V České Třebové není jen jeden volejbalový oddíl             

Dostal jsem několik ohlasů na náborový článek pana Lubomíra Vašiny, vyžadujících další upřesnění situace a vysvětlení některých použitých termínů.  V této souvislosti  uvádím následující řádky.

V České Třebové jsou od roku 2008  dvě sokolské tělocvičné jednoty a je třeba to rozlišovat.  Vlastně tři. Ještě je třeba započítat T.J. Sokol Česká Třebová Lhotka. Není to nic výjimečného, alespoň co se týče našeho města. Podobně jsou zde dvě základní organizace ochránců přírody, dvě základní organizace kynologů apod. Zůstaňme však u Sokola a u volejbalu. 
V textu Lubomíra Vašiny se uvádí , že volejbalový tým, byl založen roku 1932 a pak v různých obdobích měnil jméno ze Sokola přes Jiskru, Lokomotivu, Sokol až k dnešnímu názvu Sokol II....  Svědčí o tom, že tradice  organizovaného volejbalu v České Třebové je velmi dlouhá a že jde o oblíbený sport.  Zvláštní kapitolou by byl např. trampský volejbal nebo třeba volejbal odborářský. Volejbal se hrál na hřištích, které bylo snadné postavit a mimo kurtů na Skále tak bylo volejbalové hřiště také v parku n. p. Perla či  Primona a také  u škol či v rekreačních areálech. Pro současnost má význam především to, že po resuscitaci T.J. Sokol Česká Třebová vznikly v této jednotě dva samostatné oddíly - mužská a ženská složka, každý měl jiné ambice a jiné podmínky. V první dekádě 21. století začala éra osamostatňování sportovních oddílů. Ze Sokola se odštěpili třeba  basketbalisté, od T.J. Lokomotiva třeba tenisté, vytvořili samostatné kluby.  Mužskému volejbalu nevyhovovala situace, kdy byl zejména finančně podřízen od T.J. Sokol a neměl právní subjektivitu, potřeboval sám jednat se sponzory a uzavírat s nimi smlouvy. Proto vzniká za spolupráce s Ing. Kubínkem  Sokol VK Česká Třebová, který mohl tuto mezeru vyplnit. Nemohl však mít mládežnickou členskou základnu, volejbalisté tedy museli mít členské průkazy T.J. Sokol Česká Třebová a touto cestou také žádat a vyúčtovávat např. účelové dotace MŠMT  apod.  Snad proto je v článku  zmínka "o nepřehledném účetnictví".  Starostka Sokola Růžena Dobroucká uvádí, že se jí slova o "nepřehledném účetnictví" dotýkají, neboť  ústředí ČOS zde v T.J. Sokol Česká Třebová provádělo hned trojí audit hospodaření a vždy proběhl bez závad na jedničku. Míní tedy, že financování bylo nepřehledné zejména pro samotné volejbalisty.  Řešením bylo oddělení volejbalového oddílu (mužské složky) z T.J. Sokol na valné hromadě v Národním domě v roce 2008. Byla spojena s emocemi, sám jsem byl zde přítomen. Majetek zůstal dle stanov původní tělocvičné jednotě. Ze Sokola odešla jen nespokojená část volejbalistů, druhá část volejbalového oddílu (ženská složka) ze Sokola neodešla.  Ti co odešli, pak následně  vytvořili po dohodě s ústředím ČOS  novou T.J. Sokol Česká Třebová II s jediným oddílem volejbalu.  Těžko proto hovořit "o chybě pražské centrály", díky které přišel Sokol II o svůj majetek.   Z počátku měla nově vzniklá T.J. Sokol II uvedeno přes nesouhlas starého Sokola sídlo na stejné adrese Na Skále 573, kde měly obě T.J. sídlit.  Nakonec se to vyřešilo, Město formou výpůjčky poskytlo nové T.J. Sokol Česká Třebová II. prostory v. I. poschodí bývalé mateřské školy v Podbranské ulici (přízemí  získala ZO ČSOP Podorlicko a přestěhovala sem Ekocentrum) a dokonce dostává dotaci města na úhradu energií (na teplo, světlo a vodu). Který jiný sportovní klub v České Třebové to má?

Není tedy pravda, že volejbal přešel z původního Sokola do nového Sokola II. V České Třebové existují  dva volejbalové oddíly, které reprezentují naše město, dokonce někdy i ve stejné soutěži.  Takže v rámci T.J. Sokol existuje volejbalový oddíl "Geodézie Sokol Česká Třebová", jeho členové jsou členy původní T.J. Sokol. "Podle naší členské evidence má více než 100 členů a je tedy početnější než v Sokole II. V klubu máme zkušené a pracovité trenéry, využíváme nejen tělocvičnu, ale také venkovní kurty na Skále, pořádáme sami řadu turnajů, účastníme se soutěží v Čechách i na Moravě ve volejbalu a přehazované, pořádáme např. společenské akce (ples, šibřinky...) i společné sportování dětí s rodiči, myslím, že to jsou vynikající akce pro popularizaci sportu a sokolské myšlenky," říká starostka  T.J. Sokol Růžena Dobroucká a dodává: "Nejsme jen výhradně zaměřeni na mládež, máme také úspěšné družstvo žen, které v letošní sezóně bojovalo o špici II. volejbalové ligy a dosahuje úspěchy i na přeborech ČOS."

Je důležité  brát věci tak jak jsou.  Chápu zveřejněný článek jako náborový, který tedy není a ani nemůže být objektivním hodnocením volejbalového dění v České Třebové.

Volejbalisté ze Sokola II se právem pyšní sportovními úspěchy, nyní zejména u mládeže. Vypadá to, jako by to bylo dnes jediné kritérium úspěšnosti. V Sokole II můžeme sledovat zvláštní úkaz, na který nejsme v jiných oddílech ve Třebové zvyklí: za Třebovou startují i mladí talentovaní volejbalisté odjinud a posilují tak úroveň, jistě i díky dobrému trenérskému vedení. V jiných sportech to bývá naopak, talenty jsou "loveny" jinými kluby a jejich rodiče přesvědčováni o výhodnosti startu v jiných městech. Takových příkladů by bylo hodně. Vyšší úroveň  a větší úspěchy byly očekávány např. u fotbalu, kde  je velký výběr  žáčků  nejmenších přípravek a fotbalové třídy.  Je zde však zřejmě daleko větší konkurence a není možné srovnávat sporty mezi sebou. (mm)