Českotřebovský deník 183/2014 (4.8.)                                   
Začínáme 2014 - 2015

První cvičební hodina TAJČI :  Pondělí  1. ZÁŘÍ,   čas: 17 – 18.30hod. 
Cvičíme a opakujeme: sestava tajči 24 forem, sestava s vějířem, nově začneme nacvičovat sestavu 28 forem. Cena:  700,- Kč jednorázově za celé cvičební období  +  500,- Kč za vějíř.
První cvičební hodina JÓGY:  Úterý  2. září,         čas:   18 - 19.30hod.
                                                  Čtvrtek  4. září,     čas:   17 - 18.30hod.          
Cvičíme : jemná jóga, cvičení je vhodné pro všechny věkové kategorie.
Cena: 30,-Kč  za jednu cvičební hodinu, při koupi permanentky ( deset cvičení)  zaplatíte 250,-Kč. 
Důchodci, studenti, maminy na mateřské dovolené :  25,-Kč za jednu cvičební hodinu. Při koupi permanentky ( deset cvičení) zaplatíte 200,-Kč. Cvičíme: Škola  Vyšší dopravní akademie ( VDA), Habrmanova, gymnastický sálek.
 
UŽ tuto sobotu 9. srpna v 15 hodin  ZAČÍNÁ HUDEBNÍ PRŮVOD

Sraz na Terminálu Jana Pernera, kde mohlo doteď stát  a hrát piáno k veřejnému použití, ale od začátku června bohužel nestojí a nehraje- Přestěhovalo se do altánu k restauraci na Horách. Průvod půjde právě za piánem na Hory a to od nádraží přes Staré a Nové náměstí, Javorku  k restauraci na Horách, kde se po tom také uskuteční afterpárty a to jistě pořádná.  Hudební průvod ani jinak skončit nemůže!  Současně si zde můžeme připomenout letní pobyt spisovatelky Boženy Němcové. To bylo ovšem roku 1851 tedy před 163 lety ... Do průvodu nezapomeňte s sebou hudební nástroje. Je to průvod hudební a nemá žádné politické cíle!
 


30. 8. SZ Litomyšl - Hradozámecká noc

21. dubna 1798 se celý litomyšlský zámek připravoval na premiéru v novém divadle rodiny Waldsteinů. Jaké okolo otevření divadla byly potíže? Jací hosté se zde sešli a co na to říkala přísná hraběnka Marie Františka? To vše lze prožít v rámci hudebně divadelní Hradozámecké noci v sobotu 30. srpna 2014 od 19 hodin.
Na zámku v Litomyšli se mohou návštěvníci vrátit o 216 let zpět – do předjaří 1798. Tehdy se na zámku připravovala premiéra divadelní hry Milenec a sok v jedné osobě, kterou bylo 22. dubna 1798 slavnostně otevřeno domácí divadlo rodiny Waldsteinů. Návštěvníci se tak v průběhu nočních prohlídek rázem ocitnou v předvečeru slavnosti i otevření divadla, kdy celým zámkem vládnou přípravy a zkoušky představení, vše za přísného zraku paní hraběnky Marie Františky z Hohenfeldu, které se počínání a rozhazování peněz způsobené manželem, Jiřím Josefem z Waldstein-Wartenbergu, pranic nelíbí. Noční prohlídky začínají v 19 hodin. Následně pak odcházejí ve 20, 21, 22 a event. 23 hodin (dle zájmu). Cena za osobu je 120 Kč, beze slev pro děti, studenty a seniory. Divadelní prohlídka, připomínající důležitý večer v Litomyšli – otevření zámeckého divadla, dnes evropského unikátu, provede návštěvníky reprezentačními pokoji 1. patra západního křídla a pochopitelně i samotným zámeckým divadlem. 
 
CO SE DĚJE NA HRADECH A ZÁMCÍCH V PARDUBICKÉM KRAJIU V SRPNU

SZ Litomyšl – II. patro zámku: Výstava Josef Matička – Dar Litomyšli představuje nový pohled na tohoto autora nejen jako malíře, ale i jako vytříbeného sběratele a velkorysého mecenáše. Vedle více než stovky jeho prací jsou představena i špičková vrcholná díla Emila Filly, Jana Zrzavého či Josefa Čapka, která Matička odkázal své milované Litomyšli. Výstava Městské galerie Litomyšl je k vidění v obrazárně v 2. patře Státního zámku Litomyšl od 15. 6. do 28. 9. 2014.
1. 8. SZ Slatiňany - Keltští kupci na cestách! - Keltská karavana se na své cestě na keltský festival Lughnasad v Nasavrk krátce zastaví v zámeckém parku ve Slatiňanech. Přijďte se podívat na ukázku některých řemesel a poslechnout si zajímavosti o keltském obchodu a Keltech obecně. Začátek od 10:00.
5. 8. SH Kunětická Hora - Michal Hromek Consort – koncert v rytířském sále hradního paláce od 19.00 hod.
9. 8. SH Kunětická hora - Letní kino na nádvoří aneb „Kino na draka“ - Projekci celovečerního dokumentu Rok bez Magora o Ivanu Martinu Jirousovi za účasti režiséra doplní koncert královéhradecké kapely Sootbow. Od 19.30 na hradním nádvoří.
9. 8. SZ Litomyšl -  Noční prohlídky: Valdštejnové otevírají divadlo (aneb předvečer premiéry 1798) - 21. dubna 1798 se celý litomyšlský zámek připravoval na premiéru v novém divadle rodiny Waldsteinů. Jaké okolo otevření divadla byly potíže? Jací hosté se zde sešli a co na to říkala přísná hraběnka Marie Františka? To vše lze prožít v rámci nočních prohlídek od 19, 20, 21 a 22 hodin. Prohlídka provede návštěvníky reprezentačními pokoji 1. patra západního křídla a pochopitelně i samotným zámeckým divadlem. Vstupné 120 Kč/osoba (beze slev).
9. 8. a 10. 8. SZ Slatiňany - Pokrok nezastavíš! – speciální prohlídky, při kterých projdete zámek doslova "od sklepů až po půdy". Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Začátek prohlídky je v 10:30, 12:30 a 14:30. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle: 469 681 112. Vstupné: plné 120,- Kč, snížené 90,- Kč, rodinné 330,- Kč.