Českotřebovský zpravodaj 181/2014  (1.8)                           
HUDEBNĚ PROTESTNÍ POCHOD 

Sobota 9. srpna 2014


SRAZ V 15:00 NA NÁDRAŽÍ - V 16:00 VYJDEME SMĚREM NA STARÉ NÁMĚSTÍ atd. S SEBOU HUDEBNÍ NÁSTROJE, TRANSPARENTY A KOSTÝMY.

Jedná se o hudebně PROTESTNÍ průvod naším městem. Tato iniciativa vznikla po zákazu piána v před nádražím České Třebové. Chceme tím dát najevo..., že naše město žije i nadále a hudbou tak přesvědčit lidi aby se více zapojili do dění v našem městě. Průvod začne na TERMINÁLU, kde bylo dříve piáno - pak půjdeme na STARÉ NÁMĚSTÍ - NOVÉ NÁMĚSTÍ - JAVORKA a nakonec si uděláme pěknou akci NA HORÁCH, kde je nyní piáno. Pokud byste chtěli pomoci s organizací budeme jen rádi.

Představte si: Nepočítáme - li Majalesové průvody, tak Hudební průvod 9. srpna bude první průvod, který povoluje Město Česká Třebová od sametové revoluce tedy za 25 let !

Nechcete být spolu s námi účastníky tohoto protestního průvodu?

Připomeňme si krátké období, kdy na terminálu piáno stálo a kdy se na něho dalo i hrát. (Fotografie Luboš Kozel).

Jak se nesplnil smělý plán pana starosty

Před čtyřmi lety oznámil starosta České Třebové Jaroslav Zedník smělý plán: "Do pěti let se počet obyvatel Třebové zvýší na dvacet tisíc," uvedl v červenci 2010.
Ve skutečnosti město mezitím přišlo o dalších 400 obyvatel. Zdá se, že když lidé hlasují nohama, politici jsou na ně krátcí.
S výjimkou Přelouče, Pardubic, Lanškrouna a Vysokého Mýta se za posledních 10 let snížil počet obyvatel ve všech větších městech Pardubického kraje.  Lidé v celé zemi odcházejí za prací do velkých měst, anebo se stěhují do vesnic, protože si tam pořídí rodinný dům s pozemkem za přijatelnou cenu. Pokud jsou v daném městě nízké mzdy a nedostatek práce, odchod lidí to jen urychlí.
Česká Třebová za deset let přišla o 900 obyvatel, Moravská Třebová o tisíc lidí, Hlinsko dokonce kvůli úbytku pěti set obyvatel už nepatří do kategorie desetitisícových měst.
Starosta České Třebové Jaroslav Zedník připouští, že byl příliš velký optimista, když mluvil o přílivu tisíce nových obyvatel do pěti let. Neočekával prý zpoždění investice firmy Metrans, která z České Třebové zajišťuje dopravu nákladních terminálů po celé Evropě. "Ale trvám na tom, že až se rozjede naplno průmyslová zóna, Česká Třebová bude mít dvacet tisíc obyvatel, jen to nebude trvat pět let, ale osm nebo deset," uvedl Zedník.
Více viz zdroj: http://pardubice.idnes.cz/ocekavany-priliv-obyvatel-do-nekterych-mest-se-nedostavil-pan-/pardubice-zpravy.aspx?c=A140722_2084120_pardubice-zpravy_jah
Města, která se vylidňují
město ... změna počtu obyvatel za 10 let  v procentech ... stávající počet obyvatel
Česká Třebová ...      -5 % ... 15 783
Hlinsko ...                  -5 % ... 9 916
Ústí nad Orlicí ...       -4,5 % ... 14 364
Chrudim ...                -3 % ... 22 966
Města, která rostou:
Přelouč ...                 +5 % ... 9 019
Lanškroun ...           +2,5 % ... 10 097
Pardubice ...            + 1 % ... 89 432
Vysoké Mýto ...      + 1 % ... 12 436
Pramen: Údaje vycházejí z dat ČSÚ k 1. 1. 2004 a 2014.
 
Modernizace psychiatrie ve Svitavách jde do finále

Svitavy (31. 7. 2014) – Druhá nejvýznamnější investice Pardubického kraje do zdravotnictví úspěšně roste ve Svitavách. Jedná se o modernizaci a přístavbu místního psychiatrického oddělení, které by mělo sloužit potřebám celé východní části kraje. Na začátku roku opustilo oddělení historickou budovu bývalého kláštera Redemptoristů, aby se tam do modernizovaných prostor a také do nového pavilonu hned v sousedství mohlo ještě do konce roku vrátit. A zatím vše nasvědčuje tomu, že to bude dokonce ještě dříve. Celková cena této investice je 98,7 milionu korun.
„Po multioborovém pavilonu v Pardubicích je to další téměř stomilionová stavba spolufinancována z evropských fondů do zlepšování zdravotnické péče v kraji. Práce probíhají podle harmonogramu. Předpokládáme, že se podaří stavbu dokončit zřejmě ještě před termínem, který byl stanoven na 26. prosince 2014,“ informuje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Ve Svitavské nemocnici bude oproti dosavadnímu stavu s pětadvaceti místy mít nové psychiatrické oddělení otevřenou lůžkovou část pro 30 pacientů a uzavřené oddělení pro 25 lidí. K tomu budou k dispozici dvě psychiatrické a dvě psychologické ambulance. Přibude také zázemí pro skupinovou terapii, psychoterapii a zájmové dílny. Součástí projektu je i vybavení interiérů a také úpravy atria kláštera a venkovního prostoru kolem obou budov. „Je to významný posun nejen v  počtu lůžek a v možnostech ambulantní léčby, ale hlavně v kvalitě. Oddělení bude odpovídat soudobým potřebám psychiatrické péče,“ dodal 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který je zodpovědný za zdravotnictví.
V těchto dnech už je hotová hrubá stavba nové budovy, včetně zděných nosných konstrukci, příček, výtahu, omítek a podlah. Do nového pavilonu nyní nastoupili odborníci na rozvody energií i medicinálních plynů, pracuje se na fasádě, dlažbách, obkladech či žaluziích.
 V historické budově se částečně změnily dispozice místností, byly doplněny stropy a opravena podlaha půdy a bývalý klášter dostal nová okna. Také zde se pracuje na rozvodech sítí, ale také na odkopání objektu a izolaci proti vodě.
„Česká republika je v posledních desetiletích kritizována mezinárodními organizacemi za podceňování psychiatrické péče. My jsme v Pardubickém kraji chtěli této výzvě čelit. I proto jsme se rozhodli pro investici do tohoto oboru,“ dodal Roman Línek.
 
SPORTS TEAM CZ je organizace specializující se na plavání, založená olympionikem a nejlepším plavcem ČR Jiřím Jedličkou. Od září začínáme i ve Vašem městě. Plaveme každé pondělí a středu, v časech 15-18 hodin. Nabízíme kurzy pro všechny věkové kategorie. Více informací na www.sportsteam.cz nebo na tel: 731 434 758.
 

Program Panel 2013+ představuje řadu novinek 



Úvěrový program na opravy a modernizace bytových domů patří mezi produkty, o které je mezi žadateli tradičně velký zájem. Od letošního léta ho bude možné nově využít pro více typů rekonstrukcí, a to za velmi příznivých podmínek. Státní fond rozvoje bydlení má pro Panel 2013 + na letošní rok vyhrazeno 800 mil. Kč.


 

V průběhu července došlo k novelizaci Nařízení vlády č. 468/2012 Sb., které upravuje poskytování podpory na opravy a modernizace bytových domů. Podnětem pro novelizaci bylo jednak schválení notifikace programu Panel 2013 + v prosinci 2013, dále také požadavky žadatelů na rozšíření výčtu uznatelných výdajů, na které lze čerpat úvěr. Obě tyto změny přinášejí příjemcům výrazné zlepšení podmínek.

 

Nově lze využít program Panel 2013 + na přebudování nebo vybudování zcela nových balkónů či lodžií, a to i za podmínky, že se zvětší užitná podlahová plocha. Dále je program zajímavý pro majitele domů, kteří uvažují o provedení nové tepelné izolace na domech zateplených zastaralými technologiemi, či mají v plánu vybudovat kotelnu. „Naším cílem je komplexní údržba bytového fondu, aby docházelo nejen k energetickým úsporám, ale i k prodloužení jeho životnosti a zvyšování kvality bydlení,“ vysvětluje ředitelka SFRB Eva Helclová.

 

Změny se nově týkají i pravidel pro poskytování veřejné podpory v rámci úvěrového programu Panel 2013+. Zatím bylo možné žádat o úvěr v režimu de minimis, podle něhož smí žadatel čerpat veřejnou podporu, jejíž součet nepřekročí částku 200 tisíc eur za tři po sobě jdoucí účetní období. „Toto pravidlo se ukázalo limitující pro velká bytová družstva či obce, kde k vyčerpání povolené veřejné podpory již došlo v minulosti nebo k němu dojde při poskytnutí úvěru pro několik bytových domů,“ podotýká Eva Helclová. Režim de minimis zůstává zachován, žadatel v něm bude moci požádat o úvěr až do 90% rozhodných výdajů. Nebo bude moci žádat v notifikovaném režimu (bez podmínky de minimis), získat však bude moci úvěr do výše 75% rozhodných výdajů. Novela nařízení přináší změny i v administrativní části programu: již není potřeba předkládat průkaz energetické náročnosti, ale doklad o energetických úsporách s vyčíslenou hodnotou energetických úspor. Tento doklad žadatel získá jako součást energetického posudku.

 

Všechny uvedené změny budou zapracovány do dokumentů pro podávání žádostí v programu PANEL 2013+ a zveřejněny na našich stránkách www.sfrb.cz

Žádosti dle původního nařízení vlády lze podávat nejpozději do 7. 8. 2014 včetně (musí být doručena SFRB), nové žádosti smějí být podány nejdříve 8. 8. 2014.

 

Mgr. Karolína Smetanová Ředitelka marketingu Státní fond rozvoje bydlení