Entusiasmus a nadšení pomohou znásobit dotační prostředky
Měl by v tom být systém - platí to o kultuře i sportu.

Text píšu pod dojmem výborně zorganizovaného multižánrového festivalu Výtvarná Svinná.
Akce většího rozsahu, jako byla nyní např. Výtvarná Svinná, se donekonečna nedají dělat jen z entusiasmu, ze kterého vznikly. Je třeba akci stabilizovat i finančně.  Letos dostali pořadatelé na tuto akci celých sedm tisíc korun českých, o tři tisíce méně než loni.  Chudá kulturní komise nemohla dát více, musela vážit každou korunu a i tak se na všechny nedostalo.  Na dotace na kulturu jde celkem 460 tisíc, z toho skoro polovinu 210 tisíc dostal Triarius přímo při únorovém schvalování rozpočtu na svou činnost a  nakonec ještě dalších deset tisíc navrch z části, učené pro to, aby kulturní komise nadělila drobné různým v kulturní oblasti působících organizacím.  Triarius potřeboval těchto10 tisíc na divadlo Kočár do Vídně, které hrál v dubnu v Národním domě a měl s tím prý velké náklady (dovoz točny z HK). Hrálo se shodou okolností právě 18/4, tedy v den, kdy vedení města rozdělovalo Ceny města za předcházející rok na Slavnostním večeru za účasti Ondřeje Havelky & Melody makers. Město si tak samo tím příspěvkem vlastně zaplatilo konkurenci. Duše představení a Triaria Josef Kopecký prý o kolizi termínů nevěděl, ač sedí (nebo má sedět) každý týden v radě města, kde se samozřejmě udělování cen města řešilo již v průběhu února.
 
240 tisíc korun na podporu kulturních aktivit nejrůznějších spolků a kapel  během celého roku 2014 je žalostně málo, žádosti předsedy kulturní komise Mgr. Josefa Menšíka o zvýšení této částky vyslyšeny nebyly.  Nedostalo se tak např. vůbec na  podporu Českotřebovského vinobraní, prý to je komerční akce (Týden sportu však nikoliv?) Loni skončilo Vinobraní v mínusu nejen nepříliš dobrým počasím, ale i díky šestitisícové pokutě za nepožádání o výjimku ze zákazu konzumace alkoholických nápojů.  Letos se tato třídenní slavnost opět uskuteční, veřejnost pořadatelku podpořila, na hlučnost akce nebyly z veřejnosti připomínky. Žádost o dotaci však byla odmítnuta. I další akce odešly s prázdnou,  na Výtvarnou Svinnou zbylo sedm tisíc.  Uskutečnit za tuto cenu dvoudenní letní akci  je velký oříšek, ale ve Svinné to dokázali.  Klobouk dolů. 
 
Nad financováním  (nejen) kulturní oblasti však visí spousta otazníků  a bude třeba je řešit. Na 5 červnových dnů dokážeme schválit  535 tisíc korun na "Týden sportu".  Čí je to vlastně akce? Je to akce města? Je součástí návrhu rozpočtu města již v únoru, kdy ještě nikdo o pořadatelství nepožádal, tedy jaksi ze setrvačnosti?  Podle obsahu smlouvy uzavřené o této dotaci s pořadatelem je zřejmé, že rozhodující část prostředků směřuje do dění na náměstí, kde se letos o sport jednalo jen zcela okrajově. Přitom byl letos zaznamenán určitý posun v obsahu a délce vystoupení, nikoliv však ve finanční oblasti. Tam rozpočet města poslal vlastně ještě o 20 tisíc více než loni.   Odůvodnění je takové , že je snaha do položky Týden sportu zahrnout skutečně všechny výdaje tak, aby se neobjevovaly ještě v rozpočtu města na jiných místech.  Zvýšení o 20 tisíc  je odůvodněno zahrnutím nákladů na úklid náměstí firmou Eko Bi.  (Dříve jsem se domníval, že jde o sponzorské uklízení, neboť velký nápis "Ekobi" hlásal, že  naše městská společnost je jedním z hlavních sponzorů.  Zřejmě už není, vše je třeba vyúčtovat.  A tak se dříve uvádělo, že na Týden sportu jde u nás ve Třebové jen 300 000 Kč, v Ústí na "jejich" Týden v Pohybu daleko více. Dnes to je naopak. V Ústí dokázali šetřit a dnes jsou na 380 tis. Kč výdajů a u nás ve Třebové se naopak se našlo přes 200 000 Kč poschovávaných do jiných kapitol městského rozpočtu. Také se zahrnuly nové aktivity, třeba aquatlon (jako součást seriálu Triatlete1)  byl oceněn přidáním 20 000 Kč. Ty v částce pro Týden sportu ovšem zůstaly, i když se už letos takový závod neběžel a seriál Triatlete1 jako takový měl závody naposledy v roce 2012.

Týden sportu  je samozřejmě třeba zachovat. Má již 16 let dlouhou tradici. Ale změny by potřeba byly.   Týden sportu jako takový se týká především školní mládeže a pro mu nechme školní dny pondělí - pátek a oddělme jej od juchání a prezentací skupin na náměstí. Toto nechť pokryjí Dny města Česká Třebová, řekněme od čtvrtka do soboty, které budou oficiálním připomenutím toho, že naše město je zase o jeden rok starší. Program zorganizuje Kulturní klub a ve spolupráci s kulturní komisí, finančně zajistí rozpočet města v rámci příspěvkové organizace Kulturní centrum, nemělo by to být dražší. Naopak by město mělo příjem i ze stánků s občerstvením, zřízených na náměstí (obsazených ovšem na základě veřejné soutěže). Psát další detaily by bylo předčasné. Sportovcům by zůstalo organizování sportovní činnosti, v tom jsou dobří, při organizovaní akcí by měla pomoci i nově zřízená školská komise. Zatím to je totiž tak, že se školami ve městě vyjednává soukromá osoba, vlastně soukromý podnikatel, který uplatňuje na školách  pro sportování v rámci Týdne sportu svoje požadavky. Ty by však měly být skloubeny se školními vzdělávacími programy a zatím jsem týdenní masovou účast školáků na akcích Týdne sportu v těchto programech nenašel. Zorganizování soutěží Týdne sportu by jistě bylo také součástí městského grantového systému  a oceněno finančně. Takže ani zde by organizátoři soutěží nic nedělali zadarmo.

Peněz pro financování (dotování) aktivit ať již v oblasti kultury nebo sportu nebude nikdy dostatek a vždy bude jejich rozdělování zdrojem řečí o nespravedlnosti. Ukazuje se, že obecně určená pravidla moc nepomohou, je třeba reagovat na   aktuální potřeby které se mohou rok od roku lišit. V tomto případě se přimlouvám na každoroční vyhlašování grantových programů, které budou na aktuální potřeby reagovat. Nebude pak stačit jen včas si podat žádost o dotaci, ale každý projekt projde schvalováním, kde  se ukáže zda vyhovuje nebo nevyhovuje podmínkám grantového řízení. O poskytnutých dotacích je třeba vést přehlednou  veřejně přístupnou evidenci, aby bylo zřejmé kolik dostaly na příspěvcích či dotacích od města jednotlivé žádající subjekty v jednotlivých rocích.  Obranou proti nařčení o nespravedlnosti  bude průhledné transparentní financování. Zatím se tomuto způsobu spíše bráníme. Jednotlivá usnesení o poskytnutí dotace jsou sice zveřejněna, nikoliv však jakékoliv přehledy... Sám jsem se přesvědčil, že mechanismus schvalování je zatím takový, že schváleny jsou i takové dotace, které zavedeným pravidlům zcela přesně nevyhovují. Možná to je i tím, že  zastupitelé nemají pro rozhodování dostatek připravených podkladů. Pokud je chtějí, musí o ně teprve požádat a  to už každý prostě neudělá.....

15.7. Milan Mikolecký