lokomotiva hrála v soutěži 1960-1961 krajský přebor ve kterém skončila na 1.místě  (42 bodů a skóre 73:25), před Náchodem a Tatranem Pardubice. Zajistila si tím postup do II. ligy, největšího historického úspěchu  českotřebovského fotbalu. Nebýt zrušení divizí, byl by i tento krajský přebor divizní, ale oficiálně jej nelze do této skupiny započítat. Po sestupu z II. ligy se hrál pouze krajský přebor.

 

                        DIVIZE          ročník  1965 – 1966

V roce 1965 byly znovu obnoveny divize, do které z krajského přeboru postupovalo prvních šest oddílů a naše mužstvo skončilo na 5. místě a tím postoupilo.

Do funkce trenéra se opět vrátil Jaroslav Ráb a vedoucího mužstva dělal František  Sedláček, kterého později vystřídal Josef Klíma. V té době hráli hráči Jasanský, Gazdík, Šmíd, Jiskra, Klíma, Ptáček, Prický, Navrátil, Šedý, Kmoníček,, Horák, Špaček, Schenk, Řehák, Ráb Winkler. Po podzimní části bylo umístění žalostné, předposlední místo. Posílení mužstva hráči z  Pardubic Tomáškem, Medunou, Svatošem a hráčem černé pleti Clarksonem se nevydařilo. Výsledkem bylo poslední 14. místo a sestup do oblastního přeboru. Na 1. místě se umístila Vlašim, druhá Mladá Boleslav a třetí Náchod.

 

 

Od té doby uplynulo plných 34 roků, než se Česká Třebová dočkala opět divize., V oblastním přeboru 1998-1999 zvítězila před Havlíčkovým Brodem a Jiskrou Ústí nad Orlicí. Boj těchto tří mužstev byl velmi vyrovnaný. Rozhodující bylo právě utkání se sousední Jiskrou na našem hřišti, ve kterém dvěma brankami Rostislava Borka a Vacka se zvítězilo 3:2. Tomuto zápasu přihlíželo neuvěřitelných 2 300 diváků.

 

                        DIVIZE, skupina C,              ročník  1999 – 2000

Hráči, kteří se zasloužili o postup do divize.  Kollert, Hejl Marián, Šmíd, Mazura, Štichauer, Krystl, Petr Roman, Sokol, Vacek, Maco, Petr Pavel, Borek Rostislav, Starý, Macko, Zaal, Sklenář, Jež, Vencl, Brejcha Radek. Dále trenér Vladimír Novák, asistent Tomáš Abt a vedoucí mužstva Rudolf Havlíček, který byl později nahrazen Jiřím Dejmkem.

Úvodním utkáním v divizi byl zápas na hřišti Viktorie Sibřina, který skončil 1:1 a první divizní gól vstřelil Štichauer. Sibřina je malou obcí, která má asi 500 obyvatel a leží 10 km od Úval. Byla farmou pražských Bohemians.

Po podzimní části se získalo 18 bodů a na jaře 19, celkem 37 bodů,  skóre 41:41 a skončilo se na 12. místě z celkových šestnácti účastníků. Do vyšší soutěže  postoupily Semily a sestoupil Český Dub a Holice.

 

                        DIVIZE, skupina C,              ročník  2000-2001

Vstup do nového ročníku divize byl velmi špatný a prvého vítězství bylo dosaženo až v 9. kole výhrou doma s Brandýsem nad Labem 1:0. Situace začínala být kritická a to se zákonitě projevilo na změnách ve vedení mužstva. Ve funkci trenéra se postupně vystřídali Zdeněk Kocman, Tomáš Abt a Josef Štoudek a vedoucího mužstva Jiřího Dejmka nahradil Zdeněk Vrba. Z hráčů na hostování přišli Jaroslav Štěrba ze Svitav, Josef Vondra z Chocně a Jan David z Ústí nad Orlicí. Ještě začátek jara vypadal celkem slibně, když v sedmi kolech se získalo 10 bodů (tehdy byl ještě dvoubodový systém), ale o osudu rozhodla prohra 0:4 v Chocni. Nakonec z toho bylo předposlední 15. místo a společně s Bělou pod Bezdězem sestup po dvouletém působení v divizi do oblastního přeboru. Divizi vyhrál Liberec B.

 

Pokračováním v této pětinásobné divizní éře v České Třebové bude celkově šestá účast v divizi, skupině C – ročník 2014-2015.

 

V tomto historickém divizním období, ve kterém je množství různých jmen a událostí, mohlo dojít k určitým záměnám nebo se mohlo na některého hráče zapomenout. Proto se za případné nedostatky omlouvám.

 

                                                                                                                       Psk

Červenec 2014