Českotřebovský deník 184/2014 (5.8.)                                    
Karty pro komunální volby 2014 rozdány - kandidátky odevzdány k registraci
V úterý 5. srpna v 16 hodin odpoledne uplynul termín pro registraci kandidátních listin  na pověřeném úřadě v České Třebové. Zdejší radnice  byla místem, kde se odevzdávaly kandidátky také z okolních obcí našeho okrsku, tedy z Rybníka, Třebovice, Semanína a Přívratu. Nejvíce nás zajímá situace v České Třebové, kde bude o hlasy voličů ve volbách konaných ve dnech 10. a 11. října 2014 usilovat šest volebních subjektů.  Jedná se o tato uskupení (podle abecedy): 
 
1) ČSSD
2) Koalice pro Českou Třebovou ( KDU-ČSL, Strana zelených, SNK-ED, Nezávislí kandidáti)
3) KSČM
4) Nestraníci s podporou TOP 09
5) ODS
6) Třebováci pro sport a zdraví

Po kontrole odevzdaných kandidátek bude provedena registrace a pro uvedené subjekty budou vylosována čísla.
Všechny kandidátky budou vytištěny na společném volebním lístku. Pokud bude na všech kandidátkách využito všech 27 míst, budou mít voliči možnost výběru z 262 kandidátů.  Každý volič může zaškrtnout nejvíce 27 kandidátů napříč spektrem volebních subjektů nebo zaškrtne celou volební stranu a tím dá všem jejím kandidátům po jednom hlasu.

Prodám byt 3+1 v lokalitě Pod Jelenicí, cihlový panelový dům, 2. patro. V blízkosti se nachází sportovní areál Peklák, krytý plavecký bazén a obchodní centrum. Cena dohodou. Kontakt: 604 663 413

HUDEBNÍ
PRŮVOD
BUDE UŽ
V SOBOTU
 
9. SRPNA
V 15 HODIN
Martin Saifrt vzkazuje:
 
MUZIKANTI, napište nám deset songů, které umíte zahrát a my zazpívat . Na každé zastávce zahrajeme právě tyto protest songy.
Ukažme městu, že žijeme ve svobodné zemi a zakonzervovat se nenecháme.
 
Protože se průvod bude pohybovat i v okolí hlavní silnice a dalších menších komunikací, je potřeba se zdržovat na chodnících a neskákat pod auta či narušovat nějako výrazně silniční provoz. Tento průvod má oživit město, ne ho zdevastovat. Prosím tedy o rozumné chování. Jdeme VEŘEJNÝM PROSTOREM a to znamená, že je ZÁKAZ KONZUMACE po cestě. Pokud to někdo nevydrží až na Hory můžete si odskočit do hospůdek v okolí.  Díky za pochopení.
Silnice do Výprachtic dostane nový kabát i košili

Nepomuky/Výprachtice (5. srpna 2014) – Pardubický kraj se začátkem letních prázdnin pustil do opravy rozbitých silnic II/311 a III/31118 mezi obcemi Nepomuky a Výprachtice. Navazuje tak na již zmodernizovaný úsek komunikace směrem od Lanškrouna. Modernizace téměř 2,5 kilometrového úseku silnice za více než 13,6 milionů korun podporuje podle předpokladů. Stavbaři zde včera začali frézovat vozovku.
„Modernizace silnice v tomto úseku byla již velmi potřebná. Je to typická komunikace bez stabilního podloží, kde jsou podkladové vrstvy tvořeny dlaždicovými kostkami z minulého století. Proto zde dochází k časté deformaci povrchu a záplatování,“ vysvětlil nutnost modernizace hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Náklady projektu z velké části uhradí Regionální operační program. Tato komunikace je hojně využívána především v zimních měsících, neboť je nejkratší cestou do lyžařského areálu v Čenkovicích směrem od Lanškrouna.  Milovníci lyžování by se tak měli již na konci letošního roku dočkat lepších podmínek při příjezdu do resortu. Silnice mezi Lanškrounem a Čenkovicemi bude až na krátký úsek ve Výprachticích již zcela zmodernizována,“ doplnil hejtman Netolický.
Projekt zahrnuje kompletní obnovu živičných vrstev, včetně lokální sanace konstrukčních vrstev vozovky. Součástí modernizace je i úprava silničních obrub a odvodnění. „V tuto chvíli jsou hotové nové podélné a příčné propustky. Seříznuté jsou již i krajnice, nechali jsme rovněž prohloubit a vyčistit příkopy. Stavbaři včera začali s frézováním vozovky. V druhé polovině srpna začnou pokládat dvě nové živičné vrstvy. Provoz je zde možný v omezeném režimu,“ informoval o průběhu prací náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.
Od 18. srpna, kdy začnou stavbaři pokládat na silnici nový povrch, musí řidiči počítat s úplnou uzavírkou.
Pravidelné kontroly investic
Letošní rok je z pohledu investic skutečně rekordní. Je tedy nezbytné hlídat příjmovou a výdajovou stránku rozpočtu v čase. Hejtman proto zavedl pravidelné porady, kdy se každý měsíc setkává s projektovými manažery a pracovníky z odboru investic, aby kontroloval harmonogram projektů, plnění smluvních závazků, cen díla a dodržování finančních plánů.

Střední zdravotnická škola Ústí nad Orlicí nabízí vzdělávání v akreditovaných kvalifikačních kurzech:

SANITÁŘ
PRACOVNÍK V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH

Kurzy jsou pořádány v rámci udržitelnosti projektu: Posílení absorpční kapacity v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb v okrese Ústí nad Orlicí, CZ.1.07/3.2.13/02.0044
Zahájení kurzů: podzim 2014 (podmínkou je minimální počet přihlášených – 20 osob).
Přihlášky přijímáme poštou nebo elektronicky.
Adresa školy:  Střední zdravotnická škola, Smetanova 838, Ústí nad Orlicí, PSČ 562 01                    
E-mail: szsuo@szsuo.cz
 
Kvalifikační kurz - SANITÁŘ
Kvalifikační kurz připravuje jednotlivce k získání odborné způsobilosti k výkonu povolání sanitáře pro činnosti v oblasti preventivní, léčebné, rehabilitační, neodkladné, diagnostické, dispenzární, laboratorní, lékárenské péče i autoptického oddělení včetně úseků poskytujících vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči, kde bude vykonávat své povolání pod odborným dohledem nebo přímým vedením zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu.
 
Kvalifikační kurz – PRACOVNÍK V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Kvalifikační kurz připravuje jednotlivce k získání odborné způsobilosti k výkonu povolání pracovník v sociálních službách. Cílem kurzu je získat potřebnou odbornou způsobilost dle
§ 116, odst. 1 zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách a § 37 vyhlášky č. 505/2006 Sb.
a připravit pracovníky v sociálních službách, kteří budou na profesionální a etické úrovni vykonávat přímou obslužnou péči o klienty v ambulantních a pobytových zařízeních sociální péče, v domácnostech, dále budou vykonávat základní výchovnou nepedagogickou činnost, pečovatelskou činnost v domácnosti osoby a činnost pod dohledem sociálního pracovníka při základním sociálním poradenství.
Další informace a přihlášku naleznete na webových stránkách školy www.szsuo.cz v oddíle Kurzy na SZŠÚO.
V případě dalších dotazů kontaktujte Mgr. Zdenku Ročkovou, manažerku kvalifikačních kurzů, e-mail: szsprojekt1@seznam.cz , telefon: 728754890.
 
A dále Střední zdravotnická škola nabízí vzdělávání v akreditovaném kvalifikačním kurzu Masér pro sportovní a rekondiční masáže mimo oblast zdravotnictví. Akreditaci MŠMT pod č.j. 063/2013-50.

Absolvent kurzu získá odbornou způsobilost pro vykonávání sportovní a rekondiční masáže mimo oblast zdravotnictví. Po úspěšném ukončení kurzu a obdržení osvědčení se může absolvent přihlásit ke zkoušce k získání profesní kvalifikace Sportovní masáž, na jejímž základě může požádat na živnostenském úřadu o vystavení živnostenského oprávnění (dle zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání).
Kurz bude zahájen po přihlášení minimálně 20 osob – stav přihlášek lze sledovat na webových stránkách školy – nejbližší termín zahájení - podzim 2014.
Informace a přihlášky jsou zveřejněny na webových stránkách školy www.szsuo.cz
Kontakt: E-mail: szsuo@szsuo.cz , tel: 465 521 292, mobil 739 257 890,
Kontaktní osoba Mgr. Marie Klementová, E-mail: MajkaKlementova@seznam.cz