Malé v severní Itálii oslavilo nedožité devadesátiny Třebováka Vladimíra Pácla 



Výbor Vladimíra Pácla v Malè v severní Itálii již od jara letošního roku komunikoval s vydavatelem Českotřebovského zpravodaje panem Mgr. Milanem Mikoleckým o připravovaných oslavách rodáka z České Třebové, a to v souvislosti jeho dvojího životního jubilea Vladimíra Pácla - devadesáti let od jeho narození a deseti let od jeho úmrtí.  Členové italského výboru projevili zájem o účast zástupců města Česká Třebová na těchto oslavách. Do italského Malè přijela tedy 24. července 2014 za naše město dvoučlenná delegace – paní místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková a předseda českotřebovského Ski Klubu pan ing. Jiří Zapletal.

 

Pro mnohé je jméno pana profesora Vladimíra Pácla nepříliš známé, proto citujme z propagačního materiálu, který k připomínce a uctění tohoto našeho významného občana vydalo Město Česká Třebová a který je k dispozici na informačním a turistickém centru na českotřebovské radnici.

 

„Profesor Vladimír Pácl, rodák z České Třebové,  sportovec, který získal úctu celé severní Itálie, vystudoval po druhé světové válce Institut tělesné výchovy a sportu. Především lyžařskému sportu poté věnoval celý svůj život. Ovládal osm jazyků, stal se ve svém oboru váženou osobností, a to i na mezinárodním poli. Byl předním funkcionářem Mezinárodní lyžařské federace FIS a na jeho popud vznikl například Světový pohár v běžeckých disciplínách a jeho příručka Běh na lyžích je dodnes základním odborným pramenem. Je také autorem 41 pravidel FIS pro běh na lyžích. Vymyslel pravidla a do praxe uvedl i orientační běh na lyžích. Zasloužil se také po pořádání Mistrovství světa 1970  v Tatrách.

Osudovým zvratem jeho života byla emigrace. Veřejně a radikálně nesouhlasil s okupací ČSSR vojsky armád Varšavské smlouvy. To pak určilo jeho další osud – v roce 1971 emigroval.

 

Zakotvil právě v Itálii, v provincii Trentino, a díky několika dobrým přátelům, kteří mu pomohli zvládnout nový existenční začátek, se pak jeho  životním působištěm až do smrti stalo městečko  Malè ve Val di Sole. Zde se Páclův organizační duch plně projevil – Val di Sole se potřebovalo probudit a povýšit úroveň sportovního života tak, aby místním lidem byl trvalým zajištěním vyšší úrovně a hostům skýtal co nejvíce spokojenosti.

Profesor Vladimír Pácl zemřel v roce 2004 v Malè a zde je také pohřben.    

 

Vlastní oslavy byly rozloženy do čtyř dnů . od 24. do 27.7.2014.

a probíhaly v městečcích Malè

 a Ronzone, kde Vladimír Pácl  od roku 1971 až do své smrti v roce 2004 žil.

 

 

Zahájení oslav proběhlo ve velkém sále radnice v Malè za přítomnosti cca 100 osob, většinou jeho přátel. Od 21:30 hod. zde vystoupili jeho přátelé a vzpomínali, jak se s Vladimírem „Paklem“ (italská výslovnost jména Pácl) seznámili, co prožili, a nutno říci, že celý večer byl naplněn emocemi; při většině projevů měli řečníci co dělat, aby z důvodu pohnutí svá vystoupení dokončili. Přátelé si vyprávěli dlouho do noci....

 

Na pátek byly připraveny takzvané orientační běhy, kterých se kromě italských účastníků všech věkových kategorií zúčastnili také všichni členové rodiny pana Vladimíra Pácla, pan doktor Zavřel s rodinou a zástupci města Česká Třebová. Oba závody probíhaly tak, že nejprve zájemci sešli v zasedací místnosti, kde od blízkého spolupracovníka pana Pácla – pana Davida Montanari - dostali detailní proškolení  co se týká čtení mapy a organizace těchto závodů. Dopolední závod byl nazván „Putování po kašnách“ a odpolední procházelo městem a končilo v lese.  Naše delegace byla překvapilo velkým množstvím důchodců v odpolední části, kteří svědomitě navzájem konzultovali otázky kolem trasy a pak si poseděli při malém občerstvení. Radnice poskytla zasedací místnost,  ale celou organizaci  řídili dobrovolníci, bývalí kolegové Vladimíra Pácla.

 

V sobotu se opět konala vzpomínková akce v Ronzone, kde Vladimír Pácl po odchodu z ČSSR začínal svůj „italský“ život. Díky pomoci tehdejšího starosty a člena italského olympijského výboru Claudia Batisti získal práci a zpočátku se s ním i rodina tohoto sportovního nadšence dělila o byt. Na zásluhy Vladimíra Pácla pro rozvoj  různých sportovních aktivit (orientační běh, běžecké lyžování, plavání, tenis na celonárodní (italské) úrovni přijeli do Ronzone zavzpomínat do  Malè významní zástupci z různých měst a oblastí Itálie, kde Vladimír Pácl působil – z Trenta, Vincenzy, Piemonte a dalších.  Na setkání zazněl i výčet míst, kam byl Vladimír Pácl pozván jako konzultant pro zavedení a rozvoj různých sportovních disciplín,  a byl to výčet opravdu bohatý, včetně Sicílie.

 

V neděli se uskutečnilo otevření „venkovní tělocvičny“, tedy stabilní trati na provozování orientačního běhu, za přítomnosti starosty a významných představitelů italského sportu.

Členové výboru Vladimíra Pácla byli pozváni na návštěvě našeho města začátkem září letošního roku.  

 

Ludmila Rašnerová, sekretariát starosty města